Heb je zoiets van: even geen ei – omdat er fipronil in zit, of gewoon omdat het beter is voor de dieren, het milieu en je gezondheid? Maar weet je eigenlijk niet hoe je zonder ei kan? Probeer dan zeker deze plantaardige tips uit om op een betere manier te genieten!!

1. ‘Eiersalade’ van hummus en tofu. Zo’n enorm makkelijk recept en zo lekker, je zal zien dat het bij iedereen in de smaak valt.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 1 bakje hummus van Maza

– 200 gram tofu

– 1/4 theelepel zwart zout/kala namak (kan je kopen bij een toko of online)

Knijp de tofu fijn zodat er vocht uitkomt, doe dit boven een kom en gooi het vocht weg. Als er geen vocht meer uit de tofu komt, verkruimel de tofu dan in kleine brokjes. Schep de hummus in een schaaltje en roer met de tofu en het zwarte zout door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat zwart zout toe naar smaak. Serveer in een mooi schaaltje en garneer eventueel met bieslook of paprikapoeder. Lekker op (stok)brood, toast, bagels, crackers en matze crackers.

2. Gebakken tofu met zwart zout/kala namak

Kala namak is heel bijzonder, het is namelijk zout dat naar ei smaakt en daarom ideaal om in huis te hebben als je een ei-liefhebber bent. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor de ‘eiersalade’ van hierboven of voor gebakken of scrambled tofu.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 400 gram tofu

– 1 theelepel kurkuma

– 1/4 theelepel zwart zout/kala namak (kan je kopen bij een toko of online)

– 2 eetlepels olijfolie

Knijp de tofu een beetje uit zodat er wat vocht vanaf komt. Snijd de tofu in plakken. Bestrooi de plakken aan beide kanten met een beetje kurkuma, dan worden ze geel. Probeer trouwens niet te knoeien met kurkuma, want alles kleurt geel. Kurkuma is overigens mega gezond. Bak de plakken tofu in een hete koekenpan met olijfolie en sprenkel over beide kanten zwart zout naar smaak. Heerlijk op een bolletje, stokbrood of op toast. Of gewoon zo.

3. Scrambled tofu met zwart zout/kala namak

Eigenlijk doe je hetzelfde als hierboven, maar in plaats van dat je de tofu in plakken snijd, verkruimel je de tofu zodat het er een beetje uit ziet als roerei. Doe dan de andere ingredienten erdoor en bak het in een koekenpan met olijfolie voor een paar minuten. Heerlijk op geroosterd brood of een stokbroodje. Of gewoon zo, of bij een salade.

4. Pannenkoeken zonder ei

Om pannenkoeken te maken heb je in principe geeneens melk of ei nodig: je kan ze gewoon maken met bloem of zelfrijzend bakmeel, zout en water. Het belangrijkste is dat de verhoudingen goed zijn en dat de pan goed heet is. En je weet: de eerste mislukt altijd, dus blijf gewoon proberen! 

Ingrediënten:

-300 gram bloem

– 700 milliliter water of sojamelk

– 1 theelepel bakpoeder (je kan ook zelfrijzend bakmeel gebruiken, dan hoef je geen bakpoeder te gebruiken)

– 1/2 theelepel zout

– Olie voor bereiding

Roer het bloem met het bakpoeder en zout (je kan overigens ook zelfrijzend bakmeel gebruiken, dan hoef je geen bakpoeder te gebruiken). Mix dan het water of de sojamelk erdoor, totdat het een glad beslag wordt. Laat de koekenpan en de olie lang opwarmen op een matig vuur. Gebruik niet teveel olie, maar zorg wel dat de pan enigszins vet is. Pas als de pan goed warm is, giet je er wat beslag in. Succes en eet smakelijk! 

Tip: Je kunt ook gewoon een pak pannenkoekenmix kopen en de richtlijn voor koemelk volgen, maar dan met plantaardige melk. De eieren kun je gewoon weglaten, ze zijn niet nodig!

5. Gebak zonder ei

Ook voor gebak heb je geen ei nodig. Zie hier bijvoorbeeld een recept voor een heerlijke mokkataart en hieronder een recept voor de beste brownies:

Ingrediënten: 

– 250 gram bloem

– 350 gram suiker

– 1/2 tl. bakpoeder (je kan ook zelfrijzende

bakmeel gebruiken, dan hoef je geen bakpoeder toe te voegen)  

– 1/2 tl. zout – 350 ml. water

– 50 ml. zonnebloemolie

– 2 kuipjes Alpro chocoladevla

– 1/2 tl. vanille extract

Bakblik invetten met olie en bekleden met bakpapier. Oven op 200 graden voorverwarmen. Mix de droge ingrediënten door elkaar. Voeg er hierna de vloeibare ingrediënten bij en mix goed door elkaar. Giet de massa in het bakblik en bak 30 minuten in de oven. Laat even laten afkoelen en genieten maar! Leuk detail: van dit beslag kan je lekker snoepen, er zit immers geen rauw ei in.

6. Eivrije mayonaise

Je kan in de supermarkt vegan mayonaise kopen van onder andere Remia en Hellmans. Je kan het ook zelf maken, dit is supermakkelijk en leuk en je kan ‘m zo maken als je zelf lekker vindt. Belangrijk is wel dat de verhoudingen precies goed zijn! En dat je ongezoete sojamelk gebruikt. 

Ingrediënten:

– 120 ml sojamelk ongezoet

– 250 ml zonnebloemolie

– 1 el azijn

– 2 tl mosterd

– 1 tl zout

– staafmixer

Doe de sojamelk, olie, azijn, mosterd, het zout en peper naar smaak in de hoge beker van de staafmixer. Mix in 30 sec. tot mayonaise.

7. Hardgekookt ‘ei’

Dit heb ik een keer geprobeerd te maken. Het is best een werkje, maar wel grappig om eens te doen.

Ingrediënten voor eiwit:

– 500 ml ongezoete amandelmelk

– 2 tll agar agar poeder (dit is een soort gelatine, je kan het kopen bij de Ekoplaza of andere natuurvoedingswinkel)

– ¼ tsp kala namak/zwart zout

– gietvormpje (liefst in de vorm van een ei)

Ingrediënten voor eigeel:  

– ½ lb extra firm tofu

– 2 el vegan mayo

– 2 tl zonnebloemolie

– 2 tl mosterd

– 1 tl azijn

– ¾ tl zout

– ½ tl kala namak/zwart zout

– ½ tl kurkuma

– zwarte peper naar smaak

– paprikapoeder voor garnering

Doe de amandelmelk, agar agar en kala namak in een steelpannetje en mix dit. Breng het aan de kook, haal het dan van het vuur af en giet het in de eivorm. Zet dit voor tenminste een half uur in de koelkast zodat het hard wordt. 

Mix de tofu met de andere ingredienten met een blender of staafmixer totdat het een glad mengsel is.

Haal de ‘eitjes’ uit de koelkast en schep er een klein rondje uit met een theelepel om ruimte te maken voor het eigeel. Doe de eigeel massa in een plastic boterhamzakje waar je een klein hoekje vanaf knipt, zodat als je in het zakje knijpt het eigeel eruit komt. Vul de rondjes van het eiwit met het eigeel (als je het niet handig vindt met het boterhamzakje, kan je het natuurlijk ook met een lepeltje doen). Zet de eitjes nog even in de koelkast, besprenkel ze met wat paprikapoeder ter garnering en bon appetit! 

Dit recept komt van baked-in.com. 

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.