Oproep aan Milieudefensie: stop met zuivel 'duurzaam' noemen

Vandaag kreeg ik een persbericht van de Jumbo toegestuurd: "Jumbo eerste supermarkt met alleen maar duurzame melk". Het ging hier niet om plantaardige melk, maar om koemelk. Melk van een dier dat evenveel broeikasgassen uitstoot als een benzineauto. Terwijl klimaatverandering het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengt.

Lees meer

Respect voor vegan dierenactivisten

Is er iets veranderd in hoe wij naar dierenactivisten kijken? Ik denk van wel! 

Lees meer

NutritionFacts komt naar Nederland, help je mee?

De Amerikaanse stichting NutritionFacts.org inspireerde honderdduizenden mensen om 100% plantaardig/vegan te gaan eten. Nu komt het initiatief naar Nederland. Help je mee om dit mogelijk te maken? 

Lees meer

24x goed nieuws voor de vegan beweging

Er was weer veel, heel veel vegan nieuws. Echt, het is bijna niet bij te benen. Maar ik doe toch een poging voor je. Pak er een vegan snack bij en geniet van deze flinke dosis positiviteit! 

Lees meer

Koopeenkoe.nl liegt over 'duurzaam' vlees

Op m'n Facebook verscheen op 24 oktober 2017 een reclame van koopeenkoe.nl met de tekst: “Eet voortaan duurzaam vlees direct van de boer. Nu tijdelijk 10% introductiekorting.”

Ik diende maar gelijk een klacht in bij de Reclame Code Commissie, want het is nogal misleidend om rundvlees duurzaam te noemen. De aard van dit product is in feite zeer milieubelastend en van grote negatieve invloed op het klimaat.

Lees meer

In 2016 hebben we niet minder vlees gegeten, maar 2017 wordt een ander verhaal

Bijkbaar hebben 'we' in 2016 iets meer vlees gegeten dan in 2015. Maar fuck it, 2016 hebben we achter ons gelaten. En in 2017 was het elke maand raak! Dus de cijfers van volgend jaar gaan er waarschijnlijk heel anders uitzien. 

Lees meer

Waarom het zo episch is dat Jumbo nu het huismerk 'Veggie Chef' heeft

Hopelijk volgen meer supermarkten het voorbeeld van de Jumbo in de strijd om de aandacht van de groeiende groep flexi's en vega(n)s! In de tussentijd zeg ik: Hallo Jumbo! 

Lees meer

Hoe lossen we honger in de wereld op?

Zaterdag 14 oktober was het Wereld Voedsel Dag. Een moment om stil te staan bij wat er op ons bord ligt en bij het feit dat er 840 miljoen mensen in deze wereld honger lijden.

Lees meer

Reclame Code Commissie: veganisten beledigen in reclames mag!

"Ik kan er met m'n hoofd niet bij", dat heb ik vandaag wel een stuk of dertig keer gezegd geloof ik. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft bevestigd dat de Remia reclamecampagne waarin groente-etende mannen te kakken worden gezet geoorloofd is. De essentie was en blijft "het is maar een grapje". Ik kan er nog steeds met m'n hoofd niet bij.

Lees meer

Vegan in vier stappen

Vegan worden is eigenlijk supermakkelijk. Probeer het zelf met deze vier stappen. 

Lees meer

Mijn ervaring als vegan VIP bij Albert Heijn

Ik plaats regelmatig food foto's op Instagram - niet omdat ik dat nou zo ontzettend leuk vind, maar om te demonstreren hoeveel lekkers je kan eten als vegan. Hoewel ik geen echte food fotograaf ben, krijg ik stiekem wel trek van dit Instagram account. Albert Heijn was blijkbaar wel onder de indruk en nodigde mij en andere Insta-foodies bloggers dan ook uit voor een VIP dagje om de mensen en producten achter de AH wat beter te leren kennen. Wat ze alleen niet van tevoren wisten was dat ik VIP zelf opvat als: 'Vegan & Irritating Person'. Haha nee hoor, maar ik heb zeker wel wat leuke gesprekken gehad over (het hoe en waarom van) veganisme. 

Lees meer

37x goed nieuws voor de vegan beweging

Het goede vega nieuws is bijna niet bij te benen! Toch doe ik een poging voor je. Veel leesplezier!

Lees meer

Veganisme uitgelegd in 10 memes

Deze memes laten kort en op luchtige wijze de geboorte van een veganist zien. Enjoy! 

Lees meer

6x hoe je jouw woonplaats vegan-friendly maakt!

Ben jij jaloers op de vegan hoofdsteden van de wereld? Moet jij de trein of auto pakken voor de lekkerste vegan opties en ben je dat onderhand wel zat? Wil je dat jouw gemeente een vegan baas wordt? Stroop dan je mouwen op en ga aan de slag met (een van) deze tips! 

Lees meer

'Terror Jaap' goes vegan? - interview!

Ik was vroeger verslaafd aan de Gouden Kooi. Toen ik drie maanden wegging naar Hawaii was ik ook enorm verdrietig dat ik het niet meer zou kunnen volgen (maar Hawaii was gelukkig ook wel leuk :P). Nu is de Gouden Kooi weer op m'n pad gekomen op een manier die ik nooit voorzien had. Of nou ja, een van de oud-bewoners: winnaar Jaap! Hij eet voor het grootste deel plantaardig. Ik ben inmiddels zelf ook al een paar jaar vegan en ik wilde hem graag interviewen. Hoewel hij geen interviews meer geeft, wilde hij toch mijn vragen beantwoorden welke hij stuk voor stuk uitvoerig en genuanceerd (en een tikje cynisch hier en daar) beantwoordde. Hier lees je deel 1 van dit interessante gesprek!

Lees meer

7x ei vervangen met een lekker en beter alternatief

Nu veel eieren giftig blijken te zijn, durf je het misschien niet meer aan om ze te eten. In dit blog zie je hoe je ei op smakelijke wijze kan vervangen. 

Lees meer

National Geographic: platform voor dierenbeulen

Het is een gemiste kans dat deze tv-zenders dieren continu afbeelden als dingen, wilde beesten die overmeesterd moeten worden - monsters zelfs, tools om te survivelen of eigendomsvoorwerpen die simpelweg even gerepareerd moeten worden. En het is bovendien een schande dat de jacht op een zeldzame diersoort -de blauwvintonijn- wordt verheerlijkt.

Lees meer

30x goed nieuws voor de vegan beweging!

Het goede vegan nieuws vliegt ons om de oren en is bijna niet bij te houden. Toch doe ik een poging voor je. Bij deze 27 goede nieuwtjes voor de vegan beweging. Pak er een koel glas sojamelk en verantwoord koekje bij en geniet van dit positieve leesvoer. 

Lees meer

De Nederlandse versie van Okja

Veeboeren en de vleesindustrie zijn enorm verontwaardigd als dierenwelzijnsorganisaties misstanden aan het licht brengen. Het zijn krokodillentranen, want veehouders (evenals 'ambachtelijke slagers' en zelfs kinderboerderijen) zijn gewoon ondernemers die in dieren vooral geld zien, zoals speelfilm Okja zo mooi laat zien. Was het maar fictie.

Lees meer

4x waarom vegahapjes belangrijker zijn dan iedereen denkt

Ik ben een beetje moe van de hele discussie over 50/50 ofwel 'bitterballengate', maar ik wil er toch nog iets over kwijt. Aangezien in bijna elk stuk erover wordt benadrukt hoe 'onbenullig' deze hele kwestie is, wil ik uitlichten waarom het slagen van deze motie in Utrecht juist een belangrijke mijlpaal is. 

Lees meer

Reclame Code Commissie neemt klacht niet serieus

Wellicht had je m'n blog al gelezen over een Remia reclamecampagne waarin de groente-etende man te kakken wordt gezet. Ik diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie en de reactie die ik kreeg van de voorzitter van de Commissie had ik nooit verwacht. De reactie was nog geen A4-tje lang en het kwam neer op: "U moet dit gewoon niet zo serieus nemen." 

Lees meer

20x goed nieuws voor de vegan beweging

Als je weer eens teleurgesteld bent door de vele reclames voor vlees of het nieuws over de toestand in Nederlandse slachthuizen, dan is het fijn om even op een rijtje te zetten welke stappen er worden gezet richting die plantaardige toekomst. 

Lees meer

Bankieren voor de Dieren!

Bankieren... Tja, het is een van die dingen die we allemaal doen, maar waar je liever niet al teveel aandacht aan besteedt. Als er maar genoeg geld op je rekening staat, am I right? Toch kan je door het bewust kiezen van je bank een enorm verschil maken voor de wereld en vooral ook voor de dieren.

Lees meer

In het land der blinden is maandblad KIJK koning

Toen ik de cover van maandblad Kijk zag dacht ik: "Wat goed!" Maar het zes pagina tellende stuk bleek het zoveelste artikel te zijn die 'het gevaar van vlees' relativeert.

Lees meer

De waarheid over vleesvervangers

PowNed zet in scene dat kinderen vegan nuggets niet lekker vinden, terwijl de realiteit is dat de meeste mensen ze gewoon harstikke lekker vinden en net zo lekker als het origineel. 

Lees meer

Albert Heijn, wat doet u nu?!

Veggie people opgelet: de Allerhande van deze maand kan je maar beter in de Albert Heijn laten liggen. Deze BBQ-editie is namelijk zo'n beetje een lofzang voor dierlijke producten. Kan een barbecue niet super te gek gaaf en lekker zijn met 100% plantaardige grillgerechten? 

Lees meer

Dit zijn de vijf lekkerste!

Zie hier de beste producten waarmee je vleesliefhebbers warm maakt voor vega!

Lees meer

Remia: "Mannen die planten eten zijn geen echte mannen"

Een paar dagen terug zat ik tv te kijken toen er opeens een reclame voorbij kwam met Sylvester Stallone en Jan Kooijman in de hoofdrollen. Het moreel van deze spannende reclame? "Als je groente eet ben je een konijn en als je een echte man wilt zijn, eet je vlees!" Hoe is het mogelijk Remia? 

Lees meer

Hou hoop en geef nooit op!

Soms lijkt het teveel te worden: alle reclame voor vlees, vlees en nog eens vlees. Dieren zijn onzichtbaar, tellen niet mee. Het klimaat, toekomstige generaties, de zeeën en oceanen: "het zal allemaal wel". Hoe voorkom je dan dat je de moed verliest?

Lees meer

100 redenen om te kiezen voor plantaardig eten!

Steeds meer mensen stoppen of minderen met vlees eten, melk drinken en eieren eten. Waarom? Zie hier 100 redenen die jou misschien ook over de streep trekken. 

Lees meer

De Efteling stelt vegan klanten teleur

Op 28 mei berichtte de Efteling dat ze op zoek waren naar een 'Burgerkoning' die zijn of haar favoriete burgerrecept mocht klaarmaken in de Efteling. Er waren veel plantaardige burger ideeën ingestuurd, maar de Efteling voelde blijkbaar niets voor een beetje vernieuwing in de keuken. 

Lees meer

Tien bijzondere vega nieuwtjes van afgelopen week

Steeds meer mensen en bedrijven zien brood in de plantaardige leefstijl! Lees hier over tien bijzondere plantaardige nieuwtjes.

Lees meer

Waarom wel BOB en geen BEP (Bewust en Plantaardig)?

In 2015 vielen er in Nederland 621 verkeersdoden. Onnodig natuurlijk, en de overheid probeert via campagnes het verkeer veiliger te maken door het gedrag van mensen positief te beinvloeden. Elke dag sterven er in Nederland zo'n 100 mensen door hart-en vaatziekten. Voor een groot deel ook onnodig, want voorkombaar met een gezonde leefstijl. Waarom probeert de overheid hier het gedrag van mensen niet positief te beinvloeden? 

Lees meer

Review 'Vegan for Friends'

Gisteren was ik bij de boekpresentatie van 'Vegan for Friends', geschreven door Alexander Gershberg. Alexander is chef kok en hij maakte wat heerlijke gerechten klaar uit zijn boek. We hebben gesmuld, het was heel gezellig en we gingen naar huis met zijn het boek. Je leest hier wat ik ervan vind. 

Lees meer

De tien meest bijzondere vega gebeurtenissen van afgelopen week

Steeds meer mensen en bedrijven zien brood in de plantaardige leefstijl! Lees hier over tien bijzondere plantaardige nieuwtjes.

Lees meer

Vraag mensen waarom! (zij zouden stoppen met vlees en dierlijke producten)

De motivatie -het waarom- is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor mensen om dierlijke producten te verruilen voor plantaardige. Maar hoe zet je mensen hierover aan het denken? Simpel: door aan ze te vragen waarom zij zelf deze stap zouden zetten.

Lees meer

Je kan wel merken dat het BBQ seizoen eraan komt!

Zodra het mooi weer wordt, lijkt het wel alsof er bellen gaan rinkelen: BBQ! Bij mij zijn het dan alarmbellen, want ik heb er wat minder fijne associaties mee dan vroegah.

Ik zag drie opvallende dingen gebeuren op grote media platforms. Ik was best wel geschrokken van het niveau van deze berichten en het hoge propaganda gehalte. Later bedacht ik me: zou het naderende barbecue seizoen en de recente slachthuisbeelden er iets mee te maken hebben?

Lees meer

Is vis een goede vleesvervanger?

Heel kort gezegd: nee! Als je wilt weten waarom, lees dan gauw verder.

Steeds vaker vertellen mensen mij dat ze minderen met vlees, dan denk ik 'geweldig'! Regelmatig vertellen ze er dan achteraan dat ze vaker kiezen voor vis... Dan denk: "ok, here we go'" en dan vertel ik het volgende verhaal.

Lees meer

Waarom wij 'Even Geen Vlees' heten en niet 'Forever Vegan'.

Hoe bereik je mensen die nooit nadenken over vlees of het niet eten van vlees? En hoe krijg je ze zover om hun gedrag te veranderen, voor een duurzamere, gezondere en diervriendelijke wereld? 

Lees meer

Vraag van een vleeseter: Geen vlees, zuivel of ei, dat is toch niet gezond?!

Laatst was ik in gesprek met Mohammed. Hij stond sceptisch tegenover veganisme en geloofde niet dat je alle acht essentiële aminozuren uit plantaardig voedsel kan halen. Lees hier wat de wetenschap erover zegt:

Lees meer

Pasen zonder ei? Eitje!

Of je Pasen nou met je familie viert, lekker alleen thuis of helemaal niet: deze twee eivrije recepten moet je echt proberen! Moet gewoon. Echt.

Lees meer

Vraag van een vleeseter: "Ook door vega's gaan er dieren dood toch?"

  De belevingswerelden van vega's en vleesliefhebbers lijken soms ver uit elkaar te liggen. Om die verschillen te overbruggen beantwoord ik op dit blog veelvoorkomende vragen van vleeseters. Deze week: "Ook als je helemaal veganistisch leeft, gaan er nog steeds veel dieren en planten dood toch?" 

Lees meer

Vraag van een vleeseter: Waarom wil je iets eten dat op vlees lijkt?

Mijn vleesetende vrienden komen soms met vragen die ik zelf niet had bedacht... Lees hier waarom ik vleesvervangers super awesome vind!

Lees meer

Maar wat kan ik dan nog eten?

Als je stopt met vlees (en dierlijke producten).... Wat kan je dan nog eten? Zie hier in willekeurige volgorde allerlei producten die je nog kan eten: 

Brood; Pindakaas; Vegetarische filet americain; Vegetarische boterhamworst; Vegan kaas (Wilmersburger bij Jumbo); Vegetarische kipstukjes; Hummus; Groentespread; Jam; Chocopasta; Speculoos; Hagelslag; Avocado; Bananen; Appels; Kiwi's; Blauwe bessen; Tomaten; Komkommer; Paprika; Broccoli; Sperziebonen; Bruine bonen; Kikkererwten; Havermout; Spaghetti; Penne pasta; Tomatensaus; Basilicum; Olijfolie; Vegetarisch gehakt; Vegetarische schnitzel; Vegetarische nuggets; Falafel; Groenteschnitzel; Maisburger; Bietenburger; Groene bonenburger; Vegaburger; Pizzabodems van de AH; Kerriehummus met vegetarische kipstukjes; Tartex paté; Gerookte tofu (Taifun bij EkoPlaza); Mayolijn mayonaise van Remia; Plantaardige boter van Becel; Ui; Knoflook; Prei; Rozijnen; Gedroogd fruit; Lijnzaad; Zwarte bonen; Witte bonen; Witte bonen in tomatensaus; Kidneybonen; Capucijners; Linzen; Sojamelk; Sojayoghurt; Kokosyoghurt; Havermelk; Amandelmelk; Rijstemelk; Soja chocomelk; Soja vla; Couscous; Aardappels; Rijst; Zilvervliesrijst; Tagliatelle; Champignons; Oesterzwammen; Andere soorten paddestoelen ; Courgette; Aubergine; Mandarijnen; Sinaasappels; Peren; Mango's; Passievrucht; Spinazie; Boerenkool; Andijvie; Sla; Rode kool; Witte kool; Groene kool; Zuurkool; Winterpeen; Aardappels; Tofu; Tempeh; Pinda's; Cashewnoten; Amandelen; Paranoten; Pecannoten; Pistachenoten; Zonnebloempitten; Chips; Zoutjes; Wraps; Taco's; Volkorenbrood; Crackers; Ontbijtkoek; Robuuste koeken; Oreo cookies; Bier; Sinaasappelsap; Tomatensap; Cola; Ice tea; Punselie stroopkoekjes; Pure chocolade; Vego chocolade (EkoPlaza); Goody good stuff snoepjes; Skittles. 

En nog veeeeeel meer!!! Kijk bijvoorbeeld op GewoonVegan.nl voor meer informatie. 

Lees meer

Wat heb ik geleerd van VeggieWorld?

Foto gemaakt door Alfons Spoler.

Dit jaar was ik weer op VeggieWorld, maar niet zomaar als bezoeker. Voorzitter Robin stelde voor om een stand te nemen dit jaar. Dus dat deden we. Wat heb ik hier van geleerd?

1. Enorm respect voor alle standhouders, de ondernemers en initiatiefnemers die werken aan het vega aanbod in ons land. Zonder goede alternatieve voor dierlijke producten zouden we nergens zijn. Bedankt allemaal!!

2. Er waren veel non-vegans! Ik schrok er bijna van. "Ben je vegetarier?" vroeg ik standaard. Als iemand dan zei: "Ik eet nog gewoon vlees", dan moest ik mezelf even bij elkaar rapen om vervolgens enthousiast mijn kennis als vegan te delen met deze geinteresseerde. Wat een fijne verrassing dat zoveel mensen geinteresseerd zijn in vega!

3. Het viel me ook op dat er veel sportieve mensen waren. Heuse spierbundels kwamen bij onze stand vertellen dat ze vegan waren. Ik was erg onder de indruk van deze stoere mannen en vrouwen!

4. Veel mensen kenden onze campagne van Facebook of doordat ze onze posters in het echte leven hadden gezien op een treinstation of bushalte. We waren enorm verheugd dat maar liefst 32 mensen donateur werden!  Dit geeft ons een goede basis om in ieder geval de kosten voor de website, het nieuwsbriefsystmeem en zakelijke kosten te dekken. Van hieruit willen we graag verder groeien, zodat we elke maand guerrilla campagnes kunnen doen! 

5. Voorzitter Robin is ontzettend goed met mensen, na zijn lezing kwamen mensen enthousiast naar onze stand om Robins boek te bekijken en meer vragen te stellen. Hij geeft ook gewoon hele goede, bruikbare informatie en dat nog eens op een uitermate vriendelijke en laagdrempelige wijze!

6. En dan Sanne. Wat ben ik onder de indruk van deze powervrouw. Wat een lief, behulpzaam, vrolijk, stoer en sterk persoon! Ik noem haar wel 'de Nederlandse Patrik Baboumian', want ze is Nederlands kampioen powerlifting, maar daarnaast ook nog een zo bescheiden en down to earth als Patrik. Wat een enorm aanwinst is Sanne voor de vegan wereld! 

7. Veel mensen kenden Cilla en Tom. Het kwam meerdere keren voor dat iemand zei: "Ik ken die vrouw!" bij het zien van Cilla's poster op onze stand. Over Tom zeiden meerdere dames dat ze hem een hele mooie man vonden. Deze twee gaan het nog ver schoppen als bekende vegans, let maar op!

8. Fedor was zondag ook even bij onze stand en het werd wel weer duidelijk, deze man is niet alleen mooi van buiten, maar ook van binnen! 

9. Oud-Utopianen Rowena, Ruud en Do kwamen zaterdag langs! Echt enorm tof dat ze tijd maakten in hun drukke schema om naar VeggieWorld te komen. Ze horen hier natuurlijk ook gewoon thuis, want ze zijn vega(n)! En zo lief en gezellig. We hebben gelachen met elkaar, deze mensen wil ik vaker zien. Ook echte aanwinsten voor de vegan wereld en voor de dieren. 

10. En dan last but not least: ik heb geleerd dat mijn man nog geweldiger is dan ik dacht! Hij speelde drie liedjes bij Vegan Church, maar daar bleef het niet bij.... Op Facebook verscheen een filmpje hoe hij meedeed aan het zorgeloos dansen bij de theaterviering. Als een baas. Heerlijk! Ik was wel verbaasd over de reacties op het filmpje en Vegan Church: dit initiatief lijkt soms een beetje buiten de boot te vallen in het vegan wereldje omdat ze gelovig zijn. Maar we moeten zeker niet onderschatten wat ze allemaal doen voor veganisme binnen Christelijke kringen (waar ze ook weer net een beetje buiten de boot vallen omdat ze vegan zijn). De oprichters van Vegan Church -Sandra, Anja en Gitta- zijn mensen die ik bewonder en een warm hart toedraag. 

Kortom: het was een weekend met veel indrukken, met enorm veel lieve mensen en lekker eten, waar ik helaas te weinig van heb kunnen proeven... Volgend jaar toch maar weer als bezoeker of gewoon dapper met een stand? We zullen zien... Bedankt allemaal (ook Viva las Vega's en alle geweldige vrijwilligers!) voor deze mooie ervaring! 

Lees meer

Het onmogelijke mogelijk maken!

We laten vanaf aanstaande dinsdag op 140 plekken in Nederland abri's plaatsen voor een week, met op elke poster een sporter die 100% plantaardig eet: bodybuilder Fedor Kerstiens, MMA-vechter Tom Zwarts, tennisster Rowena Baierl, CrossFitter Cilla Zwarts-Voogd, atleet Jeremy Reijnders en Nederlands kampioen powerlifting Sanne Visser.

De abri's komen in bushokjes in de buurt van sportscholen en op NS-stations in studentensteden en andere grote steden te hangen. Het bereik is meer dan een miljoen mensen en we willen met name jongeren en sportieve mensen inspireren om meer plantaardig te eten. 

Voorzitter Robin bedacht de prachtige campagneleus die helemaal uitgaat van het megapositieve van vleesvrij eten: de kracht van plantaardig eten! Want het is gezonder, voedzaam, duurzamer en dierviendelijker! Wil je meer weten over waarom wij kiezen voor deze positeve aanpak? Lees dan dit blog over psychologische inzichten over gedragsverandering

Maar wat ging hieraan vooraf?

Al een tijdje wilde ik reclame maken. Want stiekem heb ik reclames altijd leuk gevonden. Tot ik vegan werd. Want nu zie ik -als het over eten gaat- in feite dat dierenleed wordt verpakt in aantrekkelijke reclames. En dat is zo verdrietig! Ik wil dat mooie, spannende, leuke medium inzetten voor iets goeds: voor bewustwording, voor hoop, voor het redden van dierenlevens en de planeet. Voor het gezonder maken van mensen in plaats van ze ongezonde keuzes aan te smeren. 

Daar is best wel wat voor nodig. In de eerste plaats geld, een heleboel geld! De Albert Heijn alleen al geeft bijvoorbeeld 6,7 miljoen euro per jaar uit aan vleesreclames. En daar komen al die andere bedrijven nog bij. Jaiks! Valt daar wel tegenop te boksen? Ik geloof van wel, aangezien we met 50.000 vegans en 800.000 vegetariërs zijn in Nederland. Als we allemaal 1 euro per maand inleggen, hebben ook wij vleesverlaters een prima budget om de consument te bereiken met betere reclames. Maar ja, het duurt natuurlijk wel even voordat je al deze donateurs bij elkaar hebt! Daarom ben ik enorm dankbaar dat natuurlijk cosmetica bedrijf LUSH 3000,- euro doneerde en VegFund 1880,- euro! En ook ben ik enorm dankbaar voor alle donateurs die meer dan 4200,- hebben ingelegd! Speciale dank aan gulle gevers The Dutch WeedburgerStichting Dierbewustleven, Vegafit, Karin Postma, Dyana Loehr-van Dijk, Dreas van Donselaar, John Hoeks,  en mijn ouders, broer, schoonouders en tante. En ook aan alle andere donateurs, dank voor jullie giften, echt helemaal te gek!

Maar het geld is niet de enige uitdaging, kwam ik de afgelopen week achter! We kregen een last minute deal van Exterion, het bedrijf dat posters plaatst in onder andere bushokjes en op treinstations (dank Exterion!!). Voor 11.000,- euro 140 plekken. Dat vond ik wel de moeite waard! Maar het was al voor week 8 (21 t/m 28 februari)! En de fotoshoot met de vegan sporters en prijswinnende fotograaf Arjan Spannenburg was kort ervoor, op 11 februari! 

Dat was dus even schakelen, want de shoot was op zaterdag en de posterontwerpen moesten maandagochtend aangeleverd worden!! Fotograaf Arjan offerde zijn stapavond op en bewerkte de foto's voor ons. Maar voorzitter Robin en ik zaten toch nog te twijfelen voor welke foto's we wilden gaan, want we hadden foto's met en zonder fruit/groenteaccesoires. Dus welke reeks moest het worden (met of zonder fruit/groente) en wat waren de mooiste foto's? Uiteindelijk kozen we gewoon per persoon de mooiste foto, ongeacht of er groente of fruit op de foto stond. Dus nu hebben we Jeremy met de pompoen, Rowena met de aardbeien en de rest gewoon met hunzelf. Kleine onthulling: bij de shoot gebruikten we ook zes Spaanse pepers, een schattig klein ananasje en broccoli. Maar helaas, they didn't make the cut! Misschien volgende keer. ;) Nog een kleine onthulling: fotograaf Arjan bewerkte maandag om 6 uur 's ochtends nog de foto van Sanne die we bij nader inzien kozen (deze hiernaast). Hij was van plan om 1,5 uur te gaan sporten, maar maakte toch een half uur vrij om nog even te helpen. Held. Hij zit in het leger, dan snap je het wel. ;) 

Ook hebben we samengewerkt met maar liefst vier vormgevers. Designer Maria waar we eerder mee samenwerkten was helemaal swamped met opdrachten en zat tegen een griepje aan. Toen vroegen we model Tom (zie grote foto) om hulp, want hij is ook een kickass ontwerper die ons "Ik ben een vegaburger" profielfoto frame had ontworpen. Ik bedacht: die stijl moeten we hebben, want dat is gewoon megavet. Dus Tom ontwierp zondagavond een kickass poster. Vervolgens gingen vormgevers Mittch (die op vakantie was) en Wesley (die een zieke vrouw thuis had zitten en voor de kids moest zorgen) aan de slag met de spreads. Maar na een belletje op maandag bleek dat we helemaal niet voor spreads gingen, maar voor abri's, zodat de posters ook in bushokjes bij sportscholen kunnen. Oops! 

Mittch zat ondertussen in het vliegtuig terug naar huis en Wesley's vrouw moest naar de dokter. Goed, deadline een dagje verschoven, wederom: dank Exterion! Maar dan moest het echt dinsdagochtend 09:00 worden! En daar was weer onze held, onze MMA-vechter en kickass ontwerper Tom, aka Vegan Animal! In één avond knalde hij alle zes de nieuwe abri ontwerpen eruit. En maandag, 09:05 had de drukkerij de ontwerpen binnen. En deze week is het dan echt zover en hangen ze op 140 plekken!!! Waaaaaah!

Enorm bedankt aan alle gulle mensen die een donatie hebben gedaan voor deze campagne! Dank ook aan de geweldige fotograaf Arjan Spannenburg, vormgevers Maria, Mittch, Wesley en Tom! En Jan de Bruijn van Exterion. En onze prachtige, sterke modellen! You guys rock!!! 

Samen maken we het onmogelijke mogelijk, namelijk die plantaardige wereld! 

Lees meer

Het succes van onze stopperadvertentie!

    

Lees meer

Waarom juist nu plantaardig eten...?!

Velen van ons worden in deze donkere tijden af en toe een beetje wanhopig als we kijken naar de situatie in de wereldpolitiek: extreem rechtse leiders die op staan en die chaos en onrust lijken te creëren. Ik zie het in het geboorteland van mijn moeder, Polen: de huidige regering lijkt terug te willen gaan naar de middeleeuwen en doet dit op zo'n gemene manier dat de helft van de Polen het niet eens door heeft. Ik keek een documentaire over de Oekraïne en zag dat veel mensen daar in 2014 vredig demonstreerden voor aansluiting bij de EU, terwijl hun corrupte president extreem geweld inzette tegen het eigen volk. Brexit, Trump, Wilders, Le Pen, maar ook Poetin, religieuze fundamentalisten en terrorisme: allemaal zaken die de internationale stabiliteit bedreigen en daarmee de hoop op een betere wereld bijna doen wegsmelten als de ijskappen op de Noordpool. Bijna.

Want hoewel je je natuurlijk kan aansluiten bij demonstraties (doen!), kan je ook heel eenvoudig elke dag, met elke maaltijd een keuze maken die veel sterker is dan de acties van de mensen die vrijheden, compassie, vrede en vooruitgang willen inperken.

Je kan namelijk kiezen voor een maaltijd die uiting geeft aan vrijheid, compassie, vrede en vooruitgang. Een maaltijd waarvoor geen dieren zijn gebruikt en van het leven beroofd. Een maaltijd die geen enorme aanslag pleegt op de mondiale zoetwatervoorraad. Een maaltijd die zodoende meer rekening houdt met het gegeven dat er ooit conflicten zullen zijn over dit onbetaalbare zoete water. Een maaltijd die de ijskappen niet doet smelten omdat er enorme hoeveelheden methaan en lachgas de atmosfeer in worden geboerd. Een maaltijd waarvoor geen waardevolle granen worden opgeofferd, terwijl dit hongerige kinderen had kunnen voeden. Een maaltijd die jouw lichaam beter voedt, waardoor je zelf ook sterker in het leven staat.

Wanneer jij je machteloos voelt en denkt dat je niets kan veranderen aan het onrecht in deze wereld... weet dan dat jij met elke maaltijd kan kiezen voor een betere wereld. Die kracht heb jij! Elke keer dat je kiest voor een plantaardige maaltijd, is dat een keuze van hoop. Iets dat jij concreet kan doen. Een kleine moeite en een groot gebaar! Een heldendaad. En... plantaardig eten is absoluut dé lekkerste manier om de wereld te verbeteren! Geniet ervan. :)

Lees meer

Het succes van de "Ik ben een vegaburger" campagne!

Zoals zovele vegetariërs en veganisten was ik nogal verbouwereerd over de Kamervragen van de VVD over vegaburgers, schnitzels en worsten. Je weet wel, #schnitzelgate. Ik had het erover met iemand en we grapten: "Ja, maar wij zijn toch ook vega burgers?!"

Toen dacht ik: kunnen we daar niet iets mee doen? Voorzitter Robin kwam vervolgens op een topidee, namelijk om een "Ik ben een vegaburger" Facebook profielfoto frame te maken die mensen zelf op hun Facebook kunnen zetten. En dat sloeg best wel aan! Op de site waar je het frame kan krijgen staat dat er 710 keer een vegaburger-profielfoto is aangemaakt. De site is echter wel een beetje onhandig, dus we gaan er vanuit dat de helft hiervan daadwerkelijk is ingevegaburgerd.

Toch een succes: honderden vegaburgers die opstonden en hun identiteit bekend maakten. Ik heb mijn profielfoto nog steeds, want het is zo'n leuk en vrolijk statement! Zie ook het filmpje dat we met een paar bugerbazen (bekende vegans) hebben opgenomen. En het ontwerp is natuurlijk erg stoer, met dank aan Tom Zwarts van VeganAnimal.nl.  

Ik had een persbericht uitgestuurd en werd geïnterviewd door Amsterdam FM. Het interview kan je hier beluisteren. Hoewel ik stiekem had gehoopt dat het nog tot iets groters uit zou groeien en bijvoorbeeld door Hart van Nederland, RTL Boulevard, de Metro en de Telegraaf zou worden opgepikt ben ik alsnog hartstikke blij en tevreden met deze leuke actie. Die begon met een grapje, maar een statement werd van honderden mensen die hun vriendenkring lieten zien waar ze voor staan, namelijk een vrolijke vega wereld! 

Lees meer

Even Geen Leer!

Ik hou enorm van 2ehands kleding, op de foto zie je bijvoorbeeld een spijkerbroek, grijs vest en muts die 2e hands zijn! Ook m'n laatste paar sneakers was niet helemaal nieuw, maar ik heb er toch een jaar met volle tevredenheid op gelopen. En nu is dan de tijd aangebroken voor een chique vers paar schoenen uit de winkel.

Leer koop ik liever niet meer, omdat dit steunt op het gebruik van dieren en dat vind ik niet lief. Ik heb zelfs een paar schoenen dat echt lijkt op suede terwijl ze zijn gemaakt van plantaardig materiaal, maar ik vind het niet fijn om ze te dragen, want ze lijken zo echt en ik wil suede niet promoten (ze staan me namelijk heel erg goed en tja dan wil iedereen natuurlijk suede schoenen). ;) 

Dit keer zocht ik schoenen uit die een unieke look hebben, lekker zitten, stoer zijn en en helemaal eco zijn en dus niet van leer: de witte 'London Walker Boots' van het merk Eco Vegan Shoes. Je denkt misschien: Eco Vegan Shoes? Dat klinkt niet super spannend... Maar de London Walker Boots, die zijn echt helemaal te gek! Verkrijgbaar in allemaal te gekke kleuren. Ik heb ze in het wit, die vond ik helemaal te gek! Je hebt ze ook in grey, die zijn gebroken wit, maar bijvoorbeeld ook in het rood en limoengroen. Is dat niet awesome? Ze zijn trouwens online te bestellen, maar je kan ze ook kopen bij Vega-Life in Amsterdam (dan kan je ze van tevoren passen, wel zo handig!). 

We hebben voor m'n vriendje Amado ook gelijk een paar gehaald. Dus ik heb de hoge witte London Walker Boots en Amado de lage grey London Walkers Boots. Overal waar we komen bewonderen mensen onze schoenen haha. En daar zijn schoenen voor bedoeld nietwaar? Ok, naast dat je er lekker op kan lopen... en dat kan zeker met deze Eco Vegan Shoes! 


Lees meer

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de schaduwkanten van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter: