Review 'Vegan for Friends'

"Ik wilde een boek maken vol met recepten waar ik me niet voor hoefde te schamen tegenover mijn vrienden. Integendeel, het moesten gerechten zijn waar ik juist trots op ben en waardoor jouw vrienden gaan denken dat vegan eten geweldig is!" Dit schrijft Alexander in de inleiding. Ik ben het hier natuurlijk helemaal mee eens: om je vleesliefhebbende vrienden te overtuigen dat vegan geen straf is, maar juist een feestje, moet het vooral lekker zijn. Alexander is zelf chef kok en bij zijn boekpresentatie konden wij al wat proeven van de gerechten in het boek. En ik moet zeggen: ik ben al hartstikke blij als vegan, maar toen ik dit proefde werd ik enorm enthousiast! Dit moet elke vleesliefhebber proeven.

Het boek van Alexander is opgedeeld in diverse hoofdstukken zoals "Koken als m'n vrienden langskomen en er niks in de koelkast ligt" en "Koken voor Moedertje Rusland" (Alexander is geboren in Rusland en zijn familie komt er vandaan). Er komen verschillende culturen aan bod en verschillende gelegenheden zoals feestjes, picknicks in het park, gezonde en lichte maaltijden en koken voor kids.

Tijdens de boekpresentatie maakte Alexander voor ons wortel/lente-ui/gember tempura met een heerlijke dipsaus en dat was zo lekker! Echt een heerlijke combinatie van texturen en smaken. Daarnaast maakte hij een rijk gevulde misosoep met gebakken tofu. Als appetizer had hij 'aubergine kaviaar' op toast gemaakt. Ook weer erg prikkelend, met een gerookte smaak. En als toetje superlekkere fluffy blueberry muffins. Dit alles werd overigens begeleid door kava van Yan Florijn (dit zijn biologische vegan wijnen). Het werd wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een echte chef kok, ik zou zeggen: we hebben onze eigen Yotam Ottolenghi! Yotam staat bekend als de man die zelfs broccoli sexy wist te maken, Alexander maakt de vegan keuken sexy.

Toen ik thuis kwam begon ik het boek een beetje door te bladeren en hoewel ik niet echt veel boeken meer lees tegenwoordig met het internet (slecht van me, ik weet het), werd ik gelijk gepakt door de persoonlijke verhalen van Alexander: over zijn familie, waar hij vandaan komt, zijn liefde voor Nederland, zijn hoop op vrede in het midden-oosten en zijn liefde voor eten en koken. "Ik zou soms wel voor de hele wereld willen koken, voor jullie allemaal, en dit speciale moment met zo veel mogelijk mensen willen delen."

Met dit boek kom je al heel ver, nu hopen dat ik die gerechten net zo lekker klaar kan maken als Alexander. Maar, zo schrijft hij: "Mijn vrienden herinneren zich nog altijd de 'pioniers' bananencake, die prachtig nat was aan de binnenkant en prachtig verbrand aan de buitenkant. Wat ik hier vooral mee wil zeggen is dat we allemaal ergens moeten beginnen. We maken fouten en leren daarvan. Het maakt dus niet uit hoe vaak je iets laat aanbranden, te lang laat doorkoken of als je te scheutig bent met de peper: geef niet op, het gaat allemaal om het leerproces, je weet het voor de volgende keer en dan maak je het beter." 

Alexander's favoriete gerecht? De piroshki. In het boek zie je ook een foto hoe hij er van zit te smullen. Ik ben zelf bekend met de pierogi uit de Poolse keuken (ik ben half Pools), maar deze piroshki uit de Russische keuken zijn net iets anders bereid. Ik ben erg benieuwd en ga ze zeker eens maken! 

Vegan for Friends is onder andere te koop via bol.com. 

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet