Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:
De belevingswerelden van vega's en vleesliefhebbers lijken soms ver uit elkaar te liggen. Om die verschillen te overbruggen beantwoord ik op dit blog veelvoorkomende vragen van vleeseters. Deze week: "Ook als je helemaal veganistisch leeft, gaan er nog steeds veel dieren en planten dood toch?"
Een vriendinnetje van me wees me op een artikel dat gedeeld werd op social media: een artikel dat stelde dat een plantaardig dieet eigenlijk maar weinig voorstelt op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn. Het ging er -in het kort- over dat vega's veel planten eten en dat voor het verbouwen van die planten ruimte nodig is, ruimte die van het natuurlijk leefgebied van wilde diersoorten af gaat. Dieren lijden dus onder het eetpatroon van vega's, was de stelling.
En dat is natuurlijk waar. Want dieren lijden in zijn algemeenheid onder het bestaan van de mens: er worden steden gebouwd, natuurgebieden moeten wijken voor de winning van grondstoffen en voor het bedrijven van landbouw en het klimaat verandert zo snel dat dieren zich niet kunnen aanpassen en daardoor uitsterven.
Wat je kan doen is de schade proberen te beperken. Als er dieren dood gaan omdat wij gewassen verbouwen en daarnaast nog eens omdat wij de dieren in de veehouderij eten, waarom zouden we dan niet de levens van die laatste groep sparen? Bovendien wordt de eerste groep bij een vega dieet minder lastig gevallen: voor plantaardige diëten (eventueel met een zeer bescheiden aandeel van dierlijke producten) is veel minder land nodig dan voor diëten die rijk zijn aan dierlijke producten. Een koe eet bijvoorbeeld zestig kilo gras per dag. Veel koeien worden bijgevoerd met andere gewassen zoals granen. Het 'voedsel voor ons voedsel' legt zodoende een megagrote druk op de landbouwgrond en natuur. Als we al dat 'voedsel voor ons voedsel' niet nodig zouden hebben, dan zouden we landbouwgrond (ook weilanden dus) terug kunnen geven aan de natuur. Aan de wilde dieren.
Dit wordt ook benoemd door de interviewer in het artikel en de geinterviewde geeft dit ook toe, waarna hij zegt dat zijn punt meer is dat veganisten niet moeten omslaan in fundamentalisten en open moeten staan voor waarheidsvinding, ook al betekent dat dat dierlijke producten wel degelijk onderdeel kunnen zijn van een duurzaam dieet. Dat is natuurlijk een prima boodschap: we zouden allemaal bereid moeten zijn onze mening aan te passen als de wetenschap je van nieuwe inzichten voorziet. Dat is ook precies waarom ik gestopt ben met vlees eten.
Maar eerlijk is eerlijk: als je geen vlees en zuivel eet, maar wel dertig bananen en vijf avocado's per dag, dan ben je ook niet echt duurzaam en diervriendelijk bezig, omdat zo'n voedingspatroon een grote last legt op de natuur en dus de leefgebieden van wilde dieren.
Het meest duurzame eetpatroon? Granen, bonen, seizoensgroenten en seizoensfruit en noten of zaden. En potjes! Conserven zijn beter voor het milieu (dan bijvoorbeeld verse aarbeiden of sperziebonen in de winter), want je kan seizoensproducten lang bewaren en er zijn geen vriezers en koelkasten voor nodig. Het meest diervriendelijke eetpatroon? 100% plantaardig eten, en dan het liefst zoals zojuist beschreven, om zo min mogelijk natuurgebied in beslag te nemen. Kunnen dierlijke producten onderdeel zijn van een duurzaam eetpatroon? Dat sluit ik niet uit, maar dan moet het waarschijnlijk wel veel, heel veel minder. En om dat te bereiken blijf ik toch maar pleiten voor plantaardig/vega/vleesvrij!
Tue, 11 April
Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:
Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.
Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!
Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!
Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:
Deel 'Als je in de spiegel kijkt, zie je precies hoeveel zuivel je nodig hebt' op Facebook en/of Twitter:
Deel '1 kilo rundvlees kost 15.000 liter zoet water en dat is een groot probleem' op Facebook en Twitter:
Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter: