Bankieren voor de Dieren!

Bankieren... Tja, het is een van die dingen die we allemaal doen, maar waar je liever niet al teveel aandacht aan besteedt. Als er maar genoeg geld op je rekening staat, am I right? Toch kan je door het bewust kiezen van je bank een enorm verschil maken voor de wereld en vooral ook voor de dieren.

Het verdienmodel van bijna alle banken is dat ze namelijk het geld dat je op de bank hebt staan (ja, jouw geld dus) investeren in allerlei winstgevende zaken, waaronder ook zaken die erg schadelijk zijn voor de wereld en voor de dieren. Zoals megastallen, slachterijen, de visserij, maar ook kolencentrales en de mijnbouw. Als je bij een grote bank zoals de ING, ABN Amro of Rabobank zit, mag je je dus stiekem best wel schamen elke keer dat je je pinpas tevoorschijn haalt.

Wie is er nog eerlijk?

Op de eerlijkegeldwijzer.nl kan je zien hoe de Nederlandse banken het doen op allerlei verschillende thema's. De banken die er het beste uit komen zijn Triodos Bank en ASN Bank. Ik zit nu al een aantal jaar bij Triodos en heb er zelfs mijn hypotheek afgesloten. Het voelde goed om bij een bank te zijn die duurzaam is en het voelde vertrouwd: alsof deze mensen als enige ambitie hebben om de Aarde goed door te geven aan toekomstige generaties.

Toen ik me eenmaal meer en meer verdiepte in de ethiek achter de veehouderij en uiteindelijk vegan werd, stoorde het me af en toe wel als ik zag dat Triodos trots was op de steun die ze verleenden aan biologische veehouderijen. Afgelopen donderdag kwam de druppel: het krantje van Triodos begon met het voorwoord van de directeur van Triodos waarin hij zei: "Positieve verandering kan soms heel eenvoudig zijn. Je hoeft er alleen maar een broodje döner kebab voor te kopen." Dit gaat mij echt te ver: vlees is per definitie veel minder duurzaam dan plantaardig eten, de dieren eindigen op ellendige wijze in slachthuizen en tegenwoordig heb je goede vegan döner. Waarom adviseerden ze hun nieuwe klanten niet om een vegan dönershop in plaats van een EKO dönershop te openen? Zelfs de ING adviseert haar MKB klanten om te stoppen met de verkoop van vlees als toekomstbestendig businessmodel (niet dat je nu moet overstappen naar ING, want dat is een van de slechtste banken voor de dieren en het milieu).

Los van de investeringen in de vleessector vind ik het beschamend dat een bank als Triodos het nodig vindt om reclame te maken voor vlees, alsof dat niet al meer dan genoeg gebeurt. De echt duurzame boodschap is: minder of geen vlees en dierlijke producten, niet EKO. EKO vlees is immers niet duurzamer omdat er meer ruimte nodig is, de dieren langer leven en er dus meer broeikasgassen worden uitgestoten (die ook nog eens direct de atmosfeer ingaan omdat de dieren buiten staan). De dieren hebben wel een beter leven, maar alsnog zou ook voor de dieren de boodschap moeten zijn: minder of geen vlees en dierlijke producten, niet EKO. Want ook EKO dieren eindigen in die ellendige slachthuizen.

Twee banken die het beter aanpakken.

De ASN bank en een hele nieuwe bank: bunq bank. ASN mijdt investeringen in de veehouderij en investeert geheel niet in de visserij en viskweek (hoewel ze de veehouderij en viskweek voor de toekomst niet uitsluiten mits het aan strenge voorwaarden voldoet), dus die staan er anders in dan Triodos - die trots is op hun bijdragen aan de veehouderij en vleessector. De ASN schrijft: "Om de transitie naar plantaardige voeding te bevorderen, zou het voor de ASN Bank logischer zijn om te investeren in plantaardige voeding dan in veehouderij." Erg fijn om dit te lezen, hopelijk nemen andere banken en investeerders hier een voorbeeld aan.

Dan rest nog de bunq bank. Bunq investeert helemaal niet in... nergens in eigenlijk! Het verdienmodel van bunq is revolutionair: ze vragen alleen geld voor de diensten die ze aan jou aanbieden. Jouw geld wordt dus nergens in geïnvesteerd, behalve het beter maken van de dienstverlening aan jou. Het nadeel van bunq is alleen dat het een app is en je dus niet via de computer je bankzaken kan regelen, maar alleen via je smartphone. En ze doen nog niet aan een overstapservice, omdat het dan te hoog in de kosten oploopt. Een rekening openen bij bunq is namelijk gratis. Je betaalt alleen 1,- euro per maand voor een pinpas.

UPDATE februari 2019: inmiddels heeft bunq een overstapservice! Als je een pinpas wilt hebben van bunq, kost dat wel 7,99 euro per maand. Iets duurder dan andere banken, maar het is het zeker waard als je niet wil dat jouw geld wordt geïnvesteerd in allerlei zaken.

Wat kan je doen?

Mijn advies is: stap over naar ASN Bank, want deze heeft een overstapservice, investeert niet in de veehouderij en visserij, maakt ook geen reclame voor vlees - in tegenstelling tot Triodos dus- en is ook best goedkoop: 1,50 per maand betaal je voor een bankrekening. Inschrijven is simpel en doe je hier. Open daarnaast met je smartphone via de APP van bunq een bankrekening (of tien, wat jij wilt: het is toch gratis!) en probeer eens uit hoe je dat bevalt. Mocht je dit prettig vinden werken, dan kan je langzamerhand je bankzaken overzetten naar bunq: je salaris, je betalingen, automatische incasso's etcetera. Dan ben je je eigen overstapservice. En dan ben je er zeker van dat jouw bank jouw geld niet misbruikt om te investeren in allerlei zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, want bunq laat jouw geld met rust.

Als je overstapt, geef dan in ieder geval de reden op bij je huidige bank waarom je bij ze weg gaat. Namelijk: dat je bij een bank wilt zijn die respect heeft voor dieren, mensen en het milieu! Misschien veranderen ze ooit nog hun beleid. ;) Veel plezier met bankieren voor de dieren!

Volg ons ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet