Er is steeds meer kritiek op de tractoractivisten die het nieuwe stikstofbeleid van tafel willen vegen. In Groningen reden de tractors hekken omver die bijna twee fietsers raakten, een politiepaard werd aangereden, de deur van het provinciehuis werd open geramd, er werd een galg opgericht en politieagenten werden bekogeld met hooi. De provincie Groningen is echter niet gezwicht voor deze tractorterreur. Andere provincies lieten het stikstofbeleid wel direct varen, met uitzondering van Flevoland. Ook op de zwakte van die provincies is steeds meer kritiek. Het signaal dat de gezwichte provincies afgeven is immers dat intimidatie en geweld leidt tot de inwilliging van politieke eisen.

Geweld voor je boterham

Dat boze veehouders tot zulk geweld tegen de democratie in staat zijn, is nieuws voor veel mensen. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat veehouders hun (goed belegde) boterham verdienen met geweld. Veehouders maken dieren dwangmatig zwanger, amputeren balletjes, knippen staartjes en snavels af, branden hoorntjes kapot, zetten dieren gevangen in krappe hokjes, pakken hun jongen af, knijpen de geslachtsorganen compleet uit en zetten de dieren op tergende transporten naar bloederige slachthuizen als laatste dank. Dit alles voor vlees, zuivel en eieren.

Marcel van Roosmalen beschrijft het treffend in een column over de tractorterreur: “Er werd een politiepaard aangereden, hetgeen volgens boeren niet telt, omdat het heel zachtjes gebeurde. Ze hadden het wel erger gezien. Als een varken weigert om op transport te gaan, vragen ze het ook niet vriendelijk.”

Agressie richting veganburgers

Zelf was ik 1 oktober in Den Haag, vlak na het eerste grote boerenprotest. Toen ik in de avond in de trein stapte met mijn eigen vegan protestborden onder de arm, rukte een veehouder ze uit mijn armen en gooide ze uit de trein. Een andere veehouder hield mijn vriend tegen toen hij de trein wilde instappen. Uiteindelijk misten mijn vriend en ik de trein vanwege deze agressieve veehouders. Nog nooit eerder heb ik noch mijn vriend een situatie meegemaakt waarin mensen agressief werden tegen ons. Ik groette de veehouder ook gewoon vriendelijk en liet hem mijn borden zien toen hij vroeg: “Wat is dit?” (waarna hij ze dus uit de trein gooide). De sfeer is sindsdien voor ons best grimmig geworden en we vinden het steeds moeilijker te begrijpen hoe mensen veehouders nog kunnen supporten door hun producten te kopen.

Bijdragen aan geweld

Elke keer dat je vlees, zuivel of eieren koopt, steun je een sector die geweld pleegt tegen de dieren. Een sector die gevaarlijk is voor de natuur en het klimaat. Een sector die alsmaar geld ontvangt van de belastingbetaler. Een sector die op dit moment geweld pleegt tegen de democratische rechtsstaat door de politiek, de media, wetenschappers en burgers te intimideren. Ik hoop dat de opiniemakers in de media hier ook nog eens kritisch naar willen kijken: elke keer dat je dierlijke producten koopt, steun je deze sector. Weet je zeker dat je hieraan wilt bijdragen?

Schrijf een bericht