20x goed nieuws voor de vegan beweging

1. Vivera komt met vegan kaas

Vivera kondigde een tijdje terug aan dat ze hun hele productlijn 100% plantaardig willen maken. Ze kwamen al met een overheerlijke vegan kipschnitzel en vegan pulled veggie, fijne producten die zeker vleesliefhebber-approved zijn! Vivera heeft ook een kaasschnitzel in hun assortiment die ze dan waarschijnlijk ook willen veganizen. Er is al vegan kaas op de markt van onder andere Wilmersburger, die wij perfect vinden voor tosti's en ook niet verkeerd voor op brood. Maar Vivera is blijkbaar nog niet tevreden en wilt zelf een vegan kaas ontwikkelen. Wij wachten met spanning af! 

2. Coffeecompany serveert vanaf 1 juli vegan cheesecake

Op VeggieWorld afgelopen maart dit jaar proefden wij de vegan cheesecake van Daiya. Die was lekker!!! En jij kan 'm vanaf 1 juli ook proeven bij vier vestigingen van CoffeeCompany in Amsterdam: Javaplein, Middenweg, Rijnstraat en Wibautstraat 3. Goed werk van Viva las Vega's en CoffeeCompany.  

3. NRC doet verslag van situatie in Nederlandse slachthuizen

Na de situatie in Tielt besloot het NRC te onderzoeken of de Nederlandse slachthuizen wel ok zijn. Wat bleek? Er werden gruwelijke miststanden gefilmd en gerapporteerd, maar er wordt structureel weggekeken door de controlerende instanties. Hoewel dit nieuws hard aankomt is het natuurlijk erg goed dat dit eindelijk publiek gemaakt wordt. Hopelijk zetten hierdoor veel mensen de stap naar minder of geen vlees en dierlijke producten. 

4. Wakker Dier deelde vegan nuggets uit, reacties: "Net zo lekker!" 

Leuk idee van Wakker Dier: ze deelden Happy Meals uit bij een McDonalds in Nieuwegein. Iedereen zat te smullen en vrijwel iedereen vond de vegan nuggets net zo lekker als de vleesnuggets, behalve PowNews dan zogenaamd. Klik op de link voor het hele verhaal. Hopelijk vervangt McDonalds de vleesnuggets ooit met de vegan nuggets, zodat de kippen bevrijd worden uit de voedselketens. 

5. De Vegetarische Slager stond in een vakblad voor vlees

Heb jij de filet Americain van de Vega Slager al geproefd? Ik kan hem gewoon niet eten, omdat het voor mij teveel lijkt op de echte filet Americain. Heel vreemd eigenlijk, maar je kan er wel zeker van zijn dat elke vleeseter hierdoor positief zal staan tegenover vega eten. Hij is zelfs zo goed dat vakblad voor vlees vleesplus.nl er verslag over deed! 

6. De American Medical Association roept op tot plantaardige maaltijden in ziekenhuizen

Een groep van maar liefst 200.000 artsen in Amerika vindt het hoog tijd dat ziekenhuizen geen kankerverwekkend voedsel meer serveren:“AMA hereby call on US hospitals to improve the health of patients, staff, and visitors by providing a variety of healthful food, including plant-based meals and meals that are low in fat, sodium, and added sugars.” Geweldig! Nu de Gezondheidsraad hier in Nederland nog.

7. Presentator Arjen Lubach eet geen vlees meer en kan het iedereen aanraden

Kennen jullie het tv-fragment van Arjen Lubach's show 'Zondag met Lubach' waarin hij uitlegt hoe milieubelastend vlees is en dat hij vanaf dat moment 'iets minder vlees' zou gaan eten? Inmiddels eet hij helemaal geen vlees meer en hij kan het iedereen aanraden, zo bleek uit een Tweet van hem op 24 juni. 

8. 1 miljoen Europeanen tekenen tegen verre veetransporten

Onder andere 47.000 Nederlandse ondertekenaars vinden dat het voorbij moet zijn met verre veetransporten. Nederland is voor korter transport, maar andere lidstaten in de EU zijn tegen. De Europese Commissie vindt dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat veetransporten korter dan acht uur een garantie bieden op dierenwelzijn. Ik vraag me ondertussen af of de miljoen ondertekenaars zelf vegan zijn, want dat zou al een hele hoop dierenleed schelen. 

9. Eindelijk aandacht voor menselijk slachtoffers van Q-koorts

De dieren lijden verschrikkelijk onder de veehouderij en vleesindustrie. Maar ook mensen worden er ziek van. Zo zijn er 74 mensen overleden door Q-koorts. Het Algemeen Dagblad wil deze mensen een gezicht geven. Uit interviews met nabestaanden blijkt Q-koorts een verschrikkelijke lijdensweg te zijn. Deze ziekte komt van melkgeiten- en schapen. Geitenkaas is dus niet echt een onschuldig product.

10. The Dutch Weed Burger fast food joint is open!

De Dutch Weed Burger is zo'n beetje het lekkerste broodje hamburger die ik ooit heb geproefd. En het fijne is dat bij hun eerste echte eigen restaurant ook milkshakes, frietjes, nuggets en.... donuts worden verkocht! The Dutch Weed Burger wil hiermee de concurrentie aangaan met de McDonalds en hoewel die natuurlijk iets groter zijn, staat de Dutch Weed Burger ongetwijfeld een paar treetjes hoger op de culinaire ladder. 

11. Onderwijs en bedrijfsleven spelen in op eiwittransitie

HAS Hogeschool heeft een onderwijsprogramma opgezet over de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Sinds 1 mei bestuderen 39 studenten de hele plantaardige voedingsketen. Een belangrijk aspect van het onderwijsprogramma is bewustwording creëren om de consument naar een meer plantaardig eetpatroon te bewegen. Onder andere vleesvervangermerk Goodbite en HAK ondersteunen het onderwijsprogramma. 

12. Hema lanceert vegan make up kwasten

Make up kwasten zijn vaak gemaakt van dierenhaar en dat is lastig voor vegan make up lovers. Gelukkig maakt de HEMA het nu een stuk makkelijker door vegan make up kwasten te lanceren. Ze kosten tussen de 3,- en 6,- euro en nemen minder make up op, dus ook voor non-vegan beauty queens zijn deze kwasten een aanrader. 

13. What the Health is te zien op Netflix

Om eerlijk te zijn: ik heb deze documentaire nog niet gezien. Veel vegans zijn bang dat het teveel 'vegan propaganda' is, waardoor de vegan beweging niet meer serieus wordt genomen. Maar ik heb ook al een aantal mensen voorbij zien komen op Facebook die zeggen door What the Health de stap naar vegan te maken en dat is natuurlijk wel gaaf. In de recensie op bovenstaande link wordt verteld dat de laatste vijf minuten van de docu net iets te prekerig zijn en dat heb ik inderdaad ook van iemand anders gehoord die niet vegan is. Maar dan is de rest van de documentaire dus best ok? Hoe dan ook: het zal voor veel mensen een eye opener zijn. 

14. Starbucks verkoopt vegan drankjes, in samenwerking met Lady Gaga

Samen met Lady Gaga ontwikkelde Starbucks drie vegan drankjes, waarbij Starbucks een deel van de opbrengst doneert aan de anti-pesten organisatie van Lady Gaga. Lief, liever, liefst! 

15. Sojamelk mag geen sojamelk meer heten van de rechter

Deze uitspraak heeft op dit moment weinig gevolgen, omdat op sojamelk verpakkingen al geen 'melk' staat. Het is wel een statement waarvan je kan zeggen: vervelend! Aan de andere kant laat deze hele toestand wel mooi zien dat de zuivelindustrie bang is voor de concurrentie van plantaardige melk. Nou lieve zuivelgiganten: "If you can't beat 'm, join them!" Want de verkoop van plantaardige melk groeit gestaag door, net zoals het aantal koemelkweigeraars. 

16. Mensen met nagenoeg vegan eetpatroon vallen makkelijker af

Dit is gebleken uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in The Journal of the American College of Nutrition. In deze studie werden 74 mensen met diabetes type 2 onderzocht in twee groepen. De groep mensen met een vegetarisch eetpatroon verloor maar liefst twee keer zoveel gewicht in vergelijking tot de andere groep, die volgens de officiële aanbevelingen (zeg maar de Schijf van Vijf) aten. De vegetarische voeding bestond uit groenten, granen, peulvruchten, fruit en noten. Dierlijke producten werden beperkt tot maximaal 1 portie yoghurt per dag. 

17. Volgens een rapport van GlobalData is 70% van de wereldbevolking bezig met vleesminderen

GlobalData doet onderzoek naar consumenten trends voor bedrijven. Uit een onderzoek naar de houding van consumenten tegenover eiwitten/proteïnen en de rol van groenten, bleek dat er een verandering gaande is die onomkeerbaar is. Meer mensen dan ooit proberen gezonder te eten en hun impact op de planeet te verkleinen: volgens het rapport is maar liefst 70% van de wereldbevolking hier mee bezig.

18. Er is nieuw vegan roomijs verkrijgbaar bij Juice Brothers Haarlemmerplein in Amsterdam

Ik heb de koffie en de chocolate mint geproefd en wat was dit ijs lekker! Het komt oorspronkelijk uit New York en het is fantastisch dat wij het nu ook kunnen krijgen in Amsterdam. Hopelijk gauw ook op andere plekken in Nederland... want dit ijs is niet alleen voor vegans superlekker, maar voor iedere zoetekauw een enorme aanrader!

19. Mensen die meer dan drie porties zuivel eten hebben meer kans op Parkinson

Uit een grote studie onder ruim 80.000 vrouwen en 48.000 mannen bleek dat personen die minstens drie porties magere melk per dag dronken 39% meer kans hadden op het krijgen van de ziekte van Parkinson dan mensen die één portie of minder per dag magere melk dronken. De mensen werden 25 jaar gevolgd, waarbij ze elke vier jaar een enquête over hun voedingsgewoontes invulden. 

20. Vega teek rukt op

Is dit dan de oplossing waar wij vegans op wachten? De beet van deze Amerikaanse teek heeft tot gevolg dat mensen allergisch raken voor vlees. Dat zal voor sommige vleesliefhebbers tragisch zijn, maar aan de andere kant is het beter voor je gezondheid, de dieren en het milieu als je geen vlees meer eet. Toch moet dat ook kunnen zonder tekenbeten toch? ;) 

Volg ons ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet