Hoe groot is de rol die vlees, zuivel en ei speelt in jouw leven als je dat uitdrukt in procenten? Eén procent, tien, honderd misschien, of juist nul? Ik stel deze vraag omdat we in een periode terecht zijn gekomen waarin we keuzes moeten gaan maken. We moeten ons serieus gaan afvragen hoeveel we bereid zijn op te offeren voor bepaalde zaken.
Stikstofcrisis
Afgelopen zaterdag zouden boze automobilisten naar het Malieveld gaan om te protesteren tegen de verlaging van de maximumsnelheid. Dit is echter afgelast. Nederland lijkt te accepteren dat we langzamer moeten rijden. Best bijzonder, want als we hier gaan kijken naar de procenten is het aanpakken van de automobilist niet bepaald logisch. Het verkeer veroorzaakt slechts 6,1 procent van de stikstofdepositie, de veehouderij 41 procent. Toch beloven regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie dat er geen koe of varken van de veestapel af hoeft.
De regeringspartijen beloven ook dat er ondanks de stikstofcrisis geen huis minder gebouwd zal worden. Dat de bouw hard geraakt wordt is niet bepaald eerlijk. De bouwsector veroorzaakt nog niet één procent van de stikstofdepositie, versus 41 procent door de veehouderij. Het zou logischer zijn om de veestapel af te bouwen om de bouw te redden.
Landoppervlak
‘En dan wordt heel Nederland volgebouwd’ roepen voorstanders van de veehouderij al gauw. Maar als we weer gaan kijken naar de procenten ontstaat er een heel ander beeld: 50 procent van het gehele Nederlandse landoppervlak is bezet voor veevoer. Veevoer! Het bebouwd gebied en infrastructuur neemt ondertussen nog geen 15 procent van het Nederlandse landoppervlak in beslag. Slechts 13 procent van het landoppervlak is natuur. Zo bezien zou je denken dat de rol van vlees, zuivel en ei in het leven van Nederlanders zeer groot en belangrijk is. Belangrijker dan natuur en zelfs belangrijker dan woningen.
Subsidies
Vlees, zuivel en ei zijn zelfs zo belangrijk dat 36 procent van de EU-begroting opgaat aan de landbouw. Elk jaar draagt iedere Nederlandse belastingbetaler zo’n 600 euro af aan de EU. Dat is dus ook het geld van mensen die dit liever in iets anders geïnvesteerd zouden zien dan in de veestapel. Zoals de zorg, onderwijs, duurzame energie, verduurzaming van woningen en andere innovaties die de wereld vooruit helpen en veel rendabeler zijn. De landbouw levert immers maar 3 procent van de Nederlandse werkgelegenheid en draagt voor slechts 1,5 procent bij aan het BBP.
Rechtsstaat
En dat is nog lang niet alles. We vinden vlees, zuivel en ei zelfs zo belangrijk dat we het oké lijken te vinden als tractoractivisten onze democratische rechtsstaat ontregelen met enorme files, het schenden van regels en het schofferen en intimideren van politici, media en de politie. En ook niet onbelangrijk: we zijn bereid om elke dag 1,8 miljoen onschuldige dieren af te voeren naar bloederige slachthuizen. Dit getal staat gelijk aan ruim 10 procent van de Nederlandse bevolking, en dat dag in dag uit.
Als vlees, zuivel en ei echt zo enorm belangrijk zijn, waarom stellen we onszelf dan niet ten doel om deze producten te maken zonder alle offers die hierbij komen kijken? Als wij een man op de maan kunnen zetten, dan kunnen wij zeker vlees, zuivel en ei maken zonder dat daar dieren aan te pas komen. We hebben nu al fantastische plantaardige vervangers, zie hier bijvoorbeeld mijn top 10. Maar ook kweekvlees- en vis, kweekzuivel en kweekei behoren tot de mogelijkheden. Tijd om hier vol op in te zetten, samen met de boeren.
2 Comments
Hey hallo, waar komt je cijfer van 50% landoppervlak in gebruik voor veevoer vandaan? Als ik naar je bron kijk haal ik het er niet zo snel uit.
Hoi Ciarán, dank voor je vraag! Op de link van het CLO schrijven ze: ’twee derde van het landoppervlakte van Nederland wordt voor de land- en tuinbouw gebruikt’. Daaronder zie je een grafiek van de verschillende typen land- en tuinbouw. Het grasland en groenvoeder is veevoer, dat is al 67% van de agrarische oppervlakte. Daarnaast worden de meeste granen in Nederland gebruikt voor veevoer: http://www.akkerbouw-van-nu.nl/gewassen/graan/m Op basis hiervan schat ik in dat ruim 70% van de agrarische oppervlakte voor veevoer is; dat is bijna 50% van het totale Nederlandse landoppervlak. Overigens worden overschotten en reststromen van aardappelen en suikerbieten ook wel aan vee gevoerd, maar dat heb ik niet meegeteld. Beantwoordt dit je vraag? Laat het me weten als je nog meer vragen hebt. 🙂 Groetjes, Armanda