Is vis een goede vleesvervanger?

Heel kort gezegd: nee! Als je wilt weten waarom, lees dan gauw verder.

Steeds vaker vertellen mensen mij dat ze minderen met vlees, dan denk ik 'geweldig'! Regelmatig vertellen ze er dan achteraan dat ze vaker kiezen voor vis... Dan denk: "ok, here we go'" en dan vertel ik het volgende verhaal.

Dat minder of geen vlees eten gezond is, dat is duidelijk. Er is wetenschappelijke consensus over de link tussen overmatige vleesconsumptie en darmkanker, diabetes type 2, beroerte en longkanker. Gelukkig zijn steeds meer mensen hiervan op de hoogte. Vis is een ander verhaal: het heeft een gezond imago. En dat komt door Omega 3. Dit vetzuur heeft positieve gezondheidseffecten. Het zorgt voor een betere balans van vetten in je lichaam, waardoor je aderen minder snel dichtslibben, om het even eenvoudig te zeggen. Het verkleint zodoende de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is Omega 3 goed voor de hersenen.

Maar vis eten heeft z'n minpunten. Zo bevatten wilde vissen ongezonde stoffen aangezien de zeeën en oceanen vervuild zijn door zware metalen, dioxines, PCB's en resten bestrijdingsmiddel. Vissen krijgen dit binnen, het wordt opgeslagen in hun vetcellen en vervolgens krijgen wij het binnen - wanneer we vis eten. Kweekvis is niet veel beter, want hier is sprake van antibiotica-gebruik en daarnaast ophoping van ongezonde stoffen als de kweekvis wordt gevoerd met vismeel of visolie (wat vaak het geval is). De Gezondheidsraad raadt aan om niet meer dan 1 keer per week vis te eten.

Bovendien zijn er andere redenen om geen vis te eten. Kweekzalmen kunnen bijvoorbeeld zo depressief worden dat ze het loodje leggen. Ze kunnen het leven in de overvolle kweekbaden niet meer aan en stoppen met eten. Depressieve zalm: is dat iets wat je in je lichaam wilt stoppen? Daarnaast is er steeds meer bewijs dat vissen intelligente en gevoelige wezens zijn, kijk maar naar deze filmpjes over een vis die graag geaaid wordt, een vis die de stok terugbrengt, deze vis die een kunstwerk maakt en deze buurvissen die ruzie maken (het zijn soms net mensen). Als je je dan nog eens bedenkt dat ze op gruwelijke wijze sterven (ze kunnen op land nog een half uur in leven blijven en worden vaak dus levend gevild), dan kan je het toch niet over je hart verkrijgen om deze beestjes nog te eten?

Daarnaast zijn vissen hard nodig voor gezonde oceanen. De oceanen voorzien ons van zuurstof, zij zijn dus net als de bossen enorm belangrijk voor de mens, puur voor de lucht die we inademen. De oceanen hebben het al zwaar met klimaatverandering en vervuiling. Hierdoor verzuurt het water en sterven koraalriffen en ander zeeleven af. Onze visserij is ook enorm destructief. Sleepnetten verwoesten de zeebodem en zorgen voor bijvangst. Bij garnalen is het zelfs zo dat er voor elke kilo garnalen tot wel tien kilo bijvangst is. Naast dat de zeedieren eronder lijden, maken we onze eigen ecosystemen dus kapot.

En nu? Geen paniek! Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt: vissen halen zelf hun vetzuren uit plantaardige bronnen: algen! Wij kunnen ook Omega 3 uit algenolie halen. Daarnaast kan je elke dag twee eetlepels gebroken lijnzaad eten (bijvoorbeeld door havermout, door een smoothie of bij de avondmaaltijd) of je kan bijvoorbeeld lijnzaadolie door salade doen in plaats van olijfolie. Ook in chiazaad en hennepzaad zit Omega 3, alleen is lijnzaad vaak een goedkopere optie.

Bovenstaande informatie komt van de website van het Voedingscentrum.

Wat lekkere visvrije recepten, zodat je niets hoeft te missen qua smaak en structuur:


- Visvrije sushi:

Ingrediënten voor 2-4 personen: sushi kit; blok tofu (400 gram); 2 el olijfolie; 1/2 komkommer; 1 wortel; 1 gekookte biet; 1 avocado; 4 radijsjes; andere groentes naar keuze (bijvoorbeeld paprika).

Het handige van sushi is dat je de sushirollen van tevoren kan maken en in de koelkast kan leggen (besprenkel dan wel de avocado met citroen zodat deze niet bruin wordt). Je kan de rollen in stukken snijden wanneer het etenstijd is.

1) Kook de sushirijst volgens de verpakking. 2) Snijd de komkommer, wortel, radijsjes, rode biet en avocado in dunne reepjes zodat ze in de sushirollen passen. 3) Laat de tofu uitlekken, snijd in plakken en vervolgens in driehoekjes. Bak de tofu met wat kurkuma, peper en zout in een hete pan met de olijfolie tot de tofu goudbruin en licht krokant wordt. 4) Verdeel de sushirijst over een norivel, hou daarbij een rand vrij (zie foto) zodat deze 'vastgeplakt' kan worden aan de rol. 5) Leg de gewenste ingrediënten op de rijst in een strook aan het begin van het norivel en rol de nori op met het matje (zie ook de handleiding in de sushi kit). 6) De overgebleven, onbedekte rand maak je nat met een beetje water en plak je vast aan de rol. 7) Ga zo door tot je norivellen op zijn. De sushirollen kan je in de koelkast leggen tot etenstijd, of je kan ze natuurlijk gelijk snijden en serveren. 8) Snijd de rollen in gelijke stukken en leg die mooi op een groot plat bord, serveer daarnaast de sojasaus, gember en wasabi in kleine kommetjes. 9) Geniet!


- Kikkerwtensalade die op tonijnsalade lijkt:

Ingrediënten voor 4 personen: 200 gram kikkererwten; 1 norivel; 1 eetlepel olijfolie; 2 eetlepels veganaise; 1 theelepel mosterd; sap van 1 limoen; 1 eetlepel kappertjes; 1 teentje knoflook; 1 theelepel bieslook; Zout & cayennepeper naar smaak

1) Doe de kikkererwten in een kom en prak ze met een aardappelstamper (of een vork) plat. Ze hoeven niet helemaal fijn, het is het lekkerst als er nog een bite aan zit. 2) Knip het norivel helemaal fijn (of doe het in de keukenmachine) en roer door de kikkererwten. Roer olijfolie, veganaise (bijvoorbeeld Mayolijn van Remia), mosterd en limoensap erdoor. 3) Snijd de kappertjes met een mes, pers de knoflook uit en voeg samen toe aan het kikkererwtenmengsel. Breng op smaak met bieslook, zout en cayennepeper. 4) Serveer op een broodje met sla, schijfjes augurk en tomaat. Ook lekker om er nog zeekraal op te doen (bij de grotere supermarkten verkrijgbaar).

Tip: bij de biologische winkel en toko vind je nog veel meer soorten zeewier, elk met hun eigen smaak. Probeer eens verschillende uit om je favoriet te ontdekken en je eigen visvervangende maaltijd te creëren!

Dit recept is van de VeganChallenge.nl.


- Bloemkool 'kibbeling':

Ingrediënten voor 4 personen:

1 gemiddeld tot groot formaat bloemkool

Voor het beslag: 270 gram bloem; 375 ml water; 1 tl paprikapoeder, knoflookpoeder; 2 tl gemalen zwarte peper, zout, oregano, salie; 3 tl chilipoeder

Voor het paneren: 130 gram broodkruimels of paneermeel; 95 gram bloem; 1 tl paprikapoeder, knoflookpoeder; 2 tl gemalen zwarte peper, zout, oregano, salie; 3 tl chilipoeder; frituurolie en frituurpan

1) Snijd de bloemkool in roosjes. 2) Mix alle beslag-ingrediënten door elkaar. 3) Mix de ingrediënten voor het paneren door elkaar. 4) Doop de bloemkool roosjes in het beslag, zorg dat ze helemaal bedekt zijn met het beslag. Rol ze vervolgens in de kruimels, tot ze helemaal bedekt zijn. 5) Frituur de ‘kibbeling’ op een temperatuur rond de 180 ℃ tot ze knapperig, stevig en goudbruin zijn. 6) Voor een echte kibbeling-saus roer je 1 dl mayo (bijvoorbeeld Mayolijn van Remia) met een halve ui en 1 eetlepel kappertjes, beide fijngesneden. Voeg er peper, dragon en peterselie aan toe en voila. Lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree.

Tip: geen frituurpan? Geen probleem. Bak de ‘kibbeling’ in een kleine pan met een ruime hoeveelheid olie en rol ze voldoende om, om alle kanten krokant te bakken.

Dit recept is van de Vegan Challenge.

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!



Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet