Vegan in vier stappen

Ik wilde eigenlijk een reactie schrijven op Paul de Leeuw z'n column (iets met 'diervriendelijk vlees bestaat niet'). Maar ik weet zeker dat ook hij de stap naar vega een keer gaat maken. In zijn column zoekt Paul de grenzen op en hij zal hopelijk ook vroeg of laat tot het inzicht komen dat vlees niet diervriendelijk is, of je het nou koopt bij de slager op de hoek, bij de supermarkt of het dier zelf doodt. 

Daarom draag ik dit blog op aan Paul de Leeuw en iedereen die vleesverlaten, laat staan veganisme, nog een brug te ver vindt. Vegan worden is best makkelijk. Het blijven is uitdagender, maar toch ook makkelijk als je eenmaal nieuwe gewoontes aanleert. 

Ik hoop dat deze vier stappen het makkelijker maken om op leuke en relaxte wijze over te gaan op een (meer) plantaardig eetpatroon:

1. 'Vegucate yourself'

Voordat je een nieuwe gewoonte aan wilt leren is het belangrijk dat je het wel echt zelf wilt. Als de motivatie er niet is en je zelf niet heel goed weet waarom, dan is het lastiger om er echt voor te gaan. Als je anders gaat kijken naar dierlijke producten en dit ziet voor wat het echt is: iets dat uit of van een dier komt, dan wordt het een stuk makkelijker om die producten te laten staan. Ik heb zelf heel veel gelezen en gezien over dierlijke producten en hoe wij met dieren omgaan. Het is interessant om zelf op onderzoek uit te gaan en nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld over het milieu, voedselproductie, over gezondheid en over ethiek. Ik ga je geen kijk- of leestips geven, maar wil alleen maar zeggen: ga op onderzoek uit waarom het beter is om dierlijke producten te laten staan. Er zal een wereld voor je open gaan. 


2. Vervang de dierlijke producten

Er is niks makkelijker dan gewoon naar het schap vlees- en zuivelvervangers (er moet eigenlijk nog een ei-vervanger schap bij, vind je ook niet?) in de supermarkt of de Ekoplaza te lopen en daar gewoon alles van uit te proberen. Je zal waarschijnlijk niet alles even lekker vinden, ik vind zelf sommige vleesvervangers niet zo super en andere juist weer wel. Of rijstmelk vind ik zelf bijvoorbeeld minder lekker en ongezoete sojamelk van Alpro juist weer erg lekker. En ik eet zelf nu vaker kaastosti's (met vegan Wilmersburger kaas) dan toen ik nog niet vegan was! Maar smaken verschillen en jij moet zelf gewoon kijken wat jij lekker vindt.

Heb je vervangers echt nodig? Nee, je kan ook gewoon lekker plantaardig eten en veel variëren met granen, aardappels, groente, peulvruchten, tofu, tempeh, noten. Maar vervangers zijn wel erg makkelijk -vooral als je net begint met de stap naar vegan- en soms ook gewoon zo lekker. Voor een vegan burger night bijvoorbeeld: zet diverse toppings op tafel geef iedereen een broodje en een burger en laat ze verder zelf hun burger samenstellen! 


3. Veel en goed eten

Als je honger hebt en je hebt niet zoveel in huis, dan is het risico groter dat je keuzes maakt waar je achteraf niet blij mee bent. Je wil gewoon iets eten, nu meteen, wat het ook is. En als je dan eieren in de koelkast hebt liggen, ja dan bak je gauw even een ei in plaats van dat je die Thaise curry in elkaar gaat bouwen. Om dit te voorkomen kan je er gewoon voor zorgen dat je veel goed eten in je keuken hebt liggen. Denk aan vlees- en zuivelvervangers, volkoren brood, havermout, fruit (een banaan is altijd fijn als je gewoon even een opkikkertje nodig hebt), pindakaas (een bammetje met pindakaas is ook ideaal om die trek even weg te werken), nootjes, gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, dadels). En van tofu kan je ook een lekker (en veel gezonder) tofu-eitje bakken, met zwart zout/kala namak, wat een ei-smaak heeft. 

Dit zijn trouwens dingen die je echt elke dag wilt eten omdat ze mega gezond zijn:

- Bessen, lijnzaad, volkoren granen: handig te combineren in een havermout ontbijtje waar je lekker veel mee kan variëren: warm met sojamelk of water, koud met sojayoghurt of gewoon met fruit. 

- Bonen: maak bijvoorbeeld hummus (of koop het, ook lekker makkelijk) om bij je lunch te eten of voeg bij je avondeten standaard wat boontjes, linzen of kikkererwten toe. 

- Noten: lekker tussendoor of in je havermout zijn ongebrande noten. Een boterham met onbewerkte pindakaas volstaat trouwens ook als je dagelijkse portie noten. 

- Fruit: eet naast je dagelijkse portie bessen lekker een appel, kiwi, peer, sinaasappel, banaan of ander stuk fruit dat je lekker vindt.

- Groentes: vooral donkergroene bladgroentes (dit kan je handig binnenkrijgen via groene smoothies, of eet bijvoorbeeld spinazie of sla op brood of bij het avondeten) en kolen (broccoli, bloemkool, spruitjes, witte kool, rode kool, zuurkool, koolraap) zijn megagezond. Zorg er voor dat je hier dagelijks een portie van eet, evenals nog een ander soort groente (wortel, tomaat, champignons, bleekselderij, keuze te over natuurlijk!). 

Belangrijke tip: je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetgewoontes. Bouw het dus rustig op. Als je normaal nooit bonen eet en je eet nu opeens 300 gram bonen per dag, dan kan je verwachten dat je darmen daar even van schrikken. Neem dus in het begin kleinere porties vezelrijke producten, zodat je darmflora zich erop kan aanpassen. 

Nog een belangrijke tip: als je vegan wordt (of vegetarisch) neem dan dagelijks een B12 en D3 supplement. Kijk hier voor verdere informatie over voedingswaarden. 

Fijne tip: je mag best wat meer te eten. Plantaardig voedsel bevat doorgaans minder calorieën, eet dus een extra boterham of twee om te voorkomen dat je zometeen met een hongergevoel rondloopt.

Makkelijke tip: kijk op gewoonvegan.nl voor allerlei producten in de supermarkt of biowinkel die toevallig ook vegan zijn. Dit maakt de zoektocht naar lekker vegan eten echt een stuk makkelijker. 


4. Vriendjes maken

Het meest lastige aan een vegan leefstijl is het sociale aspect. Hoewel er steeds meer vega's bijkomen en vegetarisch inmiddels hartstikke normaal is, wordt er met vegans op veel plekken minder rekening gehouden. Ook kan het zijn dat mensen in je omgeving soms geprikkeld reageren op jouw nieuwe eetgewoontes: vanwege jouw principiële keuze, voelen veel mensen zich minder principieel en dus wat minder fijn als ze met jouw principiële keuze geconfronteerd worden. Dat is van beide kanten natuurlijk niet persé zo bedoeld, maar het gebeurt ondertussen wel. Probeer het daarom voor jezelf en de ander leuk te maken: neem wat dingen mee om te proeven, of het nou de nieuwste visvrije vissticks zijn, vegan paté, een zelfgemaakte vegan quiche is of een rol Oreo cookies, dit breekt het ijs en laat zien dat je ook gewoon lekker en gezellig kan blijven eten. 

Als je je toch een 'lone ranger' voelt in jouw omgeving is het natuurlijk ook fijn om mensen te vinden die er net zo over denken als jij en met wie je ervaringen en tips kan delen. Je kan bijvoorbeeld lid worden van Vegan Nederland op Facebook of je kan naar een vegan potluck of ander evenement gaan, kijk hiervoor op veganevents.nl. 

Ik hoop dat deze je tips je verder op weg helpen en vergeet niet om extra te genieten van je eten, want je bent super goed bezig! 


Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet