Waarom geven veganisten om consumptiedieren?

Toen ik negen jaar geleden voor het eerst 'even geen vlees' at, deed ik dat voor het milieu: voor de tropische bossen die gekapt worden voor veevoer en later ook voor het klimaat. Ik las in die tijd het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer. Toen pas werd ik me bewust van de grootste slachtoffers van ons eetpatroon.

Lees meer

Schuldgevoelvrij vlees is plantaardig

RTL Nieuws prijst kip aan als ‘schuldgevoel vrij’. Dat is best wel misleidend! Waarom? Dat lees je hier. 

Lees meer

De Nierstichting vs Unox: een ongelijke strijd

De Nierstichting wil de 1,7 miljoen Nederlanders die rondlopen met nierschade op weg helpen naar een gezonder eetpatroon. Unox helpt ons ondertussen sneller op weg naar onze 'eindbestemming'. Nierschade kan je leven namelijk aanzienlijk verkorten. Helaas is de boodschap van Unox veel sterker aanwezig dan de urgente oproep van de Nierstichting.

Lees meer

Wat ik eet op een dag: 100% plantaardig!

Een kijkje in wat ik eet op een doorsnee dag: 100% plantaardig, groenten, fruit, granen, hummus, pindakaas. Gezond genieten, daar hou ik van!!

Lees meer

Supermarktketens begrijpen de boodschap... half!

Veel supermarktketens zetten januari en februari op initiatief van het Nationaal Actieplan Groente en Fruit in het teken van 'vers en gezond'. Dat is supergoed, want dit is een belangrijk deel van de voedselrichtlijn die sinds 2015 geldt: 'meer plantaardig, minder dierlijk'. De uitvoering van de tweede helft van deze richtlijn laat echter nog op zich wachten...

Lees meer

Dit is waarom vleeseters niet geven om de dieren die ze eten

Kreeften reageren hetzelfde als wij op pijn. Maar toch stelt NRC Checkt dat we op basis hiervan niet kunnen beoordelen of kreeften pijn voelen, omdat je er volgens hen 'nooit achter komt hoe kreeften pijn beleven'.... 

Ik was sprakeloos. Kon NRC Checkt deze stelling niet tenminste beoordelen als grotendeels waar? Hoe kon hun onderzoek leiden tot zo'n apathische conclusie? 

Lees meer

Oproep aan Lidl: neem vegan producten vast op in assortiment

Lidl is -bij mijn weten- dé supermarkt die vega(n) producten het meest actief promoot. Ok, ze promoten vlees ook enorm veel en dat is een slechte zaak, maar die vegan producten, yeah! Alleen is de vegan feestvreugde helaas vaak van korte duur... 

Lees meer

3x waarom we vleesreclames beter kunnen verbieden

De Gezondheidsraad, het Voedingscentrum, het RIVM, het Planbureau voor de Leefomgeving en zelfs de Verenigde Naties zeggen dat we minder vlees moeten eten voor de gezondheid en het milieu. Ook ons vorige kabinet sprak tijdens de Voedseltop begin 2017 de ambitie uit om de Nederlandse voedselvoorziening de duurzaamste en gezondste te maken in de wereld. Maar hoe wordt dit in de praktijk gebracht? 

Lees meer

Succes: Aldi mag scharrelkip niet 'verantwoord' noemen

Veel vegan minded mensen werden een beetje chagrijnig van de 'verantwoord en voordelig' reclamecampagne van Aldi. Boven het vlees prijkte namelijk een groene V met blaadjes, wat lijkt op het vegan keurmerk. Ik diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie, waarbij ik ook pleitte dat scharrelkip niet 'verantwoord' te noemen is.  

Lees meer

22x goed nieuws voor de vegan beweging

Fijn nieuws om 2017 mee af te sluiten en 2018 mee in te gaan! 

Lees meer

Jumbo maakt gedurfde infomercial over relatie mens-dier

'Ren dieren, ren', moet Jumbo gedacht hebben bij het maken van de nieuwste commercial die deze feestmaand op tv te zien was.

Lees meer

Succes: Koopeenkoe mag vlees niet 'duurzaam' noemen

Koopeenkoe neemt een loopje met de waarheid door hun vlees als 'duurzaam' aan te prijzen. De Reclame Code Commissie was het met ons eens en heeft geoordeeld dat het bedrijf op oneerlijke wijze reclame maakt door haar vlees duurzaam te noemen.

Lees meer

Alliantie van duurzame denkers start petitie voor stop op vleesreclame

AMSTERDAM, 12 december 2017 - Een alliantie van duurzame denkers lanceert vandaag een petitie voor een stop op vleesreclame. Vleesconsumptie staat de laatste jaren sterk ter discussie, gegeven de impact op klimaat, milieu, biodiversiteit en volksgezondheid, maar effectieve beleidsmaatregelen die vleesconsumptie beperken, blijven uit. Omdat reclame invloed heeft op ons consumptiepatroon roept de alliantie, onder de naam ‘Onsje minder vleesreclame alstublieft’ consumenten op om de petitie te ondertekenen. De alliantie ziet teven kansen voor het behalen van klimaatdoelen en het preventieakkoord van het nieuwe kabinet.

Lees meer

Zo makkelijk en leuk is vegan gourmetten

Vroegah, toen ik nog in Sinterklaas geloofde enzo was het bij ons standaard gourmetten met de feestdagen. Dat vond ik zo fantastisch. Al die verschillende bakjes en bordjes op tafel en dan telkens je gourmetpannetje vullen, wachten, beetje de chef kok uithangen, combi's maken en smullen maar. Alleen toen deden we dan met vlees, maar, we hebben onze levens gebeterd. Tijd voor gourmetten op z'n vegans dus! Wat zet je op tafel? 

Lees meer

Oproep aan Milieudefensie: stop met zuivel 'duurzaam' noemen

Vandaag kreeg ik een persbericht van de Jumbo toegestuurd: "Jumbo eerste supermarkt met alleen maar duurzame melk". Het ging hier niet om plantaardige melk, maar om koemelk. Melk van een dier dat evenveel broeikasgassen uitstoot als een benzineauto. Terwijl klimaatverandering het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengt.

Lees meer

Respect voor vegan dierenactivisten

Is er iets veranderd in hoe wij naar dierenactivisten kijken? Ik denk van wel! 

Lees meer

NutritionFacts komt naar Nederland, help je mee?

De Amerikaanse stichting NutritionFacts.org inspireerde honderdduizenden mensen om 100% plantaardig/vegan te gaan eten. Nu komt het initiatief naar Nederland. Help je mee om dit mogelijk te maken? 

Lees meer

24x goed nieuws voor de vegan beweging

Er was weer veel, heel veel vegan nieuws. Echt, het is bijna niet bij te benen. Maar ik doe toch een poging voor je. Pak er een vegan snack bij en geniet van deze flinke dosis positiviteit! 

Lees meer

Koopeenkoe.nl liegt over 'duurzaam' vlees

Op m'n Facebook verscheen op 24 oktober 2017 een reclame van koopeenkoe.nl met de tekst: “Eet voortaan duurzaam vlees direct van de boer. Nu tijdelijk 10% introductiekorting.”

Ik diende maar gelijk een klacht in bij de Reclame Code Commissie, want het is nogal misleidend om rundvlees duurzaam te noemen. De aard van dit product is in feite zeer milieubelastend en van grote negatieve invloed op het klimaat.

Lees meer

In 2016 hebben we niet minder vlees gegeten, maar 2017 wordt een ander verhaal

Bijkbaar hebben 'we' in 2016 iets meer vlees gegeten dan in 2015. Maar fuck it, 2016 hebben we achter ons gelaten. En in 2017 was het elke maand raak! Dus de cijfers van volgend jaar gaan er waarschijnlijk heel anders uitzien. 

Lees meer

Waarom het zo episch is dat Jumbo nu het huismerk 'Veggie Chef' heeft

Hopelijk volgen meer supermarkten het voorbeeld van de Jumbo in de strijd om de aandacht van de groeiende groep flexi's en vega(n)s! In de tussentijd zeg ik: Hallo Jumbo! 

Lees meer

Hoe lossen we honger in de wereld op?

Zaterdag 14 oktober was het Wereld Voedsel Dag. Een moment om stil te staan bij wat er op ons bord ligt en bij het feit dat er 840 miljoen mensen in deze wereld honger lijden.

Lees meer

Reclame Code Commissie: veganisten beledigen in reclames mag!

"Ik kan er met m'n hoofd niet bij", dat heb ik vandaag wel een stuk of dertig keer gezegd geloof ik. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft bevestigd dat de Remia reclamecampagne waarin groente-etende mannen te kakken worden gezet geoorloofd is. De essentie was en blijft "het is maar een grapje". Ik kan er nog steeds met m'n hoofd niet bij.

Lees meer

Vegan in vier stappen

Vegan worden is eigenlijk supermakkelijk. Probeer het zelf met deze vier stappen. 

Lees meer

Mijn ervaring als vegan VIP bij Albert Heijn

Ik plaats regelmatig food foto's op Instagram - niet omdat ik dat nou zo ontzettend leuk vind, maar om te demonstreren hoeveel lekkers je kan eten als vegan. Hoewel ik geen echte food fotograaf ben, krijg ik stiekem wel trek van dit Instagram account. Albert Heijn was blijkbaar wel onder de indruk en nodigde mij en andere Insta-foodies bloggers dan ook uit voor een VIP dagje om de mensen en producten achter de AH wat beter te leren kennen. Wat ze alleen niet van tevoren wisten was dat ik VIP zelf opvat als: 'Vegan & Irritating Person'. Haha nee hoor, maar ik heb zeker wel wat leuke gesprekken gehad over (het hoe en waarom van) veganisme. 

Lees meer

37x goed nieuws voor de vegan beweging

Het goede vega nieuws is bijna niet bij te benen! Toch doe ik een poging voor je. Veel leesplezier!

Lees meer

Veganisme uitgelegd in 10 memes

Deze memes laten kort en op luchtige wijze de geboorte van een veganist zien. Enjoy! 

Lees meer

6x hoe je jouw woonplaats vegan-friendly maakt!

Ben jij jaloers op de vegan hoofdsteden van de wereld? Moet jij de trein of auto pakken voor de lekkerste vegan opties en ben je dat onderhand wel zat? Wil je dat jouw gemeente een vegan baas wordt? Stroop dan je mouwen op en ga aan de slag met (een van) deze tips! 

Lees meer

'Terror Jaap' goes vegan? - interview!

Ik was vroeger verslaafd aan de Gouden Kooi. Toen ik drie maanden wegging naar Hawaii was ik ook enorm verdrietig dat ik het niet meer zou kunnen volgen (maar Hawaii was gelukkig ook wel leuk :P). Nu is de Gouden Kooi weer op m'n pad gekomen op een manier die ik nooit voorzien had. Of nou ja, een van de oud-bewoners: winnaar Jaap! Hij eet voor het grootste deel plantaardig. Ik ben inmiddels zelf ook al een paar jaar vegan en ik wilde hem graag interviewen. Hoewel hij geen interviews meer geeft, wilde hij toch mijn vragen beantwoorden welke hij stuk voor stuk uitvoerig en genuanceerd (en een tikje cynisch hier en daar) beantwoordde. Hier lees je deel 1 van dit interessante gesprek!

Lees meer

7x ei vervangen met een lekker en beter alternatief

Nu veel eieren giftig blijken te zijn, durf je het misschien niet meer aan om ze te eten. In dit blog zie je hoe je ei op smakelijke wijze kan vervangen. 

Lees meer

National Geographic: platform voor dierenbeulen

Het is een gemiste kans dat deze tv-zenders dieren continu afbeelden als dingen, wilde beesten die overmeesterd moeten worden - monsters zelfs, tools om te survivelen of eigendomsvoorwerpen die simpelweg even gerepareerd moeten worden. En het is bovendien een schande dat de jacht op een zeldzame diersoort -de blauwvintonijn- wordt verheerlijkt.

Lees meer

30x goed nieuws voor de vegan beweging!

Het goede vegan nieuws vliegt ons om de oren en is bijna niet bij te houden. Toch doe ik een poging voor je. Bij deze 27 goede nieuwtjes voor de vegan beweging. Pak er een koel glas sojamelk en verantwoord koekje bij en geniet van dit positieve leesvoer. 

Lees meer

De Nederlandse versie van Okja

Veeboeren en de vleesindustrie zijn enorm verontwaardigd als dierenwelzijnsorganisaties misstanden aan het licht brengen. Het zijn krokodillentranen, want veehouders (evenals 'ambachtelijke slagers' en zelfs kinderboerderijen) zijn gewoon ondernemers die in dieren vooral geld zien, zoals speelfilm Okja zo mooi laat zien. Was het maar fictie.

Lees meer

4x waarom vegahapjes belangrijker zijn dan iedereen denkt

Ik ben een beetje moe van de hele discussie over 50/50 ofwel 'bitterballengate', maar ik wil er toch nog iets over kwijt. Aangezien in bijna elk stuk erover wordt benadrukt hoe 'onbenullig' deze hele kwestie is, wil ik uitlichten waarom het slagen van deze motie in Utrecht juist een belangrijke mijlpaal is. 

Lees meer

Reclame Code Commissie neemt klacht niet serieus

Wellicht had je m'n blog al gelezen over een Remia reclamecampagne waarin de groente-etende man te kakken wordt gezet. Ik diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie en de reactie die ik kreeg van de voorzitter van de Commissie had ik nooit verwacht. De reactie was nog geen A4-tje lang en het kwam neer op: "U moet dit gewoon niet zo serieus nemen." 

Lees meer

20x goed nieuws voor de vegan beweging

Als je weer eens teleurgesteld bent door de vele reclames voor vlees of het nieuws over de toestand in Nederlandse slachthuizen, dan is het fijn om even op een rijtje te zetten welke stappen er worden gezet richting die plantaardige toekomst. 

Lees meer

Bankieren voor de Dieren!

Bankieren... Tja, het is een van die dingen die we allemaal doen, maar waar je liever niet al teveel aandacht aan besteedt. Als er maar genoeg geld op je rekening staat, am I right? Toch kan je door het bewust kiezen van je bank een enorm verschil maken voor de wereld en vooral ook voor de dieren.

Lees meer

In het land der blinden is maandblad KIJK koning

Toen ik de cover van maandblad Kijk zag dacht ik: "Wat goed!" Maar het zes pagina tellende stuk bleek het zoveelste artikel te zijn die 'het gevaar van vlees' relativeert.

Lees meer

De waarheid over vleesvervangers

PowNed zet in scene dat kinderen vegan nuggets niet lekker vinden, terwijl de realiteit is dat de meeste mensen ze gewoon harstikke lekker vinden en net zo lekker als het origineel. 

Lees meer

Albert Heijn, wat doet u nu?!

Veggie people opgelet: de Allerhande van deze maand kan je maar beter in de Albert Heijn laten liggen. Deze BBQ-editie is namelijk zo'n beetje een lofzang voor dierlijke producten. Kan een barbecue niet super te gek gaaf en lekker zijn met 100% plantaardige grillgerechten? 

Lees meer

Dit zijn de vijf lekkerste!

Zie hier de beste producten waarmee je vleesliefhebbers warm maakt voor vega!

Lees meer

Remia: "Mannen die planten eten zijn geen echte mannen"

Een paar dagen terug zat ik tv te kijken toen er opeens een reclame voorbij kwam met Sylvester Stallone en Jan Kooijman in de hoofdrollen. Het moreel van deze spannende reclame? "Als je groente eet ben je een konijn en als je een echte man wilt zijn, eet je vlees!" Hoe is het mogelijk Remia? 

Lees meer

Hou hoop en geef nooit op!

Soms lijkt het teveel te worden: alle reclame voor vlees, vlees en nog eens vlees. Dieren zijn onzichtbaar, tellen niet mee. Het klimaat, toekomstige generaties, de zeeën en oceanen: "het zal allemaal wel". Hoe voorkom je dan dat je de moed verliest?

Lees meer

100 redenen om te kiezen voor plantaardig eten!

Steeds meer mensen stoppen of minderen met vlees eten, melk drinken en eieren eten. Waarom? Zie hier 100 redenen die jou misschien ook over de streep trekken. 

Lees meer

De Efteling stelt vegan klanten teleur

Op 28 mei berichtte de Efteling dat ze op zoek waren naar een 'Burgerkoning' die zijn of haar favoriete burgerrecept mocht klaarmaken in de Efteling. Er waren veel plantaardige burger ideeën ingestuurd, maar de Efteling voelde blijkbaar niets voor een beetje vernieuwing in de keuken. 

Lees meer

Tien bijzondere vega nieuwtjes van afgelopen week

Steeds meer mensen en bedrijven zien brood in de plantaardige leefstijl! Lees hier over tien bijzondere plantaardige nieuwtjes.

Lees meer

Waarom wel BOB en geen BEP (Bewust en Plantaardig)?

In 2015 vielen er in Nederland 621 verkeersdoden. Onnodig natuurlijk, en de overheid probeert via campagnes het verkeer veiliger te maken door het gedrag van mensen positief te beinvloeden. Elke dag sterven er in Nederland zo'n 100 mensen door hart-en vaatziekten. Voor een groot deel ook onnodig, want voorkombaar met een gezonde leefstijl. Waarom probeert de overheid hier het gedrag van mensen niet positief te beinvloeden? 

Lees meer

Review 'Vegan for Friends'

Gisteren was ik bij de boekpresentatie van 'Vegan for Friends', geschreven door Alexander Gershberg. Alexander is chef kok en hij maakte wat heerlijke gerechten klaar uit zijn boek. We hebben gesmuld, het was heel gezellig en we gingen naar huis met zijn het boek. Je leest hier wat ik ervan vind. 

Lees meer

De tien meest bijzondere vega gebeurtenissen van afgelopen week

Steeds meer mensen en bedrijven zien brood in de plantaardige leefstijl! Lees hier over tien bijzondere plantaardige nieuwtjes.

Lees meer

Vraag mensen waarom! (zij zouden stoppen met vlees en dierlijke producten)

De motivatie -het waarom- is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor mensen om dierlijke producten te verruilen voor plantaardige. Maar hoe zet je mensen hierover aan het denken? Simpel: door aan ze te vragen waarom zij zelf deze stap zouden zetten.

Lees meer

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel '10x waarom vegan food de toekomst heeft' op Facebook en/of Twitter:

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de schaduwkanten van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!