24x goed nieuws voor de vegan beweging

1. Een grote Engelse krant moedigde haar lezers aan om voor vegan te gaan

The Daily Telegraph heeft dagelijks meer dan een miljoen lezers en op Twitter meer dan 2 miljoen volgers. Dat deze krant in de zaterdag editie een uitgebreid artikel plaatste over de opkomst en de voordelen van veganisme met daarbij een aantal recepten, zal dus zeker een impact hebben gemaakt. Hopelijk volgen meer kranten (NRC, Trouw, Volkskrant?) dit krachtige voorbeeld.

2. Het RIVM bracht een kort en krachtig filmpje uit: "Mag het een onsje minder?" 

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) constateerde begin dit jaar al dat er veel minder zieken zouden zijn als we allemaal minder vlees zouden eten. Ze raadden een vleestax aan, maar die werd door Martijn van Dam (toenmalig staatssecretaris van EZ) gelijk in de koelkast gezet. Gelukkig laat het RIVM het er niet bij zitten en proberen ze op hun eigen manier de burger bewust te maken van de nadelen van vlees en de voordelen van plantaardig. Go RIVM! 

3. De NVWA lanceerde een enorme marketingcampagne voor De Vegetarische Slager  

Er is zo ontzettend veel over gezegd en geschreven over de aanval van de NVWA op de productnamen van De Vegetarische Slager dat ik het maar hier bij hou: klik op bovenstaande link voor een debat tussen De Vegetarische Slager en een dierenslager bij Pauw. En bedenk je dan wie in het winnende team zit. ;) 

4. Maggi komt met drie vega maaltijden: 'Maggi, dagje geen vlees'

"We weten dat mensen graag iets minder vlees willen eten, maar soms niet weten hoe je een volledig uitgebalanceerde, vegetarische maaltijd op tafel kunt zetten", laat senior categorymanager Angelique Arends  van Maggi weten. Heel gaaf dat Maggi (Nestle) hier wat verantwoordelijkheid pakt en mensen op weg helpt naar meer plantaardig! Dat is namelijk beter voor de wereld en het voortbestaan van de mensheid, kijk maar hieronder. 

5. Het WNF waarschuwt voor de verwoestende gevolgen van vlees

Er kwam in oktober een rapport uit van het WNF en Compassion in World Farming waaruit bleek dat de intensieve veehouderij onze planeet verwoest. Om veevoer te verbouwen moet de natuur wijken. De grootste boosdoener? Kip! We eten er namelijk veel te veel van. "De wereld consumeert meer dierlijke eiwitten dan het nodig heeft en dat heeft een verwoestend effect. Nu al is zestig procent van alle natuur op aarde verwoest voor de voedselconsumptie.'' aldus een woordvoerder van het WNF. Is biologisch vlees de oplossing? Nee, biologisch vlees draagt bij aan klimaatverandering en is zodoende geen onderdeel van een duurzaam eetpatroon, zo bleek uit een nieuw rapport van Oxford University. Vlees is zelfs een groter milieuprobleem dan plastic. Denk daar maar even over na. 

6. NOS: kaas is een dikke don't voor het klimaat

Het alarmerende nieuws over het klimaat blijft maar komen. Het NOS roept op om niet in te put te zitten, maar er gewoon iets aan te doen, want "Alles wat je nu vermindert aan uitstoot dubbel telt" omdat het zorgt voor 1) minder broeikasgassen in de atmosfeer en 2) daardoor smelt het permafrost minder snel (en dat is megabelangrijk). Dus: doe wat je kan. Vervolgens geeft het NOS een aantal tips waaronder: vervang vlees niet met kaas, want kaas is net zo vervuilend voor het klimaat als vlees. Dat wisten wij natuurlijk allang, daarom kiezen we voor 100% plantaardig, denk aan bonen en vegan vleesvervangers. En o ja: voor kaas zijn er ook steeds meer vervangers, zoals Wilmersburger kaas bij de AH en Jumbo en nog meer varianten bij de Ekoplaza. 

7. Richard Dawkins: dieren voelen waarschijnlijk meer pijn dan mensen

Richard Dawkins is misschien de meest bekende evolutiebioloog ter wereld. Hij heeft een aantal prachtige boeken geschreven over de hoe fascinerend de natuur in elkaar zit. Nu heeft hij een nieuw boek geschreven: Science in the Soul. Hierin komt ook aan bod dat het aannemelijk is dat dieren meer pijn voelen dan mensen. Mensen zijn immers intelligent en leren snel. Daarvoor hoeven pijnprikkels lager te zijn: we leren het snel als bepaald gedrag niet goed voor ons is. De meeste diersoorten leren minder snel dan mensen. Daarom zullen pijnprikkels waarschijnlijk hoger zijn, zodat ze het ook snel afleren dat bepaald gedrag niet goed voor ze is. Hopelijk dringt dit besef gauw door in de politiek en maatschappij, zodat we dieren beoordelen op hun vermogen om te voelen in plaats van hun 'nuttige' toepassingen voor ons eigen gewin. 

8. In Engeland protesteerden duizenden mensen tegen de onderdrukking van alle dieren

Hoe gaaf is het dat meer dan 4000 mensen de straat op gingen en voor het Engelse parlement demonstreerden tegen de onderdrukking van alle dieren? “It’s time for us to understand that animals are not here for us but are here with us." zei een van de organisatoren tegen de Huffington Post. Met deze actie wilden ze laten zien dat steeds meer mensen erop tegen zijn hoe wij dieren behandelen en dat de vegan beweging groeit. Respect! 

9. Amerikaanse start-up Canvas maakt plantaardige zuivel ipv veevoer van restproduct bier

Veel veehouders (vooral varkenshouders) zijn er trots op dat ze 'voedselverspilling tegengaan', omdat varkens reststromen eten. Het bijproduct van bier, bierbostel, krijgt ook dit lot. Je kan voor reststromen echter ook andere toepassingen vinden, zoals het Amerikaanse biermerk Canvas nu doet: de start-up wil de circa 4 miljoen kilo bierbostel die jaarlijks in de Verenigde Staten wordt verspild, verwerken tot plantaardige melk. Awesome!

10. Leider van de Labour Party Jeremy Corbyn is vegan-curious

Bij een evenement van LUSH in Engeland was politicus Jeremy Corbyn ook aanwezig. Hier werd aan hem werd de vraag gesteld of hij ook vegan is. “The food has got a lot better – one of my close relatives has just become a vegan and I went to her house for dinner and it was absolutely brilliant, so I’m going through the process, all right? I won’t go any further than that.” Later verklaarde zijn woordvoerder dat hij hiermee bedoelde dat hij probeert vaker plantaardig te eten. Nou, toch een mooi statement! Ik ben benieuwd wat onze eigen 'labour party-leiders' Asscher en Roemer zouden antwoorden op deze vraag... 

11. Vegan Junk Food bar ontvangt wel 300 gasten per dag

En dit was nog maar de vestiging op het Staringplein in Amsterdam. Inmiddels is er een nieuwe Vegan Junk Food bar geopend aan het Maria Heinekenplein. Dit is meer een restaurant waar ook alcohol wordt verkocht en er meer verschillende eten het menu staat - zoals pizza van Mastino's. De vestiging op het Staringplein heeft een warm plekje in m'n hart: het ziet eruit als een stoere snackbar, er staat harde muziek aan (gelukkig heeft het personeel een fijne muzieksmaak), is altijd drukbezocht en man o man wat is het eten lekker! Maar het blijft zeker niet bij deze twee vestigingen: de ambitie van eigenaar Edwin Streep is om zo snel mogelijk te groeien. Hij wil nog een derde locatie in Amsterdam en ook Rotterdam en Londen staan op het lijstje. McDonalds, eat your heart out.

12. Miljuschka breekt een lans voor vegan eten bij RTL Boulevard

Miljuschka is ook fan van de Vegan Junk Food Bar (hoe kan het ook anders). Ze vertelde er enthousiast over en liet de burgers proeven bij RTL Boulevard. Hoewel de verknochte vleesliefhebbers nog een beetje onwennig waren "Ik vind hier wel heel veel saus op zitten" (ff serieus, teveel saus?!), bleef Miljuschka benadrukken hoe awesome vegan food is. Beau van Erven Dorens riep aan het eind nog: "Go vegan". Awesome. 

13.  McDonalds introduceert vegan burger in Finse vestigingen

Dit nieuwtje hield de gemoederen flink bezig: ga je als vegan wel of niet naar de McDonalds voor de nieuwe vegan burger? Laten we hopen dat de standaard McDonalds-ganger deze McVegan een kans geeft en aangenaam verrast zal zijn. Wel een beetje oneerlijk dat er maar 1 vegan burger op zo'n broodje zit, waarom mogen vleeseters er wel twee (+kaas, bacon, ei) en moeten vegans het doen met eentje? ;) Misschien moeten de McDonalds bazen maar eens gaan eten bij de Vegan Junk Food Bar om inspiratie op te doen. 

14. Drie porties volkorenproducten per dag (90 gram) verlaagt het risico op darmkanker met 17%

Vegan junk food, het is is heerlijk. Maar laten we ook een beetje verantwoord zijn en wel dagelijks voldoende vezels eten. Want vezels zijn super awesome voor je lichaam. Dat wisten we natuurlijk allang! Wat veel mensen echter niet weten is dat in dierlijke producten geen vezels zitten en dat je met een vegan eetpatroon automatisch meer vezels binnenkrijgt omdat je vaker peulvruchten en vleesvervangers eet (+ groente, fruit, noten, hummus etc.). De vraag zou dus eigenlijk niet moeten zijn "Waar haal je dan je eiwitten vandaag?" maar "Waar haal jij je vezels vandaan?" 

15. Het Voedingscentrum tourt met een 'Vaker Vega' foodfruck

Wauw, ik wist niet dat Het Voedingscentrum zo cool kon zijn! Het is natuurlijk ook wel hoog tijd dat ze een beetje campagne gaan voeren, want we eten nog steeds veel te veel vlees (en te weinig vezels!). Wil jij deze foodtruck bewonderen en proeven wat Het Voedingscentrum voor lekkers op het menu heeft staan? Kijk op de website van Het Voedingscentrum voor de tourdata en locaties. Het Voedingscentrum heeft hiernaast ook een kookboek uitgebracht: 'Vandaag Vegetarisch'. Leuk!

16. Animal Rights kwam met nieuwe horror-beelden van een slachthuis

We konden in september zien hoe koeien geslacht werden in een slachthuis in Izegem. De koeien werden op ruwe wijze richting het verdovingspistool begeleid. Ze kregen hierbij stroomstoten, ook op de anus. Soms waren de koeien niet verdoofd terwijl ze ondersteboven omhoog werden getakeld. Ze probeerden zich dan te verzetten, waaruit pijnlijk duidelijk werd dat dieren niet dood willen. Als ze eenmaal hingen werd de keel doorgesneden waarna ze leegbloedden. Na de horrorbeelden uit Izegem riep een flink aantal prominente Belgen op om afscheid te nemen van vlees. Bekende acteurs en actrices, muzikanten en presentatoren ondertekenden een brief met daarin deze tekst: "Deze nieuwe beelden maken voor ons duidelijk dat het in Tielt niet over een uitzonderlijke situatie ging, maar dat dierenleed inherent verbonden is aan onze grote honger naar vlees. We kunnen niet verwachten dat we elke dag een stuk vlees op ons bord kunnen leggen en er ondertussen vanuit gaan dat die dieren een gelukkig leven leiden en zachtjes inslapen in het slachthuis". 

17. België kwam met een nieuwe voedseldriehoek: tofu belangrijker dan vlees en vis

Kunnen wij de Schijf van Vijf niet inruilen voor deze eenvoudige driehoek? Hierin zie je in een oogopslag dat bonen en tofu de voorkeur verdienen boven vlees en vis. Er zitten namelijk vezels in, geen cholesterol, geen verzadigd vet en juist wel een heleboel goede stofjes. Vleeswaren en bewerkt vlees zijn buiten de driehoek geplaatst, bij de koekjes en cola. Mensen die denken dat ze goed bezig zijn als ze een broodje ham eten, moeten dit weten: vleeswaren vergroten de kans op diabetes type II, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Eet dus liever hummus of pindakaas op je brood of vegetarische vleeswaren van bijvoorbeeld De Vegetarische Slager.  

18. F1-coureur Lewis Hamilton kiest voor veganisme en hoopt fans te inspireren

"Iedereen die ik ken die vegan is geworden zegt dat het de beste keuze van hun leven is." vertelt Hamilton in interviews. Dat hoor ik dus ook vaak van andere vegans en ik sluit me er helemaal bij aan. Als je eenmaal ziet waar vlees en dierlijke producten echt vandaan komen en wat het doet met je gezondheid en het milieu, tja, dan kan je het gewoon niet blijven eten. Heel tof dat Lewis Hamilton een vegan eetpatroon promoot. Held. 

19. Baileys komt met vegan versie

Baileys is nou echt zo'n drankje waarvan je in het begin als je vegan wordt het per ongeluk drinkt en later denkt: shit, dat was natuurlijk niet vegan, dat was koeienroom, fuck! Om moeilijkheden bij het stappen en het genieten van Baileys te voorkomen, komt Baileys nu met een vegan variant. It's gonna be legen-vegan-dairy! 

20. Arjen Lubach kwam met Slechter Leven keurmerk en won Televizierring

Wie houdt er niet van Arjen Lubach? Vleeseters haha! Nee hoor, Lubach neemt niet zozeer vleeseters op de hak, maar wel dierenmishandeling. Hij lanceerde om die reden het 'Slechter Leven' keurmerk. Want het 'Beter Leven' keurmerk zegt eigenlijk vrij weinig als je niet weet hoe de omstandigheden rond het leven en de dood van de dieren die wij eten zijn. Eigenlijk zouden op vleesverpakkingen foto's moeten staan met hoe de dieren leven. Daarvoor riep Lubach dus de 'Slechter Leven' stickers in het leven. Sterke actie. Terecht dus dat Zondag met Lubach de Televizierring won. 

21. Men's Health doet verslag over vegan spierbundels

Veel sporters zitten massaal aan de eiwitshakes en eten elke dag een kilo plofkip naast hun broccoli. Maar op een dag zullen ze beseffen dat er niets stoerder en sexier is dan mannen die voor de dieren opkomen. Of ze nou gespierd zijn of niet. We want more! 

22. Steeds meer vegan make-up, schoenen en tassen

Esprit won de Peta Vegan Fashion Award voor een mooie imitatieleren tas. Er is nu ook imitatieleer gemaakt van paddestoelen. Hier vind je zes adresjes voor hippe vegan schoenen. Steeds meer vrouwen vragen om vegan make up. Gucci stopt met bont (nu nog leer etc.): “Ethical fashion is the future of fashion." aldus Elaine Welteroth, eindredacteur van Teen Vogue. En hier zie je een ontzettend toffe Nederlandse vegan fashion webwinkel: Wolf & Storm. Who run the world? Vegan girls!

23. In drie jaar tijd is de omzet van de Nederlandse vleesvervangerbranche met 50 miljoen euro gegroeid

We gingen in 2016 misschien meer vlees eten met z'n allen, maar ook meer plantaardige vervangers. Vleesvervangers, plantaardige zuivel, peulvruchten, noten, zaden en pitten (exclusief snacknoten en pinda’s), paddenstoelen, al deze productgroepen hebben de afgelopen drie jaar een forse omzetgroei meegemaakt. En dat is niet zo gek, want de vleesvervangers worden steeds beter, kijk maar naar deze bevindingen van de Consumentenbond. Het lijkt erop dat vleesvervangers vleesopvolgers worden. 

24. Er komt een Nederlandstalige NutritionFacts.org

Ik ben zelf al een tijdje fan van van NutritionFacts.org, de website en stichting van dokter Michael Greger. Hij vertaalt onderzoeken over voeding en gezondheid door naar de leek en inspireert hiermee duizenden mensen om gezonder (plantaardig) te gaan eten. Hij komt ook aan het woord in de bekende documentaire What the Health. Het zou natuurlijk top zijn als Nederlanders en Belgen makkelijker kennis kunnen nemen van de filmpjes en video's van dr. Greger. Vandaar dat er een Nederlandstalige site komt. Wil je helpen dit te realiseren? Kijk dan hier. 

En er was nog veel meer nieuws! Jumbo kwam met een vega huismerk, Bijenkorf doet tegenwoordig aan Meatless Mondays (alleen serveren ze helaas nog wel vis), Utrecht krijgt middenin het centrum een groot vegan restaurant en er is nu vegan fois gras ontwikkeld die net zo exclusief is als het origineel.

Ik heb maar een ding te zeggen:

#thefutureisvegan 

Volg ons op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven.

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!



Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet