Je kan wel merken dat het BBQ seizoen eraan komt!

Zodra het mooi weer wordt, lijkt het wel alsof er bellen gaan rinkelen: BBQ-tijd! Bij mij zijn het dan alarmbellen, want ik heb er wat minder fijne associaties mee dan vroegah.

Het is iets meer dan een maand geleden dat we nog zagen hoe het eraan toe ging in het slachthuis in Tielt. Ieder weldenkend mens die op de hoogte is van de schaal waarop dieren worden geslacht weet dat deze praktijken gegarandeerd ook in slachthuizen in ons eigen land voorkomen. Des te meer reden om te schrikken van de volgende drie ongenuanceerde berichten op NOS, nu.nl en in de NRC:

1. Op NOS werd vier keer in het uur verkondigd dat avocado's geen goed alternatief zijn voor vlees, omdat er veel water nodig is om avocado's te produceren.

2. In de NRC schreef Martijn Katan dat het een mythe is dat je geheel zonder vlees en dierlijke producten kan leven. Hij haalde er een tenenkrommend ouderwets voorbeeld bij van een veganistische sekte die leed onder tekorten aan B12.

3. Op nu.nl stond een ware lofzang over vlees, ik kreeg er de kriebels van.

De uitspraak van de NOS vind ik zelf nogal misleidend. Het is namelijk nog altijd beter om avocado te eten dan vlees. Niet alleen is er minder water nodig voor avocado, er zijn ook geen grondstoffen voor nodig. Voor vlees wel: waardevolle voedselgewassen zoals granen en soja worden gebruikt als veevoer (terwijl er elke dag 6000 kinderen verhongeren). Daarnaast produceren avocado's geen fijnstof, ammoniakuitstoot, mestoverschot en methaan. Dus waarom de NOS er nou net voor koos om avacado's in een slecht daglicht te stellen in termen van efficiency en duurzaamheid - en niet bijvoorbeeld vlees of vis, dat is voor mij een groot raadsel!

De uitspraak van Martijn Katan in de NRC is gewoon niet waar. Je kan prima geheel zonder dierlijke producten leven (sterker nog: plantaardig eten is alleen maar beter), als je maar een B12 supplement neemt (en het liefst ook D3, maar dit geldt voor iedere Nederlander, vleeseter of niet). Een B12 supplement kan het tekort prima opvangen. Het is niet alsof je groente en fruit gaat vervangen met vitamine C supplementen. Dat kan niet, want in groente en fruit zit zoveel goeds dat je je lichaam niet wilt ontzeggen! In vlees en dierlijke producten zitten juist dingen die je lichaam kan missen als kiespijn: cholesterol, verzadigd vet, transvet, hormonen, salmonella, ESBL, hepatitis E etc.

Het artikel op nu.nl is zo lofprijzend over vlees en slagers, dat je bijna zou denken dat het branded content is. Branded content betekent dat een bedrijf betaalt voor een artikel over een product of dienst. Er wel wel even gezegd dat Nederlanders minder vlees zijn gaan eten, maar tegelijkertijd verkopen slagers grotere stukken vlees en meer delen van het dier. Slagers zijn dus positief over hun toekomst. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de illusie die mensen hebben dat het vlees van de slager beter is dan van de supermarkt. Tielt wordt ook in het artikel genoemd en erachteraan komt de geruststelling dat het in Nederland er voortreffelijk aan toegaat in de slachterijen: "In de slager zal je echter geen vlees aantreffen dat op zo'n schrijnende manier wordt gemaakt." Deze uitspraak is gewoonweg niet waar. Het vlees uit het horrorslachthuis in Tielt werd immers ook bij Nederlandse (keur)slagers verkocht. En aangezien er 1000 dieren per minuut geslacht worden in Nederland, kan het niet anders zijn dan dat er hier behoorlijk wat dieren op misselijkmakende wijze aan hun einde komen.

Vervelend dat dit soort berichten weer bijdragen aan het versterken van vooroordelen over plantaardig eten. Want plantaardig eten heeft zo enorm veel vooroordelen, dat ik hoop dat deze vaker aan bod gaan komen in de media.

Wil jij verandering brengen en die vegatrein sneller laten rijden? Word dan donateur van onze stichting!

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet