Vraag van een vleeseter: Waarom wil je iets eten dat op vlees lijkt?

Sinds een tijdje eet ik anders dan ik vroeger at: geen vlees, zuivel en eieren, maar 100% plantaardig. Dat doe ik vooral voor het milieu en de dieren. En dat je gezondheid erbij gebaat is, dat maakt het nog fijner om zo te eten.

Mijn vleesetende vrienden komen soms met vragen die ik zelf niet had bedacht... De belevingswerelden van vega's en vleeseters lijken zo soms ver uit elkaar te liggen. Om die verschillen te overbruggen beantwoord ik op dit blog veelvoorkomende vragen van vleeseters. Deze week: "Als je besluit geen vlees meer te eten, waarom wil je dan wel vleesvervangers eten die op vlees lijken?" 

Daarvoor moeten we eerst de vraag beantwoorden waarom iemand überhaupt geen vlees wilt eten. Sommige mensen vinden vlees vies en ik moet eerlijk zeggen dat ik de gedachte aan echt vlees nu een stuk minder aantrekkelijk vind dan vroeger. Maar het begint meestal niet met een kwestie van smaak. Vlees hoorde er gewoon bij en ik at graag vlees. Op brood, bij de avondmaaltijd of als snack. Op een gegeven moment leerde ik echter dat voor de productie van vlees tropische bossen werden gekapt en toen ging ik minder vlees eten. Ik keerde me tot het schap met vleesvervangers om dat lege plekje op m'n bord op te vullen. En ik vond het heerlijk! Door de vleesvervangers miste ik niets en werd de overstap van vlees naar geen vlees een makkie.

Later ging ik werken voor de Vegetarische Slager. De missie van dat bedrijf is om vleesvervangers te maken die zo lijken op echt vlees, dat vlees van dieren overbodig wordt gemaakt. We noemden het niet eens vleesvervangers, maar 'vegetarisch vlees'. En daar werd ik vaak geconfronteerd met de vraag: maar waarom maken jullie vlees na, als mensen juist afstand nemen van vlees? Wat voor mij volstrekt logisch was, was juist verwarrend voor anderen. Logisch voor mij, omdat ik geen vlees meer at vanwege de last op natuur en milieu en het dierenleed. Verwarrend voor anderen omdat "vlees gewoon van dieren wordt gemaakt"! 

De samenleving verandert: mensen houden van de smaak, beleving en structuur van vlees, maar niet van de milieubelasting en het dierenleed dat erbij komt kijken. Dat veroorzaakt een gat in de markt: creëer iets dat het gemis aan vlees opvangt, zonder dat er dieren aan te pas komen. Ik vind het supertof dat er ondernemers zijn die deze uitdagende taak op zich hebben genomen. Ik kan -zoals ik altijd heb gedaan- genieten van lasagne met vegagehakt, aardappels met een vegaschnitzel, allerlei heerlijke burgers, een boterham met vega paté enzovoort. Dat je niets hoeft te missen, maakt deze leefstijl gewoon lekker makkelijk en fijn!

Dus kort gezegd kan je de vraag waarom vega's 'vegetarisch vlees' willen eten beantwoorden met:"Omdat het lekker is (net als vlees), zonder dat het milieu en de dieren eronder lijden!" Win-win! :D 

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet