Mijn ervaring als vegan VIP bij Albert Heijn

Ik plaats regelmatig food foto's op Instagram - niet omdat ik dat nou zo ontzettend leuk vind, maar om te demonstreren hoeveel lekkers je kan eten als vegan. Hoewel ik geen echte food fotograaf ben, krijg ik stiekem wel trek van dit Instagram account. Albert Heijn was blijkbaar ook wel onder de indruk en nodigde mij en andere Insta-foodies en bloggers dan ook uit voor een VIP dagje om de mensen en producten achter Albert Heijn wat beter te leren kennen. Wat ze alleen niet van tevoren wisten was dat ik VIP zelf opvat als: 'Vegan & Irritating Person'. Haha nee hoor, maar ik heb zeker wel wat leuke gesprekken gehad over (het hoe en waarom van) veganisme. 

Lunch: worteltjes en sla.

De dag begon om 12:00 op het hoofdkantoor van Albert Heijn. Er stond een lunch klaar, maar voor de veganisten moest de chef kok toch even iets speciaals maken, want in de salades zaten toch dierlijke producten - wat ik soms echt niet kan begrijpen trouwens: waarom vlees/vis/kaas/ei in een salade?! Het is toch de bedoeling dat een salade gezond is? Maar goed. De kok was echt heel lief en maakte een prachtig ogend bordje groenten voor me klaar. Ik was er blij mee, maar mijn niet-vegan tafelgenoten vonden me een beetje zielig met m'n worteltjes en boontjes. En daar was ik natuurlijk weer minder blij mee, want als vegan eet ik lekkerder dan ooit en nu leek het alsof ik alleen maar sla en worteltjes eet. Aan de andere kant: ik kan tegenwoordig echt genieten van de pure smaken en structuren van groenten, je smaak verandert als je je eetgewoontes verandert. Mijn tafelgenoten kregen nog kleine pita-broodjes met pulled pork. Omdat ik best wel in een vegan bubble leef, dacht ik even: "Hey, dat is leuk!" - om vervolgens weer terug op aarde te belanden: "o nee, dat is natuurlijk gewoon nog echt vlees, afkomstig van dieren en niet van planten".

Ondertussen deed de manager van het productassortiment van Albert Heijn haar verhaal. Best een topfiguur binnen deze keten dus, vrouwen aan de top, jeej! Ze had het over productinnovaties en wat me bij bleef was dat ze soms ook fouten maken, een voorbeeld dat ze gaf: ze introduceerden mini-emmertjes met een paar stukjes fruit of groente erin, gewoon als snack. Mensen kochten dit echter niet, omdat het zo'n kleine portie was en dan in verhouding weer heel veel plastic. En mensen vinden plastic niet zo tof. Vervolgens sprak ze over 'prachtige lokale producten'... en ik voelde het al aankomen: heerlijk, eerlijk, lokaal vlees dat exclusief bij enkele Albert Heijn verkrijgbaar was en dat we bij de borrel later op de dag ook konden proeven. Wauw, wat een innovatie. Not. Naderhand kwam ze even kennis maken met iedereen. Ze leek een beetje onaangenaam verrast toen ik vertelde dat ik veganist ben, wellicht vond ze het jammer dat ze helemaal niks had verteld over hoe Albert Heijn inspeelt op de 'minder-vlees-trend'. Even later kwam de kok tot mijn grote vreugde aan met speciale vegan mini-pita's! Nee, niet met veggie pulled pork van Vivera, maar met wortel in BBQ-saus. En ik vond het eigenlijk hartstikke lekker! Ook fijn dat je met de lunch al lekker een portie groentes binnenkrijgt. En dat kwam ook wel van pas, want wat na de lunch volgde was iets minder gezond... 

Koffie & Chocolade: vegans moeten het altijd maar met puur doen. 

We gingen op bezoek bij Albert Heijns eigen Perla koffiefabriek en aan het eind van dit uitje stond iedereen te stuiteren van de cafeïne en chocolade haha! Er waren drie workshops: koffie keuren, koffie leuten en chocolade proeven. Bepaald geen straf! Je kon hier echt zien met hoeveel liefde deze mensen werken aan de heerlijkste smaaksensaties. Toen ik iets vroeg over cholesterol en koffie zonder filter (dus gemalen bonenkoffie uit een cupje of bijvoorbeeld gemaakt met zo'n profi cafetière) waren ze echter minder blij. Voor veel producenten staat smaak voorop en zijn factoren als gezondheid en milieu secundair, zou toch mooi zijn als ze alledrie gelijk zouden staan aan elkaar en als diervriendelijkheid ook in die mix werd meegenomen... Lekkere koffie dus, van het merk Perla, wat ook een merk is van Albert Heijn. Net als Delicata: Albert Heijns chocolademerk. Er lagen enorm veel smaken chocola uitgestald op tafeltjes. Een deel ervan gelukkig ook vegan, want puur. Vooral de smaak gember/limoen was heerlijk! Die was dan ook gauw op en toevallig was 'ie ook bij mijn Albert Heijn uitverkocht. Dit is dus een aanrader!

Ik sprak nog met een van de smaakontwikkelaars en vroeg of hij weleens vegan melkchocolade had geproefd, van Vego bijvoorbeeld. Hij had wel plantaardige melkchocolade geproefd, meer geen Vego. Ik hoop dat 'ie 'm nog gaat proeven en dat de mega grote koemelkchocoladereep van Delicata over een tijdje ook gewoon vegan is. Want waarom zou je een koe uitmelken als je net zulke lekkere chocolade kan maken van plantaardige melk? Ik vertelde hem dat ik Tony Chocolonely ook al had uitgedaagd, maar die komen steeds maar weer met nieuwe koemelkchocoladsmaken op de proppen waar vegans dus helaas niet van mogen meegenieten. Niet echt fair van ze toch? Ik ben benieuwd welk Nederlands chocolademerk uiteindelijk met de primeur van de écht lekkere, romige, plantaardige melkchocolade komt. Tot die tijd blijft Vego chocola mijn favoriet en die is te koop bij de Ekoplaza. 

Borrel: doe mij maar een bammetje met hummus!

Van de koffie en chocoladefabriek gingen we door naar Amsterdam, waar op een knusse zolder in het Westerpark prachtig gevulde borreltafels stonden. Beetje jammer dat het voornamelijk heel veel vlees en kaas was, maar gelukkig kon ik ook een broodje hummus en paprika en lekkere noten scoren. Dus ik heb m'n buikje rondgegeten. De mensen moesten wel een beetje lachen toen ze mij zagen lopen met m'n sneetje volkorenbrood, een 'bammetje', terwijl zij daar stonden met sjieke borrelplankjes met kaas en worst. Er waren een aantal category managers van Albert Heijn aanwezig om al onze brandende vragen over de producten te beantwoorden. Bij het brood en de noten was het vooral een lofzang van mijn kant, wat een heerlijke producten en leuke mensen! Tja, volkorenbrood (het brood op de foto was bijvoorbeeld echt enorm lekker!) en noten, daar maak je bijna elke vegan blij mee. Bij de tafel met borrelhapjes- en spreads viel het me een beetje tegen: er waren allemaal spreads met zuivel. Gelukkig was er ook een bakje met hummus, die van het huismerk van Albert Heijn, die is erg lekker. 

Allemaal leuk en aardig dus, maar ik moest natuulijk ook even de moed opbrengen om het 'vijandelijk terrein' te verkennen:

Waren hier al wat tekenen voor een mogelijk vredesverdrag? Zijn de worstendraaiers en kaasmakers inmiddels al gewend aan het idee om de dieren uit de voedselketens te bevrijden, of ziet de toekomst van vlees en zuivel er nog steeds beestachtig uit?

De mannen van het vlees waren opvallend aardig. Ik vertelde ze over De Vegetarische Slager en hoe een topman in de agrarische sector laatst zei dat vleesproducenten zichzelf moesten zien als leveranciers van eiwitten, of het nou dierlijk of plantaardig is. "Want hoe tof is het als je zo'n vleesachtig product kan maken van een plantje?" Nou ja, misschien vonden ze me mega-irritant, maar ik hoop toch dat ik een plantaardig zaadje heb geplant... De category manager kaas was wat taaier merkte ik. Hij rook gewoon al naar kaas, 'getting high on your own supply'. Hij vertelde me een zeer onsmakelijk verhaal over hoe kaas is uitgevonden. Ik zou het jullie bijna willen besparen, maar waarheidsvinding staat voor mij voorop, dus hier komt ie dan toch: kaas is waarschijnlijk ontdekt toen mensen melk bewaarden in magen van dieren. De melk ging toen stollen. En toen dachten mensen: woahhh lekker! Het moraal van het verhaal was dat het hartstikke 'natuurlijk' is om de magen van kalfjes te gebruiken om kaas te maken... Daar valt wel wat tegenin te brengen, maar jullie kennen de argumenten vast wel. Uiteindelijk sloten we het gesprek op een leuke manier af: ik tipte Charly's all is fair aan hem, vegan kaasmeisje Charlotte maakt fijne plantaardige kaasjes gemaakt van noten. Hij was benieuwd! Dus nu ben ik benieuwd of Charlotte wat van Albert Heijn gaat horen... 

Al met al was het een leuke en interessante dag, bovendien waren alle Albert Heijn-medewerkers echt megalief en ik heb lekker gegeten. Heel erg bijzonder/verfrissend was het echter niet als ik heel eerlijk ben, op de gember/limoen chocolade na dan. Dus ik zou zeggen: Albert Heijn, doe net iets beter je best om de vegan doelgroep ook te bedienen, in plaats van kleine product-innovaties te maken die eigenlijk geen echte innovaties zijn waar we écht mee vooruit gaan. Ik denk ook dat deze dag voor niet-vegans een stuk verrassender en specialer was geweest als er meer aparte, vernieuwende producten zoals allerlei vleesvervangers en plantaardig lekkers te proeven was. Maar dat komt nog wel, want toekomst is plantaardig. 

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet