Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:
Barbaarse taferelen met Nederlander Dr. Pol
Laatst zat m'n vriend tv te kijken toen ik opeens een soort gebrul hoorde dat van de tv kwam. Ik dacht gelijk: "Waar zijn ze nu weer mee bezig?" want ik dacht te horen dat er een dier in nood was of erge pijn had. Ik kwam naar de huiskamer toegesneld en m'n vriend liet het fragment nog een keer zien. We zagen hoe een veearts - National Geographics' zogenaamde 'Incredible Dr. Pol - Dr. Fix-it-all'- een neusring plaatste bij een stier. De stier kreeg op hardhandige wijze -onverdoofd- en onder luid gebrul van de stier een metalen spies door z'n neusbotje getimmerd waar vervolgens een ring werd geplaatst. Veearts dr. Pol gaf er nog een klap op waarna de stier het nogmaals hard uitschreeuwde. Er zat een klem met een touw op de neus van de stier en hier werd hard aan getrokken om de stier, die in een kooi stond, in bedwang te houden. Het zag eruit als een barbaars tafereel dat een pijnlijke en traumatische ervaring moest zijn voor de stier. "Hopelijk kan de eigenaar dit enorme dier nu beter in toom houden" werd er gezegd. De eigenaar van de stier stond met afgrijzen te kijken, wellicht had hij dit niet helemaal verwacht.
Dierenleedvermaak is geen uitzondering
Helaas zijn er nog meer van dit soort dierenleedvermaak-programma's. Bijvoorbeeld 'Wicked Tuna' waarbij vissers, die zogenaamd voor hun leven afhankelijk zijn van het vangen van de zeldzame blauwvintonijn, op jacht gaan.Op de foto van het programma zie je 'stoere' mannen met een harpoen. Als we zouden zou zien hoe deze mannen op jacht gaan naar leeuwen, dan zou National Geographic gelynched worden, maar de jacht op de zeldzame tonijn wordt verheerlijkt. Ter vergelijking: er leven zo'n 20.000 leeuwen in het wild en naar schatting tussen de 36.000-68.000 blauwvintonijnen.
Ook op Discovery Channel worden dieren gebruikt voor leedvermaak. Bij 'Deadliest Catch' zie je hoe vissers zoveel mogelijk zeedieren vangen, terwijl de zeeën en oceanen door overbevissing bedreigd zijn en vissen pijn en stress voelen. Kan Discovery Channel daar niet eens een goed programma over maken? Bij 'Naked and afraid' worden een man en vrouw gedropt in de natuur. Deze mensen (die blijkbaar niets beters te doen hebben met hun leven) moeten natuurlijk wilde dieren eten om te overleven, alsof die het niet al moeilijk genoeg hebben... In dit genre heb je ook nog 'Ultimate Survival' en 'Man, Woman, Wild'. Bij 'River Monsters' gaat Jeremy Wade op zoek naar de 'gruwelijkste' vissen in tropische rivieren. Hoe gruwelijk moet het voor hen wel niet zijn om zomaar door de mens uit het water gehaald te worden?
Ruil dierenbeulen in voor visionairen
Primatoloog Frans de Waal stelt dat je als mens slim moet zijn om dieren te begrijpen. TV-zenders zoals National Geographic en Discovery Channel zouden hier prachtig op in kunnen spelen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen berichten over de strijd van advocaat Steven Wise voor de erkenning van chimpansees als persoon/rechtssubject in het oog van de wet. De zenders zouden items kunnen maken over dierenrechtenactivisten en waar ze voor strijden (denk aan de prachtige speelfilm Okja). Ze zouden kunnen berichten over kweekzalmen die zo depressief worden dat ze het loodje leggen. Ze zouden kunnen berichten over de Mad Cowboy, een voormalige melkveehouder die een dierenactivist werd. Ze zouden kunnen berichten over de vele bedrijven die investeren in plantaardige voeding om de dieren en de mensen te redden uit de verstikkende grip van de vee-industrie.
Het is een gemiste kans dat de tv-zenders dieren continu afbeelden als dingen, wilde beesten die overmeesterd moeten worden - monsters zelfs, tools om te survivelen of eigendomsvoorwerpen die simpelweg even gerepareerd moeten worden of zoals je hierboven kon zien een 'corrigerende neusring' nodig hebben. En het is bovendien een schande dat de jacht op een zeldzame diersoort -de blauwvintonijn- wordt verheerlijkt.
Stuur je ook een berichtje via Facebook aan National Geographic en Discovery Channel om ze aan te sporen om een nieuwe, visionaire en diervriendelijke koers in te slaan?
Mon, 31 July
Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:
Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.
Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!
Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!
Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:
Deel 'Als je in de spiegel kijkt, zie je precies hoeveel zuivel je nodig hebt' op Facebook en/of Twitter:
Deel '1 kilo rundvlees kost 15.000 liter zoet water en dat is een groot probleem' op Facebook en Twitter:
Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter: