In 2016 hebben we niet minder vlees gegeten, maar 2017 wordt een ander verhaal

In 2016 aten we in Nederland iets meer vlees dan in 2015. Dat was ***nieuws zeg! Ik moest gewoon even bijkomen met een flinke beker thee en vegan chocolade. En 2016 was nog wel het jaar waarin Oprah Winfrey haar 33 miljoen volgers op Twitter opriep om voortaan de maandag Meatless te doen, het jaar waarin Unox ging voor soep met vegaballen, Ben & Jerry's voor vegan ijs, de Jaarbeurs Utrecht door de vele bezoekers voor VeggieWorld bijna uit z'n voegen barstte en het jaar waarin Vivera over de miljoen verkochte verpakkingen per week heenging! Okee: Vivera exporteert ook naar België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk dus helaas ging het niet om 1 miljoen Nederlandse huishoudens per week. En dat blijkt dus ook uit de cijfers die vandaag naar buiten kwamen!   


Ik ging even verder zoeken of er in 2016 verder nog bijzondere vega ontwikkelingen of grote vleesschandalen waren en stuitte op dit nieuwtje van de website vegnews.com: "The recently published Dutch dietary guidelines indicate that consumers should eat no more than two servings (a total of 17 ounces) of meat per week, citing the high-carbon footprint of animal agriculture as the motivation behind the new recommendation." Wacht even, 'two servings'?! Nou, het zit eigenlijk zo: in november 2015 (dus niet 2016) kwam de Nederlandse Gezondheidsraad met de richtlijn om voor de gezondheid (niet in eerste instantie het klimaat dus) de vleesconsumptie te beperken. Niet meer dan 500 gram(/17 ounces) vlees per week werd het advies van het Voedingscentrum. Vegnews.com gaat dus uit van porties van 250 gram vlees per 'serving'. Dat is best veel, maar het is een Amerikaanse site en daar is 250 gram vlees per maaltijd blijkbaar heel gewoon... En ik moet zeggen dat het wel lijkt alsof het hier in Nederland ook die kant op gaat. Kijk maar naar die nieuwe burger van McDonalds, waar niet alleen 2x rundvlees op zit, maar ook varkensvlees, ei en kaas. Vlees en ander spul van drie diersoorten dus, op 1 broodje! Dit zou ook een verklaring kunnen zijn waarom er in 2016 niet minder vlees is gegeten dan in 2015: omdat vleeseters nóg meer dieren zijn gaan eten! Dan wordt het effect van al die nieuwe vega's natuurlijk minder groot. 


Maar goed, eind 2015 was dus het jaar waarin de nieuwe voedselrichtlijnen met 'minder dierlijk, meer plantaardig' uitkwamen, vrijwel tegelijkertijd met het nieuws van de WHO dat rood en bewerkt vlees het risico op onder andere darmkanker verhoogt. Kort daarna was er een piek in de omzet van vleesvervangers (is mij verteld door vleesvervangerproducenten). Maar al gauw werd de boel gerelativeerd en in 2016 aten we dus weer vrolijk verder! In november 2015 kwam Arjen Lubach trouwens ook met 'Team Iets Minder Vlees' waarin hij het uitgebreid had over de effecten van vlees op het milieu. 

2016 was daarentegen een jaar zonder groot nieuws over vlees. Maar ondertussen ging de vleesindustrie en haar marketing-mechanisme zoals altijd keihard door met mensen vlees door de strot douwen en tja... "het vlees is zwak" (wat een sneue uitdrukking is dat toch). 


Maar toen kwam 2017. Het begon al goed met de VVD-ers die de woorden 'schnitzel', 'burger' en 'worst' exclusief wilden reserveren voor de varianten gemaakt van dieren ipv planten. Schnitzelgate was geboren. In februari deden wij onze super awesome campagne met vegan sporters. In maart kwamen de wanstaltige beelden uit het slachthuis in Tielt naar buiten. In april bleek dat de kroketten en gehaktstaven van Smullers gemaakt werden van gemartelde paarden. In mei kwam de documentaire 'What the Health' uit. In juni kwam het NRC met het rapport over de misstanden in de Nederlandse veehouderij en slachthuizen die in de doofpot werden gestopt (de rapporterende dierenarts zat thuis op de bank -waarschijnlijk met een burn out). In juli hadden we bitterballengate, wederom bedankt VVD! En in augustus was er veel onrust over de vele stalbranden en de fipronil affaire. In september kwamen de misselijkmakende beelden naar buiten van het slachthuis in Izegem. Die maand had Arjen Lubach ook een item over de bio-industrie en hij is inmiddels overgestapt naar 'Team Geen Vlees'. In oktober laaide 'schnitzelgate' weer hevig op na een aanval van de NVWA op De Vegetarische Slager. En de McDonalds lanceerde deze maand de McVegan (weliswaar alleen nog in Finland, maar het hield de gemoederen flink bezig). En er was nog veel meer nieuws! Kijk maar naar deze blogs met vega-nieuwtjes van juni, juli en augustus. En o ja: gisteren werd bekend dat Leonardo DiCaprio flink geïnvesteerd heeft in vegan burgers. En Leoonardo DiCaprio is awesome. Net als die vegan burgers, kijk maar naar deze blinde smaaktest. 

Dus, beste vleesindustrie: 2016 mogen jullie houden... Maar de vleesconsumptie-cijfers van 2017 gaan er heel anders uitzien! 

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet