37x goed nieuws voor de vegan beweging

1. 41% van de Nederlanders geeft aan minder vlees te gaan eten door misstanden

Hoe kan het ook anders? Want de filmbeelden van Tielt, de genegeerde dierenartsen in Nederland, het fipronilschandaal en de stalbranden, dat gaat toch niemand in de koude kleren zitten? Ok, er zijn nog steeds mensen die het helaas niet boeit, maar 41% die zegt: "ok, dit gaat te ver, ik ga mijn gedrag veranderen" dat is best wel wat! Nu maar hopen dat mensen deze goede voornemens zullen doorzetten... Daarom is het belangrijk dat er initiatieven zijn zoals Viva las Vega's, de Vegan Challenge, Plant Power, GewoonVegan.nl, alle toffe bloggers en vloggers en natuurlijk Even Geen Vlees. ;) Vleesverlaters kunnen alle tips en motivatie gebruiken, dus help ze waar je kan! 

2. Tesla goes vegan!

Dit automerk is natuurlijk al heel vooruitstrevend met volledig elektrische auto's. Ze gebruikten echter nog leren bekleding, maar dat is nu afgelopen. Tesla's interieur wordt voortaan bekleed met synthetisch leer, welke ook heel populair is bij de klanten. Leuk om te weten: PETA is ook aandeelhouder bij Tesla en kwam met het voorstel voor de vegan bekleding. Missie geslaagd dus! :) 

3. SoFine's heerlijke fishburgers te koop bij de Jumbo

Hoewel mensen minder varkens- en rundvlees eten, zitten kip en vis helaas in de lift. Waarschijnlijk omdat mensen denken dat kip en vis gezonder zijn en een lagere milieu-impact hebben. Maar vergeleken bij plantaardig eten zijn kip en vis natuurlijk gewoon hartstikke slecht! En daarom is het goed dat er steeds meer goede vervangers zijn zoals de Krokante Kipschnitzel van Vivera en de Kipstuckjes van de Vegetarische Slager om kip op culinair verantwoorde wijze te vervangen en nu dus de Fishburger van SoFine om vis op meesterlijke wijze te vervangen. We love it! 

4. Vivera brengt een vegan kabeljauwburger op de markt

Vivera ziet ook dat de consument steeds meer vis eet, als vervanger voor vlees (ja, wat mij betreft zijn vis en vlees natuurlijk praktisch hetzelfde, vis is namelijk geen groente maar een dier). Het meest gewild is kabeljauw en daarom heeft Vivera nu een burger ontwikkeld die smaakt naar kabeljauw. Vivera was te gast bij BNR, waar het nieuwe product beoordeelt werd als 'vissiger dan vis'. Dus laat de vissen lekker in de zee zwemmen en kies voor deze 100% vegan visvrije producten! Voor een gezondere wereld en een betere jij. 

5. Bewustzijn over impact van vlees op het milieu is gegroeid

Uit recent onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat 61% van de Nederlanders zich bewust is van de impact van vlees op het milieu. Uit onderzoek van de TU Delft van een jaar geleden bleek dat slechts 12% van de Nederlanders besefte dat vlees eten niet goed is voor het milieu. Er is dus een hoop veranderd in een jaar! Dit geeft ook hoop voor de toekomst: als een attitude zo snel kan veranderen, dan zal die gedragsverandering op den duur ook volgen. 

6. De grillkoning van Nederland stond op Lowlands met vegan BBQ-optie en gaat hier meer mee doen

Ik las een artikel over Jord Althuizen, de grillmaster van Nederland. Hij vertelde daarin onder andere dat hij duurzaam bezig wil zijn (en daarom varkens doneert aan 3e wereld landen, zodat ze daar varkens kunnen fokken, in feite niet echt duurzaam dus). Ik vroeg aan hem op Twitter: waar blijft die vegan BBQ en ik kreeg bijval van andere vega's. Op Facebook berichtte iemand later opeens: de grillmaster van Nederland doet ook een vegan BBQ-optie op Lowlands. Whuuuut?! Ik complimenteerde Jord op Twitter en hij zei: "Iedereen was enthousiast en we gaan hier meer mee doen." YEAH! 

7. 34% van de Nederlanders vindt dat er te weinig vega keuze is in de horeca

Het is natuurlijk niet zo top dat er over het algemeen nog steeds weinig vega keuze is in de horeca! Maar het is wel bijzonder dat maar liefst eenderde van de Nederlanders vindt dat er te weinig keuze is. Dat is toch een duidelijk signaal naar de horeca toe dat ze wat dit betreft wat beter hun best moeten doen. Stuur een restaurant bij jou in de buurt een mailtje hierover, ze zullen er vast over na gaan denken om een (extra) vega gerecht op de kaart te zetten. 

8. BN-ers go vegan

Gordon wilde afvallen voor een programma, hij besloot om te gaan hard trainen en... voor plantaardige voedsel te gaan! De media noemde zijn dieet soms 'extreem', maar op Facebook zie je dat hij gerust een pizza eet met vega kipstuckjes. In navolging van Gordon doen Gerard Joling en Patty Brard ook mee. Patty bekende dat ze het lastig vindt om in sociale situaties vast te houden aan haar nieuwe eetpatroon en dat ze de gevolgen daarvan ook ondervindt als ze dan weer vlees eet (opgeblazen gevoel, moeilijk naar de wc kunnen). Gordon hoefde ondertussen na twee weken gezond vegan eten al geen insuline meer te spuiten voor z'n diabetes type II. No meat, no problem dus! 

9. Jon Bon Jovi maakt kledinglijn leervrij

PETA liet Jon Bon Jovi weten dat leer niet zo'n tof product is, want dieronvriendelijk en niet duurzaam en Jon Bon Jovi had zoiets van: "Dat vind ik inderdaad niet tof. Nou weet je wat, dan gebruiken wij gewoon geen leer meer voor deze kledinglijn, maar een plantaardig of synthetisch alternatief." Zo makkelijk kan het zijn.  

10. Eerste editie Kip Festival: de Vegetarische Slager & Vleesch noch Visch aanwezig!

Het Kipfestival is natuurlijk niet iets om vrolijk van te worden voor ons vega's. :( Arme kippies!!! Gelukkig zijn er wel twee vega foodtrucks van De Vegetarische Slager en Vleesch noch Visch. Hopelijk hebben ze veel verkocht en zijn er weer veel mensen aangenaam verrast over vega(n) food. 

11. Na melkweigeraars en vleesverlaters, zijn er nu ook steeds meer bevreiders van kippen uit de eierindustrie

Op het linkje zie je het nieuwsbericht dat de Amerikaanse eierindustrie verlies lijdt. Dit heeft te maken met teveel aanbod, maar misschien heeft het nog meer te maken met de groeiende vegan beweging die zich als een olievlek verspreid en overal ter wereld mensen doet inzien dat ei enorm overrated is en voor de leghennen bovendien een hel is. Go vegan verzetsstreiders! 

12. Grootste vegetarische BBQ in Apeldoorn groot succes

In Apeldoorn is er het enorm sympathieke initiatief VegaVrijdag, dat zich richt op meer vega in de horeca. Het zijn leuke avonden met heerlijke menu's en vaak ook een leuk programma met interessante sprekers en muziek. Dit keer besloten ze om ook een grote barbecue te doen om heel Apeldoorn te laten zien dat een BBQ net zo'n feest is (een nog groter feest eigenlijk) als je voor plantaardige opties gaat. Het werd gevierd op het hippe Zwitsalterrein en was drukbezocht. 

13. Domino's Pizza in Israel zet vegan kaas op het menu in 55 restaurants

In Israel is plantaardig aardig populair! Vandaar dat Domino's pizza er daar niet meer omheen kon: vegan kaas moest onderdeel worden van het menu. Want moderne vegans nemen allang geen genoegen meer met pizza zonder kaas. Hopelijk volgen meer landen en pizzaketens dit voorbeeld! 

14. Wereldberoemde zanger Ne-Yo gaat vegan na het zien van What the Health

Ne-Yo zag What the Health en dacht: "Ok, nu is het klaar, geen dierlijke producten meer voor mij!" Op Facebook deed hij een live opname terwijl hij in de supermarkt liep en hij vond het wel even lastig: dit mag ik niet meer, dat mag ik niet. Dus ik zou zeggen: ga even naar z'n Facebookpagina, geef 'm wat aanmoediging en deel je favo vegan Engelstalige gerecht/recept met Ne-Yo, want deze man heeft bijna 18 miljoen volgers!! 

15. Vleesgigant Cargill investeert in kweekvlees: “Dit is een andere manier om vlees te kweken”

Je zal het niet geloven maar dit megagrote en beruchte bedrijf wil haar 'klanten bedienen die zich zorgen maken om de dieren'. Huh, since when do they care?! Zo zie je maar wat de kracht is van de consument, (vegan) klant is koning! :D 

16. Er komt een vegan kookprogramma op TV in het VK 

Een vegan chef heeft geld opgehaald om een pilot aflevering te maken voor een kookshow op TV in Engeland. Als er 100% vegan kookprogramma's op tv komen, dan zullen steeds meer mensen wennen aan deze nieuwe keuken. En voor je het weet hebben we er superveel nieuwe enthousiaste vegan foodies bij! 

17. Uit onderzoek blijkt: Vrouwen zijn meer aangetrokken tot mannen die veel groenten & fruit eten!

Vleesetende mannen: pas maar op voor die vegan collega van je vrouw! Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot (de geur van) mannen die veel groenten en fruit eten dan mannen die ongezonder eten. 

18. Vega TV-momenten bij JINEK

Toen het nieuws over stalbranden voorbij kwam bij Jinek vroeg ze aan een van haar gasten Michiel Romeyn (bekend als oa Van Binsbergen, een van de corpsballen van Jiskefet): "Ben jij een vleeseter Michiel?" Waarop hij antwoordde: "Ja dat ben ik wel, maar ik ben er nu helemaal klaar mee!" En daar bleef het niet bij: Douwe Bob, die naast hem zat vertelde dat hij ook vegan was geworden na het zien van What the Health. En dit was verspreid over twee momenten in het programma. Het was zo ontzettend tof, dat je het beter zelf gewoon even kan bekijken. Een week later was Esther Ouwehand bij Jinek om te praten over het fipronil schandaal, waarbij ze uitlegde dat haantjes versnipperd worden. Georgina Verbaan zat erbij en zei: "Mensen moeten gewoon niet zoveel vlees vreten." Het publiek moest een beetje ongemakkelijk lachen, maar toch tof dat deze BN-ers zich zo uitspreken in een prime time programma! 

19. Onderzoekers concluderen dat plantaardig eten een van de vier belangrijkste klimaatkeuzes is

Uit een recent onderzoek van de Zweedse Universiteit van Lund kwam naar voren dat deze vier leefstijl-keuzes de meest positieve impact hebben op het klimaat: stoppen met vliegen, stoppen met autorijden, geen kinderen krijgen en overstappen op een plantaardig eetpatroon. Plantaardig eten heeft meer zin heeft voor het klimaat dan bijvoorbeeld recyclen of de verwarming een tandje lager zetten en is voor de meeste mensen waarschijnlijk ook makkelijker in te voeren dan stoppen met autorijden of geen kinderen krijgen. Overheid, waar blijft u met de voorlichtingscampagnes?

20. Slachtoffers EHEC-besmetting via Filet Americain zetten juridische stappen

Het RIVM schreef in haar rapport 'Wat ligt er op ons bord?' begin dit jaar dat er heel wat minder gevallen van voedselinfecties zouden zijn als we allemaal minder vlees en meer plantaardig zouden eten. In België zijn er bijvoorbeeld een aantal mensen ernstig ziek geworden van Filet Americain. Deze mensen hadden dit jaar het slachthuis aangeklaagd, maar de Belgische NVWA leverde het aangevraagde bewijs niet, waardoor het slachthuis werd vrijgesproken en de slachtoffers een schadevergoeding misliepen. Lekker gedoe dus weer allemaal! Gelukkig kunnen we in Nederland kiezen voor onder andere vega Filet Americain van De Vegetarische Slager, die is gegarandeerd vrij van drama!

21. Limburg dekt voor het eerst de Langste Vegetarische Tafel

Limburg is een van die plekken waarvan je denkt: daar blijven mensen gewoon vlees eten. Maar dit laat weer zien dat ook daar mensen steeds meer genieten van een vega eetpatroon en dat is natuurlijk helemaal te gek!! 

22. Earthlings Experience Rotterdam trekt veel aandacht

In Rotterdam gingen er maar liefst 50 mensen de straat op voor een Earthlings Experience. Ze maakten een grote kring en lieten beelden zien uit de bio-industrie. Het trok veel aandacht en zelfs een lokale krant rapporteerde erover. Goed werk Vegan Rotterdam!!

23. In Syrië wordt voedseltekort opgelost met paddenstoelen

Het schijnt dat Syriërs gek zijn op vlees. Maar in tijden van oorlog is vlees een van de eerste dingen die van je bord verdwijnen, want het is natuurlijk een product waarvoor heel veel voor nodig is. Gelukkig kwamen een paar mensen op het geweldige idee om paddenstoelen te kweken in verlaten gebouwen. De paddenstoelen groeien goed en worden gratis verdeeld onder het volk. Hoewel er waarschijnlijk geen vegan ideaal achter zit, laat dit wel goed zien dat plantaardig eten een efficiënte manier van voedsel produceren is!

24. Supermarktketen Dirk schrapt kiloknaller van voorpagina folder

Wakker Dier zegt dat de voorpagina van een folder een enorm verschil kan maken voor de vleesconsumptie. Volgens hen kopen mensen 40-50% meer vlees als vlees in de aanbieding op de voorpagina van de supermarktfolder staat!! Bizar toch? Daarom een goede stap van Dirk. Maar wat wij natuurlijk willen, dat zijn die vegan kiloknallers op de voorpagina! 

25. Vegan bodybuilders laten steeds meer van zich horen!

MTV Nederland deelde bovenstaand filmpje over twee mega gespierde vegan bodybuilders: Jon Venus en the Hardcore Herbivore (die ook nog eens vegetarisch is opgevoed vanaf z'n geboorte). En op het Belgische Nieuwsblad.be stond een inspirerend interview met een Amerikaanse bodybuilder die zichzelf 'Vegan Thor' noemt. Ook Nederlandse sporters gaat het voor de wind: een van de sterkste vrouwen van Nederland Sanne Visser deadlift wel 200 kilo en Cross-Fit atleet Jeremy Reijnders deadlift wel 240 kilo. Holy moly! 

26. Bagels & Beans zet vegan cream cheese op het menu

Ontzettend tof dat Bagels & Beans nu gewoon vegan cream cheese op het menu heeft staan! En die is hartstikke lekker!! Hopelijk volgen meer lunchgelegenheden dit visionaire voorbeeld. 

27. De Vegetarische Slager in Den Haag wordt 3x zo groot

De huidige winkel van de Vegetarische Slager in Den Haag barst uit z'n voegen met al die hongerige vegalovers! Helaas gaat de Slagerswinkel twee jaar dicht voor een grondige verbouwing, maar het resultaat zal het wachten vast wel waard zijn: een Vegetarische Slager die drie keer zo groot is + misschien wel weer een een heleboel nieuwe producten tegen die tijd!! Want hun eigen fabriek zal ook ergens begin 2018 openen. Spannend! Gelukkig kunnen we in de tussentijd hun producten gewoon blijven kopen bij oa Jumbo, EkoPlaza en Albert Heijn.

28. Prins Charles spreekt zich uit: we moeten ons meer gaan richten op het eten van planten

Prins Charles was op bezoek in Amerika en vertelde daar aan een steak-loving publiek: "Jongens, we zullen allemaal minder vlees moeten gaan eten voor het behoud van onze planeet." Jammer dat ie zelf nog jaagt, maar toch een hele stap dat hij zich uitspreekt tegen de vleesconsumptie. 

29. Omzet vleesvervangers stijgt explosief

Ons favoriete merk vleesvervangers -Vivera- behoort met een jaaromzet van ruim veertig miljoen euro tot de top drie producenten van vleesvervangers in Europa. Wekelijks gaan er een miljoen verpakkingen verpakkingen de deur uit, naar zo’n 25.000 winkels in 25 Europese landen. Dat zijn cijfers om blij van te worden! Ondertussen komen er ook steeds meer nieuwe spelers, zoals de Green food Company die de importrechten heeft van zo'n 100 Amerikaanse en Canadese vegan producten. Elke week komen er vijftien verkooppunten bij, luidt het: ,,Je hoeft jezelf bijna niet te verkopen, supermarkten zien de vraag heel erg groeien." vertelt de oprichter van de Green Food Company. Jeej! 

30. Bill Gates wil het klimaat redden met vegan burgers

Bill Gates investeert in de 100% vegan burger van Impossible Foods. Met deze burger kan je vleeseters laten geloven dat ze echt vlees eten, zoals je in dit filmpje kan zien. Bill Gates wil het klimaat sparen door meer in te zetten op vegan food. En als hij hier de toekomst in ziet, dan weet je het zeker: de toekomst in plantaardig! 

31. Steeds meer mensen spreken zich uit tegen de vleesindustrie, ook in de media

Zo schreef columnist Rob Hoogland in de Telegraaf dat we onszelf hoor op de ranglijst hebben gezet, maar dat we als mensheid dieper zijn gezonken dan ooit. Een mede-vegaburger schreef in de Volkskrant dat hij kapot was van de stalbranden. Youp van 't Hek noemde in de NRC varkenshouders dierenHitlers en Roos Vonk schreef in de NRC dat het niet zo gek is om de bio-industrie te vergelijken met de Holocaust. Dit alles natuurlijk niet met de intentie om de Holocaust te relativeren, want dat was een afgrijselijke misdaad tegen de mensheid, maar om aan te kaarten hoe misselijkmakend het eraan toegaat in de bio-industrie. En ook al zou je zelf nooit deze woordkeuzes gebruiken: er zijn in ieder geval steeds meer tegenstanders van de vleesindustrie die van zich laten horen en dat geeft hoop dat het tij ooit zal keren.

32. De Kiosk op NS-stations heeft nu een heerlijk vegan broodje!

Ze hadden al een broodje met hummus, maar daar zat een soort kaas in. Niet zo handig! Gelukkig heeft stichting Viva las Vega's de producent van deze broodjes kunnen overtuigen om het dierlijke ingredient eruit te halen. Hoppaa, weer een stapje dichterbij een plantaardige voedselvoorziening! 

33. Grote producent kippenslachtmachines sluit aan bij vegan innovatie

De Wageningen Universiteit werkt aan plantaardige biefstuk en aan een machine waarmee iedereen straks thuis echt vlezige vleesvervangers kan maken. De grote producent van kippenslachtmachines Meyn Foods doet ook mee. Hoewel het bedrijf natuurlijk niet bepaald fris klinkt, is het een mooie en hoopgevende stap dat ook spelers in de vleesindustrie stappen zetten richting die plantaardig toekomst! 

34. Vegan movement is overal actief

Mijn ouders zijn in Polen en ze vertelden me dat vandaag in de Poolse krant (zeg maar de Poolse NRC) stond dat Warschau een 'vegan mekka' is. En dat terwijl in Polen een dictatoriaal regime aan de macht is die alles wat vooruitstrevend is hekelt. Zo heeft de regering gezegd dat vega's niet welkom zijn en dat vlees eten bij Polen hoort. Helaas pindakaas voor die sukkels: de vegan movement is dus gewoon niet te stoppen. Ook hoor ik van veel mensen dat vegan eten op vakantie steeds beter te doen is. Zo zie je dat de stappen richting plantaardig niet geïsoleerd zijn: overal ter wereld zijn hier mensen mee bezig. Daar word je toch blij van?

35. McDonalds kondigt aan dat hun kip over twee jaar vrij is van antibiotica

Dit is natuurlijk best hilarisch en sneu tegelijk, want de McDonalds geeft hiermee toe dat er in de Happy Meals, in de nuggets en McChickens antibiotica zit. Dit is niet iets wat je aan je kinderen wilt geven of zelf wilt eten! Mensen waren dan ook niet echt blij met dit bericht, maar eerder geshockeerd. Thanks McDonalds, dit maakt het werk voor ons weer een stukje makkelijker! ;)  

36. Tienduizenden Britten besmet met Hepatitis E in Engeland

Dit is natuurlijk hartstikke slecht nieuws voor de mensen in kwestie. Maar het zal ongetwijfeld veel mensen weer van vlees doen afstappen. Een Hepatitis E-besmetting veroorzaakt niet vaak -maar het komt dus wel voor- een ernstige ziekte bij gezonde mensen, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijden. Dus.... dit wil je toch niet op je bord hebben? Beter voorkomen dan genezen = beter geen vlees eten. 

37. Richard Branson investeert in kweekvlees

Miljardair Richard Branson is enorm enthousiast over de kweekvlees belofte Memphis Meats! Hij zegt: "Over dertig jaar hoeven we geen dieren meer te doden voor vlees. Het zal allemaal kweekvlees of plantaardig vlees zijn. Het zal hetzelfde smaken, maar gezonder zijn voor iedereen!" En met die woorden sluiten we vrolijk af. :D

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet