1. We zullen wel moeten voor het klimaat

Als we de klimaatopwarming niet beperken tot onder de 2 graden, dan wordt onze planeet onleefbaar. Droogtes, hittegolven, bosbranden, overstromingen zijn allemaal recepten voor ellende.

Stoppen met dieren eten is een snelle manier om het klimaat te helpen. Methaan is bijvoorbeeld 34 keer zo schadelijk als CO2, en dit is wat vrijkomt bij herkauwers (koeien, geiten, schapen) en bij kweekvisbassins. Wereldwijd veroorzaakt dit zo’n 15 procent van de broeikasgasuitstoot. En als we de landbouwgrond die nu nog bezet is voor veevoer laten verwilderen, scheelt dat ook nog eens 15 procent van de broeikasgasuitstoot.

De transitie van dierlijk naar plantaardig is daarnaast een stuk eenvoudiger dan de energietransitie. No brainer dus: het dier moet zsm de voedselketens uit.

2. We zullen wel moeten voor de biodiversiteit

Wereldwijd is ongeveer 30 procent van het ijsvrije aardoppervlak bezet voor de landbouw. 80 procent hiervan is voor veevoer.

Dat betekent dat als we het dier uit de voedselketens halen, dat we dan mondiaal een grondgebied ter grootte van Afrika aan de natuur kunnen teruggeven.

En dat is best wel hard nodig, want de VN concludeerde dit jaar dat het huidige biodiversiteitsverlies net zo gevaarlijk is als klimaatverandering.

Hoe ziet de toekomst eruit?

3. Vlees is gewelddadig

Het is onnodig om dieren en wat daaruit komt te eten. Je kan namelijk floreren op een plantaardig eetpatroon. Het geweld dat in Nederland alleen al 1000 dieren per minuut wordt aangedaan heeft dus geen andere rechtvaardiging dan ‘het is lekker’.

En ‘lekker’ is niet echt een goede reden om geweld te gebruiken toch?

Kip met kuikentjes

4. Vervangers worden steeds beter

Er is ook geen excuus om nog dieren te eten, als je net zo lekker kan eten zonder dat er een dier aan te pas komt.

Zie hier bijvoorbeeld mijn top 10 favoriete vleesvervangers. Daarnaast komt kweekvlees er heel gauw aan. Dit is echt vlees. 100%. Maar dan gekweekt in een productiefaciliteit en niet aan een dierenlichaam.

5. Veevoer wordt duurder

Zelfs als je ervoor kiest bovenstaande te negeren, dan is het gewoonweg op den duur niet rendabel meer om een heel dier te voeden ipv het eindproduct te maken zonder dier.

Veevoer wordt met het opwarmende klimaat namelijk steeds duurder door droogte. Dit business model is dus gewoon niet toekomstbestendig. #sorrynotsosorry

Landbouwgrond

6. Drinkwater wordt schaarser

Door de droogte de afgelopen twee jaar, staat het drinkwater uit de Maas onder druk. Dat betekent dat er minder water is en meer verontreiniging in dat water.

En wat is een grote waterslurper? Juist, de veehouderij. Een koe drinkt maar liefst 100 liter zoet water per dag. En daarnaast heeft al dat veevoer ook water nodig.

Als je moet kiezen tussen drinkwater of een stuk dier op je bord (in plaats van een smakelijk diervrij product), dan is de keuze snel gemaakt toch?

7. De jonge generatie wil verandering

Jongeren moeten nog lang rondlopen op deze aarde. Denk je dat zij vrolijk worden van de huidige vooruitzichten?

Aangezien het zo belangrijk is voor ons klimaat, de natuur en de dieren om het dier uit de voedselketens te halen, zullen steeds meer jongeren zich gaan identificeren als vegan.

Jeugd

8. Zorgkosten rijzen de pan uit

Nog zoiets: de jongeren moeten straks zorgen voor de vervuilers van nu omdat die zich ziek eten aan dierlijke producten. De zorg is de op een na grootste kostenpost van de overheid: 80 miljard euro. Dit is enorm gestegen en zal nog meer gaan stijgen.

Tijd om eens wat meer verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen gezondheid dus. Gezond oud worden is het nieuwe streven en tja, dan kom je al gauw uit bij plantbased whole foods!

9. Veehouders stappen over

Echt niet alle veehouders willen koste wat het kost dieren houden. Er zijn steeds vaker veehouders die zeggen: ‘dit strookt niet met mijn kernwaarden’.

Melkveehouders kunnen bijvoorbeeld overstappen op de teelt van haver of soja om plantenmelk van te maken. Pluimvee- en varkenshouders kunnen bijvoorbeeld overstappen op het kweken van paddestoelen of wellicht in de nabije toekomst wel kweekvlees!

Veehouder wordt vegan

10. Vegan = meer rijkdom

Als je alles hierboven in beschouwing neemt weet je: we betalen een hoge prijs voor al die dierlijke producten. Met plantaardig voedsel kan je meer mensen adequaat voeden. En dat op een milieu- en diervriendelijke manier.

Het is ook niet voor niks dat Oxford University concludeerde dat de wereld een stuk rijker en gezonder zou zijn als we overstappen op plantaardig voedsel. Dus: waar wachten we nog op?!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.