Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:
Zaterdag 14 oktober was het Wereld Voedsel Dag. Een moment om stil te staan bij wat er op ons bord ligt en bij het feit dat er 840 miljoen mensen in deze wereld honger lijden. De overheid gebruikte deze dag natuurlijk om het geweldig 'efficiënte' voedselsysteem van Nederland aan te prijzen met initiatieven zoals 'het zuivellab', 'van varken tot kotelet' en 'van kop tot kont'. Lekker! Beetje jammer alleen dat de Nederlandse vraag naar soja voor veevoer en palmolie voor allerlei producten (deels ook voor veevoer) ecosystemen in andere landen kapot maakt.
Daarom ging ik deze dag niet naar het propaganda-evenement van het ministerie van Economische Zaken, maar naar een event waarvan ik weet dat er goed over is nagedacht: een dienst van Vegan Church met daarbij een lekkere plantaardige maaltijd, gesprekken over onze visies op voedsel, twee lezingen over de wereldvoedselverdeling en mooie muziek.
There is enough for everyone's need
Een van de sprekers was een expert in de graanhandel. Hij vertelde hoe we jaarlijks wereldwijd 2,1 miljard ton graan produceren, waarvan bijna de helft opgaat aan veevoer, 700 miljoen ton aan menselijke consumptie en de rest aan bio-brandstof en andere toepassingen. Bijna 1 miljoen ton graan aan varkens, kippen, koeien en ander vee dus, terwijl 840 miljoen mensen honger lijden. Terwijl wij onze kipjes volproppen tot ze door hun pootjes zakken, sterven er elke dag meer dan 6000 kinderen van de honger.
De andere spreker was Jos Wietses, voorzitter van ANBI-stichting Plenty Food. Hij vertelde hoe het dit beter kan, want 1 miljard ton graan voor veevoer terwijl 840 miljoen mensen honger lijden, dat is niet zo tof toch? Stichting Plenty Food biedt ontwikkelingshulp in de vorm van hongerbestrijding. Dit doen wel meer stichtingen, via Oxfam Novib kan je bijvoorbeeld een geit doneren aan een gezin. Die kunnen vervolgens gaan fokken en zo krijgen ze een eigen veestapeltje.
Jos legde uit dat dit niet altijd de meest zinnige vorm van hongerbestrijding is, en wel om de volgende redenen:
- Dieren moeten ook eten en drinken
Vee moet drinkwater hebben en gewassen om te eten. Als er ernstige droogte heerst, zijn het ook deze dieren die het eerst sterven. Ironisch genoeg zijn dit ook de dieren die het land kaalvreten, waardoor de bodem minder regenwater kan opnemen en sneller uitdroogt. Hierdoor kan een lokaal ecosysteem in rap tempo vernietigd worden. Veel dieren fokken is dus om problemen vragen, vooral in kwetsbare gebieden waar meer droge periodes voorkomen.
- Bomen helpen ecosystemen te herstellen
Als er bomen groeien, dan wordt regenwater beter in de bodem opgenomen.Want zelfs in de meest droge gebieden regent het, het regenwater wordt alleen niet goed opgenomen wanneer het land kaal en droog is. Door planten en bomen wordt het lokale klimaat ook vochtiger. In een droog gebied moet je wel zorgen dat een boom überhaupt een kans van slagen heeft. Jos liet zien dat daar een methode voor is: je moet de bomen beschermen tegen de dieren (vee/grazers) die het boompje op kunnen eten. Ook wordt het boompje ingegegraven zodat er een kuiltje om de boomstam heen zit waar het regenwater in blijft zitten. Ook wordt er naast de boom een kuil gegraven waar regenwater in blijft zitten, zodat de bodem en het boompje dat kunnen opnemen. Als de boompjes er eenmaal staan, zorgt dat ook weer voor een kringloop: het regenwater wordt opgenomen en de planten zorgen voor meer vochtigheid in de lucht.
- Bomen helpen het klimaat
Bomen en planten fungeren als een airco van onze planeet: ze geven schaduw en koelen de aarde af. Daar waar planten groeien wordt hitte beter opgevangen en wordt CO2 omgezet in zuurstof. We kunnen alle bomen dus hard gebruiken. Door een boom in plaats van een dier te doneren aan een gezin in Afrika, werken we niet alleen mee aan de bestrijding van honger, maar ook een stabieler klimaat. En daar is ieder mens bij gebaat.
Steun Plenty Food
Dus ik zou zeggen: steun Plenty Food bij hun missie om de wereld te voeden - door een fruitboom te doneren aan de mensen die het het hardst nodig hebben! Doneren kan hier. Het is een vrijwilligersorganisatie dus jouw geld wordt echt ingezet om mensen te voeden.
Sun, 15 October
Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:
Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.
Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!
Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!
Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:
Deel 'Als je in de spiegel kijkt, zie je precies hoeveel zuivel je nodig hebt' op Facebook en/of Twitter:
Deel '1 kilo rundvlees kost 15.000 liter zoet water en dat is een groot probleem' op Facebook en Twitter:
Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter: