De waarheid over vleesvervangers

Vegan Nuggets vs. Vlees Nuggets

Op woensdag 15 juni deelde Wakker Dier vegan nuggets (waar dus geen kip aan te pas komt) uit bij de McDonalds in Nieuwegein. Heel veel mensen werden blij van deze gratis snacks en toen vlogger Lisa van Lisa goes Vegan aan de aanwezigen vroeg wat ze ervan vonden werd er steevast geantwoord: "Lekker!" of "Net zo lekker als de nuggets van de Mac."

PowNews was ook aanwezig. Ik heb ze wel eens zien lopen op een vegan festival. Mij interviewen ze niet, want ik zie er te normaal uit. Ze pakken er de typetjes uit die er net even anders uitzien en die er soms onhandige dingen uitfloepen. Die types waren niet aanwezig bij de Mac. Er waren wel veel kinderen bij en daar zag PowNews kansen.

PowNews nam een filmpje op waarbij kinderen op een rij werden gezet. Eerst moesten ze de vegan nuggets van Wakker Dier proeven, die waren vies, bah! Daarna moesten ze de nuggets van de Mac proeven. Die vonden de kinderen (surprise, surprise) hartstikke lekker, jammie. "En die van Wakker Dier?" vroeg de presentator nog even ter bevestiging. Het jongetje moest even nadenken ("Wat moest ik ook alweer zeggen?" dacht hij wellicht): "Niks, vies, bah! Niet meer verkopen die handel!" 

PowNews licht de boel op

Lisa sprak met precies dezelfde groep kinderen. De kinderen vertelden haar openhartig dat PowNews ze alleen wilde interviewen als ze zich hielden aan bovenstaand script. Je ziet ook duidelijk dat de kinderen in het filmpje van PowNews gespannen en ingestudeerd proeven van de vlees nuggets, terwijl ze bij Lisa heel ontspannen aan het genieten zijn van de vegan nuggets. "Ik vind ze beiden even lekker" klinkt het achter de schermen. En "we komen op tv!" roepen de kinderen ook blij uit. Triest dat PowNews zo gebruik maakt van de goede trouw van kinderen. En misschien nog triester is dat PowNews kippen geen kans op bevrijding uit de voedselketens gunt, ook al zijn er net zo lekkere nuggets waar geen dier aan te pas komt. 

Ons antwoord

Mensen denken vaak onterecht dat vleesvervangers niet lekker zijn. Onbekend maakt onbemind. Wij kunnen samen het tegendeel bewijzen door vrienden/familie/kennissen of bekende mensen uit te dagen om zelf de proef op de som te nemen: de #plantburgerchallenge. 

Zo kan je meedoen: je filmt jezelf met jouw favoriete vegan burger, noemt een reden waarom je plantaardig eet en daagt drie vrienden uit om hetzelfde te doen. Dit filmpje deel je op je social media. Op deze manier kunnen we mensen op luchtige wijze uit hun comfort zone halen en laten proeven van het goede dat de vegan leefstijl te bieden heeft, namelijk: lekker eten dat beter is voor je gezondheid, voor de dieren en voor het milieu! 

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet