De tien meest bijzondere vega gebeurtenissen van afgelopen week

1. Supermarktketen Jumbo maakte schapruimte voor maar liefst zes nieuwe vleesvervangers!

Is het in jouw supermarkt ook zo dat het vegaschap steeds groter wordt? Dat kan, want er zijn steeds meer soorten vleesvervangers en consumenten hebben er steeds meer oren naar - dus de supermarkten ook! Deze maand kwam HAK met bonenburgers- en worsten, BOON met bonenballen en falafelburgers en er was zelfs een verrassing speciaal voor de jongere doelgroep... zie punt 5. 

2. Een Haarlemse worstenmaker brengt vegetarische producten op de markt!

“Zeewier is de toekomst" aldus worstemaker Olijck uit Haarlem. Ze voorzien dat we geen 9 miljard mensen kunnen voeden met vlees en daarom hebben ze vegetarische burgers, soep, tagliatelle en ravioli ontwikkeld met zeewier. De tagliatelle is verkrijgbaar bij de Jumbo. De zee-groenteburgers en –soep zijn verkrijgbaar bij de groothandelaren DeliXL, Hanos, Kweker, Hocras en diverse horecagelegenheden. 

3. Er bestaat een vegan voetbalclub! 

Ik wist al dat er vegan brandweermannen waren en veel vegan atleten, maar een hele voetbalclub, wow wat cool! De club wekt ook stroom op met zonnepanelen en de grasvelden worden op biologische wijze beheerd. Dit is waarschijnlijk de groenste sportclub op Aarde en hopelijk volgen er meer dit goede voorbeeld. 

4. Het was National Vegetarian Week en tijdschrift Harpers Bazaar deed ook mee.

Ik weet niet welke natie National Vegetarian Week heeft uitgevonden, maar het is natuurlijk te gek dat ieder land dit concept gewoon kan adopteren. Wat ons betreft is het natuurlijk elke week vegetarian week en jij mag ook helemaal zelf weten wanneer het voor jou vegetarian of vegan day, week, month, year, lifetime is. :D

5. Woezel en Pip heeft nu vega nuggets en 100% plantaardige vissticks!

Hoewel het nieuws nog niet wereldkundig is gemaakt, liggen ze bij de Jumbo bij de vleesvervangers: nuggets en vissticks waar geen kip of vis aan te pas komt (correctie: aan de nuggets komt helaas wel een kip te pas, want er zit ei in). Wat fantastisch dat er nu een hele nieuwe doelgroep wordt bediend en aangeboord. Want wisten jullie dat er gewoon geen vega Happy Meal is voor vegakids? Gelukkig is er in de supermarkt nu wel een speciale happy vleesvervanger voor kids! Kom maar op met die extra vrolijke kinderfeestjes.

6. In het Bourgondische Limburg speelt de horeca in op de vega-trend!

De lokale krant WijLimburg kopt: "Meer mensen eten minder vlees, horeca haakt aan met Vegetarische Vrijdag." Wat ontzettend leuk, want van Limburg verwacht je misschien niet gauw dat ze vega een kans zouden geven. Dit initiatief laat echter zien dat lekker eten zich zeker niet beperkt tot vlees en vis, maar dat de vleesvrije keuken juist heel veel smakelijks te bieden heeft.

7. In Delft kan je vegan donuts eten!

KEK is een leuk lunchtentje in Delft, aan de Voldersgracht 27. Gewoonlijk zitten er in donuts melk, ei en boter. En hoewel we Dunkin Donuts er continu om vragen, zijn ze er hier in Amsterdam nog niet in geslaagd een goeie vegan versie te maken. KEK dus wel: "Je mist de zuivel absoluut niet, het zijn echt lekkere donuts!” aldus de eigenaren."

8. En is nu zelfs een plantaardige auto gemaakt!

De plantaardige auto is bedacht door studenten van de TU in Eindhoven en de auto is veel duurzamer dan gewoon. De auto is gemaakt van suikerbieten en vlas, weegt maar 310 kilo en is volledig recyclebaar. Go plants!

9. Wetenschappers werken aan plantaardige anticonceptie.

Toen ik een keer een gesprek had met iemand over waarom we beter geen dieren kunnen eten, kwam diegene met het argument dat dieren nodig zijn voor ingredienten om medicijnen mee te maken. Wetenschappers hebben nu bepaalde stofjes gevonden in de mangoplant die de bevruchting van een eicel door sperma tegen kunnen gaan. Wie weet worden er nog veel meer nuttige toepassingen ontdekt en zijn er in de toekomst ook geen dieren meer nodig om medicijnen te ontwikkelen.  

10. Deense politici gaan 22 dagen vegan!

Wij hebben in Nederland gelukkig steeds meer vegan politici, aangezien we een Partij voor de Dieren hebben. Maar toen Marianne Thieme in de Tweede Kamer voorstelde om de kantine 1 dag per week vleesvrij te maken, stemde een meerderheid tegen. Hopelijk komt hier verandering in en volgen meer Nederlandse politici het voorbeeld van de Denen en onze eigen Partij voor de Dieren.

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet