30x goed nieuws voor de vegan beweging!

1. Vleesvervangers bij RTL Boulevard: "Dit is echt vlees!" 

Vanaf minuut 26:30 zie je een rapportage over vleesvervangers. Ook in de studio proeven de presentatoren van de vleesvervangers. "Dit is echt vlees!" roept eentje enthousiast. Maar gelukkig: dit was de Dutch Weed Burger! Een heel mooi stukje promotie die vast weer duizenden mensen inspireert om wat vaker te kiezen voor vega! Documentaire 'What the Health' wordt ook nog even genoemd en de constatering dat er maar meer en meer mensen afscheid nemen van vlees. The future is vegan!

2. Vleesland Argentinie: maandag is vegan dag

Dit is nog eens een statement: de regering van Argentinie (554 mensen, inclusief President Mauricio Maci) eet op maandag puur plantaardig om zo een positieve impact te maken op het milieu en om het gesprek over vlees en het effect ervan op volksgezondheid te openen. “The only thing that will defend us from an unhealthy diet will be behavioral changes in the way we eat." vertelt de Argentijnse vice president Fernando de Andreis. Steeds meer politici spreken zich uit over vlees, zelfs ex-president Barack Obama benoemde bij een bijeenkomst de link tussen vlees en klimaatverandering.

3. Vegan Streaker te gast bij Jinek

Zo fijn als er aandacht is voor de dieren op een mainstream mediakanaal! Peter Janssen van de Vegan Strike Group vertelde waarom hij op ludieke wijze stierenvechten verstoort. Als je kijkt naar het grotere plaatje, dan zie je dat steeds meer mensen oog krijgen voor de dieren. We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat dieren er vooral zijn om ons te dienen, maar als je eenmaal beter kijkt, dan zie je dat dieren zoveel meer zijn dan eten, machines of entertainment. En eerder was op het blog van Jinek al te lezen dat we allemaal moeten stoppen met vlees eten. Jeej! 

4. Bedrijscateraar van Accenture stapt over op eivrije mayonaise

Dit is echt een stap! Wat vegans natuurlijk al jaren roepen "Waarom zit er überhaupt nog ei in mayo?" wordt nu eindelijk - voor het eerst in Nederland - in de praktijk gebracht. Hulde voor Viva las Vega's die cateraar ISS Facility Services op dit idee heeft gebracht. De verandering zal niet merkbaar zijn voor de klanten van de bedrijfskantines, maar wel voor een heleboel dieren die een zwaar leven als legkip bespaard zal worden.

5. The Dutch Weed Joint opende in Amsterdam

Hier moet je een keer gegeten hebben. The Dutch Weed Dog, Wish 'n chips, Seawharma en woahhh zelfs galaxay donuts en magic milkshakes (ok dat 'magic' bedacht ik er zelf even bij)! Dank aan Lisette Kreischer, Mark Kulsdom en alle andere betrokkenen voor het pimpen van vegan food in Nederland. De Dutch Weed Burger werd ook al geproefd bij RTL Boulevard en daar werd ie voor echt vlees aan gezien. En uit ervaring weet ik: deze burger is vleeseter-approved. Dus neem gerust je vleesetende vrienden mee naar deze joint!

6. Gemeente Utrecht: 50/50 vegahapjes en vlees

Volgens mij was iedereen verbaasd dat dit voorstel van de Partij voor de Dieren er doorheen kwam. Een mijlpaal! De hele commotie rond de aangenomen motie zorgde er ook nog eens voor dat vega vs vlees lekker in de spotlights stond. Hoewel het jammer is dat veel opiniemakers de discussie bestempelden als onbenullig, vonden de meesten het wel bizar van de VVD dat ze een tegenvoorstel deden. Dat laat toch zien dat mensen best kunnen leven met vegahapjes.

7. Taco-keten serveert deze maand special edition vegan taco's

Lees vooral op de link hierboven de recensie van Bart's Boekje. Dit is een site met hotspots in Amsterdam en ze schrijven: "Want als het hele o zo hippe vegan-gebeuren ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat het écht goed voor je is, en voor de natuur, af en toe wat minder aan de dierlijke producten."  Jeej! De vegan taco's zijn de Summer Shroom Taco en de Crunchy Mengplant Taco, klinkt goed he? "Die zijn om te smullen." is wat Bart's Boekje erover zegt. Heerlijk nieuwtje!

8. Herrie over Meatless Monday in Wageningen

Vleesminderen is helemaal hot zoals je ziet! Maar aan de Universiteit van Wageningen riep het protesten op. Daar zitten namelijk best wel wat 'intensivisten', zo noemen studenten zichzelf als ze voorstander zijn van een verdere intensivering van de veehouderij. Maar zelfs een hoogleraar die drie keer per week vegetarisch eet, maakte de initiatiefnemers uit voor nazi's. Beetje overdreven natuurlijk, want het gaat slechts om één maaltijd en mensen kunnen nog steeds zelf vlees meenemen van huis. Bovendien kan je je afvragen of de keuze voor vlees wel in alle vrijheid genomen is, gezien alle reclame en het enorme aanbod ervan. 

9. Deze maand: de grootste vega(n) picknick van Nederland

Op 23 juli kan je in Den Haag voor 2,50 een goedgevuld vega picknickkleedje krijgen van de Vegetariërsbond. Leuk initiatief dat weer op heerlijke wijze laat zien hoe leuk, gezellig en lekker de vegan leefstijl is - naast dat het goed is voor de dieren, de mensen en de natuur! Er is plek voor ruim 200 mensen, dus je kan gerust wat vrienden meenemen. :) 

10. Canada wil meer plantaardige voedingsrichtlijnen

Water in plaats van melk en 'eiwitten' in plaats van vlees/vis/vleesvervangers met peulvruchten als aanbevolen bron van eiwitten. Canada maakt zich op voor nieuwe voedingsrichtlijnen waaruit zuivel compleet wordt geschrapt en de aanbeveling wordt gemaakt om zoveel mogelijk plantaardige voedsel te eten en de inname van verzadigd vet zoveel mogelijk te beperken. Verzadigd vet zit van nature vooral in dierlijke producten. Als mensen deze richtlijnen gaan volgen, betekent dat dus een ware voedselrevolutie. Hopelijk volgt ons Voedingscentrum gauw, stuur je ze ook een berichtje via hun Facebookpagina? 

11. De Vegetarische Slager werkt aan plantaardige biefstuk

En stond een mooi artikel in de Volkskrant over de Vegetarische Slager en diens grote droom: dat er in de (liefst nabije) toekomst in elke keuken een apparaat staat om zelf biefstuk mee te maken, zodat de koe bevrijd kan worden uit de voedselketens. Het plan is in ieder geval om binnen vier jaar de eerste plantaardig biefstuk in de supermarkten te hebben liggen. Wij zijn nu al erg benieuwd of deze in de smaak gaat vallen bij vleeseters, want dat is de doelgroep van de Vegetarische Slager! 

12. Air India schrapt vlees van menu op vluchten

Helaas niet uit idealistische overwegingen, maar puur om kosten te besparen krijgen de standaard passagiers geen vlees meer te eten op vluchten van Air India. Door mensen die graag (rund)vlees eten in India kan dit worden opgevat als een discriminerende maatregel, omdat er in het land een strijd gaande is tussen de meerderheid van hindoe's en een minderheid van andersdenkenden/'rundvleeseters' die zich veroordeeld voelen en waartegen soms zelfs geweld wordt gebruikt. Een moeilijke kwestie dus... religie zou wat mij betreft ook niet de basis moeten zijn voor bepaalde gebruiken, maar ethiek. Op wat luchtigere voet: uit deze berichtgeving wordt in ieder geval wel goed duidelijk dat vega goedkoper is! 

13. Vleesvervangers mogen vleesnamen hebben volgens Duitse rechter

Dit onderwerp is natuurlijk al hartstikke uitgekauwd, maar de vleesindustrie kan het gewoon niet loslaten: die vleesnamen hebben wij bedacht en nu gaan producenten van vleesvervangers ermee aan de haal! In Duitsland stapten veehouders en vleesbedrijven naar de rechter, maar die oordeelde dat vleesnamen voor vleesvervanger gewoon kunnen mits voor de consument duidelijk is dat het om een vegetarisch product gaat. Ik zeg tegen de veehouders en vleesbedrijven: "If you can't beat 'm, join them!"  Veehouders: ga soja verbouwen, vleesbedrijven: vul jullie fabrieken met soja in plaats van dieren!

14. Belgische voedingsexperts spreken zich uit tegen vleesreclames

In België zijn er vanuit de overheid 'boodschappen van algemeen nut' en die blijken vooral ingezet te worden om vlees en dierlijke producten te promoten! Voedingsdeskundigen maakten zich daar boos over deze maand, want Belgen eten net als Nederland veel te veel vlees en te weinig fruit en groenten. En toch worden de boodschappen van algemeen nut niet ingezet voor het promoten van groenten en fruit. Hopelijk komt daar gauw verandering in, want zoals een van de experts zegt: "Aanzetten om vlees te eten staat haaks op gezondheid, milieu, klimaat en dierenwelzijn."

15. Vega(n) dieet tijdens zwangerschap verlaagt kans op zwangerschapsovergewicht- en diabetes

Een vegan dieet gezond als je zwanger bent? Ja! Uit onderzoek in 2010 bleek namelijk dat een vegetarisch dieet het risico op overmatige gewichtstoename tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap verlaagde. Ook wordt het risico op zwangerschapsdiabetes minder, stelt Susan Levin, directeur voedingseducatie bij de Physicians Committee for Responsible Medicine.

16. Allerhande deelt vegan recepten (en Greenpeace ook!)

"Move over meat. Wij grillen avocado op de bbq!"  klonk het op de Facebookpagina van de Allerhande. Supertof!! Alleen in het papieren blaadje is er nog heel veel meat aanwezig, dus voel je vrij op op de Facebookpagina van de Allerhande te vragen of ze ook in het blaadje zelf wat vaker die fantastische vegan recepten gaan plaatsen. Ook Greenpeace deelde laatst een vegan recept op hun Facebookpagina. Ze hebben een groot bereik (meer dan 116.000 likes!), dus top dat ze hun achterban tegenwoordig ook hints geven om dierlijke producten te laten vallen voor het milieu. 

17. Engelse veeboer laat liever 51.000 euro liggen dan dat ie z'n koeien naar de slacht brengt

Een prachtig verhaal dat miljoenen mensen gezien en gelezen hebben. Een melkveehouder erfde het bedrijf van zijn vader en voelde zich verplicht om hiermee door te gaan. Maar elke keer dat hij de dieren naar de slacht liet brengen, voelde het voor hem als verraad. Hij is zelf dan ook vegetariër en heeft nu besloten om te stoppen. Hij liep hiermee maar liefst 51.000 euro mis, maar het verwarmde zijn hart om te zien hoe gelukkig de koeien waren met hun nieuwe verblijf waar ze vrij kunnen leven zonder melk of vlees te hoeven produceren. Hopelijk heeft deze fijne boer andere veehouders ook geïnspireerd om hun hart te laten spreken. 

18. Concern die Unox overneemt wil meer inspelen op vega

De fabriek van Unox wordt overgenomen door vleesconcern Zwanenberg Food Group. Dit concern schijnt een sterke innovatiekracht te hebben en ze willen graag inspelen op de trend van minder vlees eten. „Ook wij zien dat mensen steeds minder vlees eten” vertelt topman Ronald Lotgerink. Mooi! 

19. Bezoekje aan het bos kan mensen in een klap vega maken

In Nederland hebben een aantal mensen plotselinge allergie voor vlees. Gedacht wordt dat de teek die verantwoordelijk is voor een vleesallergie ook in Nederland voorkomt.Dus als je vrienden of familie écht niet uit zichzelf minder vlees gaan eten, dan kan je ze nog altijd uitnodigen voor een boswandeling. ;) Grapje natuurlijk. 

20. Staatssecretaris EZ Martijn van Dam maakt 15 miljoen euro vrij voor ontwikkeling vegan food

Acht bedrijven kregen vorige maand 30.000 euro om een haalbaarheidsonderzoek te doen om een nieuw plantaardig eiwitproduct op de Nederlandse markt te introduceren (waaronder de Vegetarische Slager met hun plantaardige biefstuk). Martijn van Dam kondigde tevens aan dat hij de komende vier jaar 15 miljoen euro gebudgetteerd heeft voor de ontwikkeling van vegan food. Geweldig nieuws, hopelijk wordt dit doorgezet onder de komende regering. 

21. Gouds stadskantoor doet ook mee aan Meatfree Monday

In het kader van duurzaamheid is in het restaurant van het gemeentehuis van Gouda op maandag geen vlees of vis verkrijgbaar. In plaats daarvan is er een uitgebreider lunchaanbod van groenten, salades en gezonde broodjes. Sir Paul McCartney begon ooit het initiatief Meat Free Monday en feliciteerde Gouda met een brief. Leuk! Hopelijk volgen meer gemeenten. 

22. Vegan kweekvlees komt over een paar jaar al op de markt

Niet alle vegans zijn voor kweekvlees, omdat er voor de stamcellen nog dieren nodig waren. Bedrijf Hampton Kreek vertelt echter dat ze al over twee jaar vegan kweekvlees kunnen aanbieden. Daarmee zal het het eerste bedrijf zijn die kweekvlees op de markt brengt. Het schijnt dat ze hier al langer mee bezig zijn dan andere bedrijven en ze onderscheiden zich er natuurlijk in dat hun kweekvlees 100% vegan is. Ik ben enthousiast, want dit kan zoveel dierenleed en milieu-ellende besparen!

23. Haagen-Dasz heeft nu ook vegan ijs! 

Sinds begin dit jaar hebben Ben & Jerry's introduceerden maar liefst zeven vegan ijssmaken: Caramel Almond Brittle, Cherry Garcia, Coconut 7-Layer Bar, Chocolate Fudge Brownie, Chunky Monkey, Coffee Caramel Fudge en Peanutbutter & Cookies. Wauw! Haagen-Dasz kon niet achterblijven en introduceerde deze maand vier vegan ijssmaken: Peanut Butter Chocolate Fudge, Coconut Caramel, Chocolate Salted Fudge Truffle, and Mocha Chocolate Cookie. Het slechte nieuws? Geen van deze goddelijk klinkende ijssmaken zijn verkrijgbaar in Nederland!!! Maar je kan wel super lekker ijs halen bij Juice Brothers op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Ondertussen gewoon bij elke ijstent (blijven) vragen naar vegan ijssmaken mensen, dan komen ze er op een dag!  

24. Dierenactivisten protesteren bij slachthuis Vion

Wat een mooie en moedige actie van deze dertig mensen van The Save Movement. Ze stonden drie uur lang bij de ingang van een slachthuis van Vion in Boxtel om de dieren die aankwamen bij het slachthuis een laatste eer te bewijzen. Hoe mooi zou een wereld zonder slachthuizen zijn? Like de Nederlandse Save Movement op Facebook! 

25.Prestigieuze Franse food award gaat naar een vegan chef kok

Voor de eerste keer in de geschiedenis van deze prestigieuze award (die maar één keer in de vier jaar wordt uitgereikt), heeft een veganistische chef kok gewonnen. Willy Berton won de 'maître restaurateur' voor zijn restaurant Vegan Gorilla in Frankrijk. Dit laat wel zien dat de culinaire wereld ook steeds meer openstaat voor de omslag van dierlijk  naar plantaardig! En die culinaire kenners hebben we juist het hardst nodig om deze omslag mainstream te maken. 

26. Veendamse groep acht brengt vleesconsumptie Veendam omlaag 

Tijdens een project voor aardrijkskunde kwamen deze leerlingen erachter hoe milieubelastend vlees is en ze vonden direct dat iedereen het moest weten. Ze belden met de lokale krant en proberen zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van dit gegeven. Bij de leerlingen thuis wordt natuurlijk meteen ingevoerd dat er vaker vega gegeten wordt. Mooie actie! 

27. Klimaat- en diervriendelijke parlementaire bbq: vorig jaar 20 politici, dit jaar 80!

Elk jaar vindt aan het einde van het parlementaire jaar een barbecue plaats, die natuurlijk volledig wordt georganiseerd door de vleesindustrie die graag vriendjes is met onze politieke leiders. Sinds vorig jaar is er een klimaat-en diervriendelijke tegenhanger gekomen die wordt georganiseerd door stichting EDEV - Een DIER, Een VRIEND. Vorige jaar kwamen er zo'n 20 politici even een vegan hapje proeven, dit jaar kwamen er maar liefst vier keer zoveel! Times are definitely changing. Op de link hierboven zie je interviews met een paar van deze politici van de toffe vlogger Vegan Animal. 

28. Becel maakt reclame met "Planten zijn de toekomst"

Beter, best, Becel! Ik ben fan van deze producten voor als ik trek heb in een broodje met boter en jam of hagelslag ofzo. En waar ik nog meer fan van ben is de statements die Becel maakt in haar reclamecampagnes. Becel maakt de consument duidelijk dat planten de toekomst hebben omdat ze beter zijn voor het klimaat. Hopelijk nemen meer bedrijven een voorbeeld aan deze voortrekkersrol die Becel op smakelijk en stijvolle wijze op zich neemt! 

29. Supermarktketen Monoprix opent drie vegan supermarkten in Parijs

Weten jullie nog dat de supermarktketen Coop in Zwitserland een vegetarische supermarkt opende? Naturalia, de biologische supermarktketen van de Franse groep Monoprix, komt voor het eerst met 100% veganistisch winkels. Onder de naam Naturalia Vegan werden er meteen drie (!) vestigingen geopend in Parijs. De winkels bieden een assortiment van 2.000 veganistisch producten aan, dat bestaat uit alles van droge voeding tot verse groente en fruit, producten in bulk, dranken en cosmetica.

30. Na het zien van Okja stoppen mensen met vlees en dierlijke producten!

Okja werd door The Guardian de eerste 'blockbuster film' van Netflix genoemd: de film heeft alle ingrediënten om een kaskraker in de bioscopen te zijn, maar is exclusief te zien op Netflix en niet in de bios (jammer eigenlijk he?). Op IMDB krijft de film een 7,6 met meer dan 25.000 stemmen. Ter vergelijking: Ghost in the Shell was een van de populairste films van de afgelopen tijd en kreeg 80.000 stemmen op IMDB en een cijfer van 6,6. Ik denk dat we dus kunnen zeggen dat speelfilm Okja best wel goed bekeken en ontvangen is. Op YouTube kreeg de trailer alleen al 3,1 miljoen views en als je in de reacties kijkt, zie je dat deze film veel losmaakt bij mensen. Op een goede manier! 

Volg ons ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet