Koopeenkoe.nl liegt over 'duurzaam' vlees

Op m'n Facebook verscheen op 24 oktober 2017 een reclame van koopeenkoe.nl met de tekst: “Eet voortaan duurzaam vlees direct van de boer. Nu tijdelijk 10% introductiekorting.”

Ik diende maar gelijk een klacht in bij de Reclame Code Commissie, want het is nogal misleidend om rundvlees duurzaam te noemen. De aard van dit product is in feite zeer milieubelastend en van grote negatieve invloed op het klimaat.

Rundvlees: een 'no go' voor het milieu 

Allerlei belangrijke instanties raden af om rundvlees te eten en raden kip (arme kippies!) en vooral vleesvervangers aan als duurzamere alternatieven:

 • MilieuCentraal: “Nederlands vlees uit de gangbare veehouderij is beter voor het klimaat dan vlees van dieren met een hoog dierenwelzijn. Dat stelt jou voor een dilemma: moet ik kiezen voor het dier of voor het klimaat? Een oplossing kan zijn dat je kiest voor vlees van een dier met een lagere klimaatbelasting, maar wel met een keurmerk voor dierenwelzijn. Voor het klimaat is het eten van kip het minst slecht, gevolgd door varken en daarna rund. Kip met een keurmerk voor dierenwelzijn als biologisch, Demeter of Beter Leven kenmerk 3 sterren is een mooie tussenoplossing. Deze dieren hebben een beter leven dan gangbaar gehouden kippen. Ze zijn wel iets minder goed voor het klimaat, maar de verschillen met gangbaar gehouden kippen zijn niet zo groot. Vlees van kippen met een keurmerk voor dierenwelzijn is in elk geval beter voor het klimaat dan varkensvlees of rundvlees (ook van gangbare dieren).” 
 • Het Voedingscentrum: “De productie van vlees heeft veel invloed op het klimaat vergeleken met andere producten. Vee heeft veel voer nodig: voor elke kilo vlees is 2 tot 10 kilo voer nodig. De productie van voer kost water, land en energie. Ook zorgt de veeteelt voor mest en broeikasgassen. Naast productie heeft ook het vervoer, bewerken, opslaan en verpakken van vlees invloed op het klimaat. Van alle vleessoorten heeft kippenvlees het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meest. Varken zit daar tussenin. Kippen eten minder en zetten het voer efficiënt om in ei of vlees. Kippen leven verder minder lang, waardoor ze ook minder mest produceren. Vleesvervangers als ei, noten, vegetarische burgers en tofu bevatten dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar de productie heeft minder invloed op het klimaat.” 
 • Greenpeace: “Bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren komen CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners. Bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers ontstaat methaan, een krachtig broeikasgas. Bovendien verbruikt de vee-industrie een enorme hoeveelheid voedsel, wat de ‘carbon footprint’ van dierlijke producten nog eens extra vergroot. Biologisch vlees is een betere keuze dan vlees uit de vee-industrie. Het voer dat biologisch gehouden dieren krijgen, is geteeld zonder het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Maar ook dieren uit de biologische veehouderij nemen ruimte in, produceren mest en eten voer waarvan de grondstoffen ook voor menselijke consumptie gebruikt hadden kunnen worden. Minder vlees, zuivel, eieren en vis eten is essentieel als we onze bossen, oceaan en het klimaat willen beschermen.”
 • Natuur & Milieu:“Plantaardig moet niet meer het alternatief, maar de standaard worden.” 
 • Milieudefensie in samenwerking met Varkens in Nood en de Vegetariërsbond: “Om één kilo kalfsvlees te produceren heb je 100 keer zoveel energie nodig als voor één kilo aardappelen.”
 • Oxford University:An international research collaboration has revealed that the belief that grass-fed livestock are good for the environment may be misplaced. The newly published report suggests that not only are cattle pastures not a climate solution, they directly contribute to the problem. Of course, there are many dimensions to sustainability and this report only considers one of them - the climate question. But the climate question alone is important to explore and in doing so, this report takes us a step further towards understanding what a sustainable food system looks like.”
 • RIVM: “Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon.”    

Wat is duurzaam eigenlijk? 

Zoals sommigen van jullie misschien weten, heb ik milieurecht gestudeerd. Daar leerden we als een van de eerste dingen de officiële definitie van duurzaamheid: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” De term duurzaamheid werd voor het eerst gebruikt door de Club van Rome in het baanbrekende rapport 'Limits to Growth' van 1972. De duurzaamheids-boodschap is eigenlijk dat wij bij onze (economische) activiteiten erop moeten letten dat we de Aarde niet volledig uitputten, zodat onze kinderen ook nog ergens van kunnen leven. Koopeenkoe.nl heeft daar een beetje schijt aan. Die willen gewoon geld verdienen.

De marketeers van koopeenkoe.nl zien dat steeds mensen meer beseffen dat vlees funest is voor het milieu en willen dat ongemakkelijke gevoel graag van die mensen wegnemen in ruil voor een goed verdienmodel.

Mooie business denken ze, maar het is in feite gewoon ordinaire oplichterij. Dat biologisch rundvlees net zo slecht is voor het klimaat en de natuur als regulier rundvlees -en vele malen slechter dan 100% plantaardige vleesvervangers-, daar heeft koopeenkoe.nl schijt aan. 

Terug naar duurzaamheid. Is biologisch niet hetzelfde als duurzaam dan? Nee, niet dus. Koeien kunnen gevoerd worden met onbespoten gras en dan is het biologisch, maar dat betekent niet dat het duurzaam is. Biologische koeien hebben veel ruimte nodig. Een koe eet zestig kilo gras per dag. Dat betekent dat dus heel wat natuur moet wijken voor weidegrond. Dat zagen/zien we al gebeuren in de Amazone. En in Nederland mogen overal in het land wilde ganzen vergast of afgeschoten worden omdat ze grazers zijn en dus concurrentie voor de koe. Dat biologisch vlees goed is voor het milieu, dat is dus dikke bullshit.

Bovendien: als iets het klimaat schaadt, dan is dat per definitie niet duurzaam -want klimaatverandering is een van de grootste en meest urgente bedreigingen voor toekomstige generaties, kijk maar wat deze instanties erover zeggen:

 • De Food and Agricultural Organization (van de VN): “Climate change threatens our ability to achieve global food security, eradicate poverty and achieve sustainable development. Greenhouse gas (GHG) emissions from human activity and livestock are a significant driver of climate change, trapping heat in the earth's atmosphere and triggering global warming.
 • UN Sustainable Development Goals: “Climate change is one of the greatest challenges of our time and its adverse impacts undermine the ability of all countries to achieve sustainable development. Increases in global temperature, sea level rise, ocean acidification and other climate change impacts are seriously affecting coastal areas and low-lying coastal countries, including many least developed countries and small island developing States. The survival of many societies, and of the biological support systems of the planet, is at risk.” 
 • European Environment Agency (van de EU): “Climate change is already happening: temperatures are rising, drought and wild fires are starting to occur more frequently, rainfall patterns are shifting, glaciers and snow are melting, and the global mean sea level is rising. Most of the warming is very likely due to the observed increase in atmospheric greenhouse gas concentrations as a result of emissions from human activities. To mitigate climate change, we must reduce or prevent these emissions.” 
 • NASA: “Global climate change has already had observable effects on the environment. Glaciers have shrunk, ice on rivers and lakes is breaking up earlier, plant and animal ranges have shifted and trees are flowering sooner. The potential future effects of global climate change include more frequent wildfires, longer periods of drought in some regions and an increase in the number, duration and intensity of tropical storms.”
 • Zelfs ons nieuwe kabinet(met het ‘anti-groene’ CDA en VVD) heeft een klimaatminister aangesteld en komt met een klimaatwet. Een teken dat klimaatverandering een zeer urgente kwestie is.
 • Het RIVM: “Klimaatverandering heeft effect op de landbouw, de verspreiding van ziekteverwekkers, de drinkwatervoorziening, de hoogwaterbescherming en talloze andere terreinen.” 

Het is een schadelijke zaak dat koopeenkoe.nl het begrip 'duurzaam' inzet om vlees te verkopen. Met deze reclame wordt een verkeerd beeld geschetst voor de consument. De consument wordt gewoon misleid. Rundvlees (biologisch of niet) is namelijk erg schadelijk voor het klimaat en om die reden niet duurzaam. Koopeenkoe: shame on you. 

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet