De Nederlandse versie van Okja

Vlees van de kinderboerderij

Op de Nieuwegeinse kinderboerderij zijn een paar maanden terug 24 biggetjes geboren. Erg lief! En ze houden van aandacht: als je ze op hun buikje aait, dan zijn ze echt helemaal van jou. Ze gaan er lekker voor liggen en voor je het weet komt er een broertje of zusje bij die ook geaaid wil worden. Ze liggen dan heerlijk met z'n allen half te slapen en te genieten van de aandacht. Soms kijkt er eentje op als die niet meer geaaid wordt, maar als je dan weer even over z'n buikje aait, gaat ie gelijk weer royaal liggen met z'n oogjes dicht.

Ik ben een stuk of zes keer langs geweest en ik moet zeggen dat ik in zo'n korte tijd best gehecht ben geraakt aan deze lieve dieren. Maar de voorlaatste keer dat ik langskwam, werd er een aantal biggen in een aanhanger geladen waar 'Buitengewone Varkens' op stond geschreven. Ik vroeg aan iemand van de kinderboerderij waar de beestjes naartoe gingen. "Naar Amsterdam voor een biologisch educatieproject... ofzoiets." Ik dacht dat ze naar de slacht gingen, maar de vrouw die ik aansprak verzekerde me ervan dat dit niet het geval was.

Eenmaal thuis zocht ik Buitengewone Varkens op. "De combinatie van voer, frisse lucht en veel beweging zorgt voor een sublieme vleessmaak." las ik. En "Op basis van wensen van klanten zijn er zorgvuldig heerlijke vleespakketten samengesteld waarin het hele varken wordt gebruikt." Vandaag was ik weer op de kinderboerderij, er zijn nog twaalf biggen. Maar ik zag ook dat de boer aan de telefoon was en ik hoorde hem zeggen dat de dieren een goed leven hebben gehad en dat hij ze zelf ook zo zou opeten. Hij wil de resterende biggen blijkbaar van de hand doen. Het sprookje van de biggetjes blijkt een commercieel ding te zijn.

De industrie van de beesten

Toen ik twee maanden in tv-programma Utopia woonde, liet ik aan mijn medebewoners zien hoe consumptiedieren behandeld worden. Ze waren best geschrokken. Een van de bewoners besloot echter om de Nederlandse Vereniging van Varkenshouders uit te nodigen voor een tegengeluid (op mijn tegengeluid). Ingrid Jansen (zie foto) is voorzitter van deze club en zelf een trotse boerendochter die zag hoe de reputatie van de Nederlandse varkenshouderij ten onder ging door de varkenspest eind jaren '90. Ze nam zich daarna voor om er alles aan te doen om het imago van de varkenssector schoon te poetsen. Ik vroeg of ze niet bedoelde dat ze de sector zelf wilde verbeteren en niet alleen het imago. Ze begreep mijn vraag niet.

De NVV nam drie varkenshouders mee naar Utopia: twee biologische/kleinschalige en één reguliere. Slechts 2% van het vlees in Nederland is biologisch, dus je begrijpt dat de NVV een vertekend beeld presenteerde van hoe de vleessector in elkaar steekt. In de promotionele video die ze lieten zien zat een varkentje lekker in het stro. Utopia-inwoner Bas vroeg of de varkens in de megastallen echt stro hadden. Dat bleek niet het geval te zijn. Ik vroeg zelf of het voorkomt dat ze zieke biggetjes doden door ze tegen de muur of grond te slaan. Dat was volgens de NVV en aanwezige varkenshouders niet hoe het hoort. Maar dat dit gebeurt is eerder de regel dan de uitzondering. Per worp van gemiddeld twaalf biggen overleeft standaard één het niet, gaven de aanwezige varkenshouders toe. Denk je dat een varkenshouder met 2500 varkens elke keer de dierenarts laat komen om het zwakke beestje op te lappen of in te laten slapen? Welnee, dat kost geld en dat kunnen deze ondernemers er niet bij hebben: zieke biggen worden gewoon in een hoek gemikt of als ze geluk hebben vooraf doodgeslagen tegen de betonnen vloer in de megastal.

Na deze avond was ik zelf ziek geworden van de woede en onmacht die ik die avond had gevoeld. Gelukkig zagen mijn mede-Utopianen het ook: het draait alleen maar om geld bij de veehouders en vleesindustrie. Ingrid Jansen profileert de sector trots als 'hardwerkende ondernemers die helemaal subsidievrij zijn'. Als je begint over dierenwelzijn, dan kijken ze je gek aan. CDA politica Annie Schreijer-Pierik (die nu nota bene in het EU-parlement zit) pochte bijvoorbeeld ooit dat ze wel 100 biggen per uur kon castreren.

Dankzij de boeren is er geen honger?

De meeste Nederlanders zijn desondanks doordrongen van een grote dankbaarheid en medeleven naar de veeboeren toe. "Dankzij hen heb ik nooit honger hoeven lijden", schreef ene Esther Damen die soort van viral ging. Net zoals de meeste mensen beseft Esther blijkbaar niet dat varkens zo'n twee tot drie kilo voer per dag eten. Meer dan 60% van de graanvoorraad in de EU gaat op aan ons vee en bij de varkens staat zelfs vismeel op het menu terwijl de kust van West-Afrika compleet wordt leeggevist door de vissersvloot van de EU (met alle gevolgen van dien). Ondertussen sterven er volgens de VN elke dag 6000 kinderen van de honger. Als we iets verstandiger omgaan met onze voedselvoorraden, dan zou geen enkel kind honger hoeven lijden.

En volgens Esther Damen is "heel burgerlijk en politiek Nederland fanatiek bezig om alle boeren de nek om te draaien". Pardon? Volgens mij eet 95% van de Nederlanders massaal vlees en zitten de hooligans van de bio-industrie/het CDA nu -zo goed als- in de nieuwe regering. Dat gaat wel goed komen hoor met die verdere intensivering van de vleesindustrie die het milieu, volksgezondheid, de dieren en een eerlijke voedselverdeling de nek omdraait.

Veeboeren en de vleesindustrie zijn enorm verontwaardigd als dierenwelzijnsorganisaties misstanden aan het licht brengen. Het zijn krokodillentranen, want veehouders (evenals 'ambachtelijke slagers' en verdorie dus zelfs kinderboerderijen) zijn gewoon ondernemers die in dieren vooral geld zien, zoals speelfilm Okja zo mooi laat zien. Was het maar fictie.

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet