Schuldgevoelvrij vlees is plantaardig

RTL Nieuws prijst kip aan als ‘schuldgevoel vrij’. Het is namelijk de Nationale Week Zonder Vlees vanaf vandaag en RTL Nieuws houdt rekening met de mensen die echt onmogelijk een weekje zonder vlees kunnen: “Maar wat als je vlees echt niet kunt laten liggen, ook niet een weekje tijdens de Nationale Week Zonder Vlees? Heel simpel: om het milieu een handje te helpen, laat je rund vaker staan en eet je dan kip.” Een paar zinnen erna benoemt RTL nieuws nog dat dieren slecht worden behandeld: “Dan hebben we het nog niet over de behandeling van de dieren (en die gruwelijke filmpjes uit slachterijen).” Huh? Blijkbaar ziet RTL Nieuws kippen niet als dieren, maar als ‘het toverwoord’ waardoor je ‘vlees kan eten zonder schuldgevoel’ zoals ze het zelf verwoorden.

Hiervan gingen mijn nekharen recht overeind staan. Om de volgende redenen:

 Dat kippenvlees minder milieubelastend is dan rundvlees, betekent niet dat het opeens vrij van schuldgevoel is. Een schuldgevoel richting de kippen is best wel terecht. Die kippen willen immers leven. Ze willen niet dood. Elke dag worden er in Nederland 1.000.000 kippen gedood/geslacht/vermoord (bron: CBS). Elke dag!

Lees ook: "Vegan in vier stappen"


 Kippenvlees is misschien iets minder milieubelastend dan rundvlees, maar het is nog steeds slecht voor het milieu. Er worden namelijk zo enorm veel kippen gevoed met soja en maïs dat er ontzettend veel natuur voor veevoerplantages moet wijken. Zo is 80% van de maïsvoorraad in de EU (productie én import) om ons vee te voeren (bron: Akkerwijzer). Er had dus een bos kunnen staan op vrijwel elk maïsveld dat je ziet in Nederland. En de Amazone zou niet langer in rap tempo vernietigd worden om ruimte te maken voor veevoerplantages als wij niet zo bizar veel dieren zouden fokken: 500 miljoen per jaar in Nederland, waarvan het grootste deel kippen (bron: CBS). 

Lees ook: "Hoe lossen we honger in de wereld op?"


 In het artikel wordt door MilieuCentraal aangeraden om te kiezen voor vlees met een Beter Leven keurmerk. Dit is echter niet beter voor het milieu. Zo komt er bij scharrelkippen meer fijnstof vrij, wat zorgt voor longziekten bij de boer en omwonenden van de stal (bron: Wageningen UR) . Ook is er voor scharrelvlees meer ruimte nodig (bron: MilieuCentraal) en zijn dierziekten minder goed te beheersen als de dieren een uitloopmogelijkheid hebben (bron: Gezondheidsraad). Niet voor niets bestaat de ophokplicht als de vogelpest voor de zoveelste keer uitbreekt. MilieuCentraal zegt op haar website niet voor niks dat dierenwelzijn en het milieu lastig samen gaan: "Nadelen biologisch vlees: 1) Biologisch gehouden dieren hebben per kilogram eindproduct meer voer nodig, omdat ze meer bewegen en (bij vleeskuikens) langer leven. 2) Ook is er voor biologische veeteelt meer land nodig (zowel voor het voer als voor de dieren). 3) Weidegang en vrije uitloop zorgen voor meer druk op bodem-, water- en luchtverontreiniging, omdat mest en vervuilende stoffen (zoals fijnstof dat opwaait door scharrelen) niet afgevangen kunnen worden."  

Zoals Rutger Brugman in een interview met NOS zei: "We hebben nog altijd een veel te romantisch beeld hebben van biologisch vlees eten en proberen daarmee onze vleesconsumptie goed te praten."

Lees ook: "Succes: Aldi mag scharrelkip niet verantwoord noemen"


 Nog even over het Beter Leven keurmerk. Je weet vast wel dat er plekken zijn waar mensen honden eten. Er zijn tientallen petities en bekende mensen die zich uitspreken voor de totale afschaffing van het eten van hondenvlees. Stel je eens voor dat die petities en bekende mensen zich zouden uitspreken voor Beter Leven of biologisch hondenvlees? Hoe zou jij dan reageren? Waarom dan wel Beter Leven kippen/varkens/lammetjes/koeien/kalfjes vlees, terwijl die dieren net zo slim en leuk zijn als honden? 


 De enige echte 'guilt free' en 'cruelty free' kip is vegakip. Hopelijk pikt RTL Nieuws dat ook nog een keer op. 

Teken onze petitie voor een #onsjemindervleesreclame! 

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!



Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet