Succes: Aldi mag scharrelkip niet 'verantwoord' noemen

Veel vegan minded mensen werden een beetje chagrijnig van de 'verantwoord en voordelig' reclamecampagne van Aldi. Boven het vlees prijkte namelijk een groene V met blaadjes, wat lijkt op het vegan keurmerk. Ik diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie, waarbij ik ook pleitte dat scharrelkip niet 'verantwoord' te noemen is. 

Aldi besloot na het ontvangen van de klacht om de groene V niet meer te gebruiken. De Reclame Code Commissie oordeelde echter over de groene V dat 'ie weliswaar op het vegan keurmerk leek, maar dat dit niet leidde tot misleiding omdat iedereen op de reclame-uiting duidelijk kon zien dat het hier om een dierlijk product ging en niet een vegetarisch product. 


De Reclame Code Commissie vond het woord 'verantwoord' echter wél misleidend. Als je aan 'verantwoord' denkt, denk je namelijk al gauw aan 'gezond' of 'goed voor het milieu'. Het is een breed en positief begrip. Scharrelkip aanprijzen als 'verantwoord' omdat het een fractie beter is voor de kippen, dat noemt de Reclame Code Commissie "een vergaande inflatie van het begrip verantwoord"

Scharrelkip is namelijk niet verantwoord voor het milieu. Scharrelkip is zelfs nog slechter voor de luchtkwaliteit dan plofkip. Bij het scharrelen komt namelijk fijnstof vrij en dit wordt meestal niet weggefilterd. Het gevolg is longschade bij de boer en omwonenden van de kippenstal. Cru gezegd gaan dierenwelzijn en volksgezondheid lastig samen. Ténzij we voor vegakip gaan.


Niet alleen het fijnstof uit de kippenstallen is gevaarlijk voor de volksgezondheid. Het teveel eten van vlees verhoogt de kans op diabetes type II, hart-en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Door scharrelkip 'verantwoord' te noemen schetst Aldi het verkeerde beeld bij de consument. Groente, fruit, granen, bonen en noten eten is verantwoord, terwijl je van vlees beter niet teveel kan eten. De Gezondheidsraad beveelt niet voor niets aan om 'minder dierlijk en meer plantaardig' te eten en het Voedingscentrum voert niet voor niets campagne voor 'Vaker Vega'. 

De maximum aanbevolen hoeveelheid vlees is 500 gram per week. De gemiddelde Nederlander eet het dubbele. Beetje onhandig om vlees dan opeens 'verantwoord' te gaan noemen, zonder enige uitleg erbij dat Aldi doelt op de verbetering in dierenwelzijn (en beslist niet op gezondheid of het milieu). 


Ik ben blij dat de Reclame Code Commissie het ermee eens is dat het misleidend is om scharrelkip verantwoord te noemen. Het is wel enorm jammer dat Aldi deze campagne heeft gevoerd. Dit betekent dat wij weer extra moeite moeten doen om mensen in te laten zien dat we écht voor meer plantaardig en minder dierlijk voedsel moeten gaan. Om dit soort schadelijke vleesreclamecampagnes te voorkomen, zijn wij een petitie gestart voor een stop op vleesreclame. Heb jij de petitie al getekend en gedeeld? Zie www.onsjeminder.nl.

Lees ook: "Succes: koopeenkoe mag vlees niet 'duurzaam' noemen"

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet