Zo makkelijk en leuk is vegan gourmetten

Vroegah, toen ik nog in Sinterklaas geloofde enzo was het bij ons standaard gourmetten met de feestdagen. Dat vond ik zo fantastisch. Al die verschillende bakjes en bordjes op tafel en dan telkens je gourmetpannetje vullen, wachten, beetje de chef kok uithangen, combi's maken en smullen maar. Alleen toen deden we het dan met vlees, maar, we hebben onze levens gebeterd. Tijd voor gourmetten op z'n vegans dus! Wat zet je op tafel? 

1. Vleesvervangers! 

Lidl onderscheidt zich van andere supermarkten door reclame te maken voor een vegetarisch (stiekem vegan!) gourmetpakket. Wat een feest. Lidl, ik zou er bijna verliefd op worden als ze niet ook zo reteveel vlees promootten.

Naast dit pakket kan je natuurlijk vrijwel in elke supermarkt iets lekkers vinden dat je in stukjes kan snijden en gezellig op je gourmetset kan bakken: vegan burgers, balletjes, kipstuckjes, schnitzels, shoarma, tofu, tempeh (marineer deze twee wel even van te voren in knoflook, ketchup en ketjap), visvrije vissticks, pulled veggie enzovoorts. 


2. Sauzen

Wat het gourmetten bij ons vooral zo bijzonder maakte, dat waren wat mij betreft de heerlijke sausjes. De sauzen die mijn mama maakte bij het gourmetten? Cocktailsaus (meng eivrije mayo met ketchup en een paar drupjes Maggi), knoflooksaus (meng sojayoghurt van het AH huismerk met vers geperste knoflook) en mierikswortelsaus (zo lekker, alleen zit in die potjes mierikswortel melk, WHY?!!!). In plaats van mierikswortelsaus maken we dit jaar mosterdsaus, net zo lekker (meng sojayoghurt van het AH huismerk met een beetje eivrije mayonaise en een klein beetje mosterd, naar smaak). 


3. Groenten

Ik vond het zo leuk om champignons te bakken, ik weet niet waarom, maar dat staat me echt bij. Dan maakte ik een stokbroodje met cocktailsaus en gebakken champignons. Mjam! Andere groenten die wij op de gourmet tafel hadden staan: stukjes paprika, voorgekookte plakjes aardappel, uienringen. Denk verder nog aan courgette, aubergine, ananas, banaan, cherrytomaatjes. Je kan er natuurlijk nog van alles bij doen en spiesjes op tafel leggen zodat iedereen eigen spiesjes kan samenstellen. 


4. Brood

Bij gourmet hoort gewoon vers stokbrood wat mij betreft. Maar je zou eventueel ook kleine tostitjes kunnen maken: boterhammen met Wilmersburger kaas erop. Aan de buitenkant met plantaardige boter besmeren en in vier stukken snijden. Dan kunnen je gasten deze zelf op de gourmetpan bakken. Dit deden wij vroeger niet, maar het lijkt me best een leuke toevoeging! 

5. Pannenkoekbeslag

Ook zo leuk vond ik dat: kleine pannenkoekjes bakken! Ik maakte ze dan met champignons erin, superlekker en zo feestelijk! Vegan pannenkoekbeslag maak je heel eenvoudig door 300 gram bloem, met 1 tl bakpoeder, 0,5 tl zout en 700 ml plantaardige melk of water te mengen. Geen ei nodig dus. Goed mixen en dan bakken in olie. 


Geniet lekker van de feestdagen! 

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij willen graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, omwille van de dieren, volksgezondheid, het milieu en een betere voedselverdeling.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!

Delen op Facebook: 

Deel "Wat ik eet op een dag: 100% plantaardig!" op Facebook en/of Twitter: 

Deel "Supermarktketens begrijpen de boodschap... half!"  op Facebook of Twitter: 

Deel "Vegan in vier stappen" op Facebook: 

Deel "Bankieren voor de dieren!" op Facebook:

Deel "Dit zijn de vijf lekkerste" op Facebook:

Deel "Hou hoop en geef nooit op!" op Facebook:

Deel "Waarom wel BOB en geen BEP?" op Facebook:

Deel "Review: Vegan for Friends" op Facebook:

Deel: "Vraag mensen waarom!" op Facebook:

Deel "Pasen zonder ei? Eitje!" op Facebook:

Deel "Even Geen Leer!" op Facebook:

Deel "De beste taart ever. Ever!"op Facebook:

Deel "Ons jaar begint goed!" op Facebook:

Deel: "Strike a vegan pose!" op Facebook: