10x mooie ontwikkelingen voor de vegan beweging

Er zijn echt ontzettende veel positieve zaken gaande in vega(n)land! Hier tien belangrijke ontwikkelingen op een rij:

1. Politiek

De Partij voor de Dieren is een van de partijen die het sterkst gegroeid is met de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen (bron: Partij voor de Dieren). Ook staat de partij in de opiniepeilingen nu op acht zetels in de Tweede Kamer (bron: Maurice de Hond). Daarnaast worden in steeds meer landen politieke partijen voor de dieren opgericht (bron: AD). Er lijkt dus steeds meer draagvlak te komen voor dierenrechten. Ook GroenLinks was een grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen. Momenteel staan ze op maar liefst zeventien zetels in de opiniepeilingen voor de Tweede Kamer. Deze partij is een uitgesproken voorstander van de vleestaks. GroenLinks is dus zeker een sterke bondgenoot in de strijd tegen de bio-industrie.

2. Volksgezondheid

Zeer recent Brits onderzoek van de Harvard University wijst uit dat er ontzettend veel levens gered kunnen worden als mensen stoppen met vlees eten (bron: Telegraph UK). Maar liefst eenderde van de sterfgevallen kan voorkomen worden, wat betekent dat er in het Verenigd Koninkrijk 200.000 levens per jaar gered kunnen worden. De onderzoekers stellen dat de gezondheidsvoordelen van een plantaardig eetpatroon zwaar onderschat worden. We know right?! Uit een ander recent onderzoek van Italiaanse wetenschappers bleek dat vegetariërs net iets meer afvallen dan mensen op een Mediterraans dieet (bron: Nieuwsblad). Belangrijke informatie aangezien enorm veel mensen overgewicht hebben.

3. Sport

Vegan atleet Jeremy Reijnders is de fitste man van Nederland. Hij won de CrossFit Games Open en is daarmee Nederlands kampioen geworden (bron: PETA Nederland). Jeremy gaat nu door naar de Regional CrossFit Games in Berlijn. Ook is er een vegan body building talent bijgekomen: Leonore Verheijen is 100% Powered by Plants (bron: Hart van Nederland). Ze deed onlangs voor het eerst mee met het NK bodybuilding. Hierbij werd ze vijfde. Helemaal niet slecht voor de eerste keer! Wij zijn trots op deze vegan sporthelden.

4. Regering

Onze liberale regering is allergisch voor 'betutteling'. Het CDA en de VVD lijken wel vleeshooligans die de bio-industrie niet ontmoedigen maar juist stimuleren. Toch heeft hun eigen adviesraad, de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) aangeraden om de vleesconsumptie omlaag te brengen (bron: NOS). Onder andere via een vleestax en met behulp van bekende chefs en kookprogramma's. Kom op Rutte, 1,4 miljard euro voor de hoognodige eiwittransitie graag!

Lees ook: '22x goed nieuws voor de vegan beweging'

5. Vleesvervangers

De vleesvervangers zijn tegenwoordig van zo'n hoge kwaliteit, dat ze het in Frankrijk nodig vonden om vleesnamen voor vleesvervangers te verbieden (bron: FoodNavigator). Producenten mogen ze er zelfs niet mee vergelijken. Dit op straffe van boete van max 300.000 euro. Het voorstel kwam van een Franse parlementariër die zelf veehouder is: belangenverstrengeling much?! Het is overduidelijk dat hij via deze weg de plantaardige concurrentie probeert uit te schakelen. Want het is een feit dat de vega(n) markt in de EU hard groeit, in tegenstelling tot de vleesmarkt. In de afgelopen drie jaar is de verkoop van vleesvervangers in Nederland met 35% gestegen (bron: BNR).

6. Nationale Week Zonder Vlees

Wat zijn wij Isabel Boerdam dankbaar voor het opzetten van deze nationale vleesvrije week! Het initiatief kreeg enorm veel media aandacht en via de website hadden zich meer dan 30.000 mensen ingeschreven om mee te doen. Ook retailers en vele bedrijven deden mee. FEBO werd bijvoorbeeld VEBO en deelde gratis vegan grillburgers uit in Amsterdam (het broodje en de saus waren toen nog niet vegan, maar die zouden ze nog gaan veganizen na vele vragen van klanten). Er werden die week veel vleesvervangers verkocht en er is minder rund- en varkensvlees verkocht dan normaal (bron: Distrifood).

7. Culinaire revolutie

Steeds meer chef koks zien het licht: je loopt als restaurant hopeloos achter als je niet een paar vegan opties op je menu hebt staan. Zelfs Gordon 'als-mijn-kinderen-ooit-vegan-worden-vermoord-ik-ze' Ramsay Tweette onlangs over de vegan pizza die hij in een van zijn restaurants serveert. In België geven chef koks vegan BBQ tips ("je kan letterlijk alle groenten op de BBQ leggen, zelfs sla!") en in Nederland geven trendwatchers aan dat restaurants veel meer op deze trend moeten inspelen: “Zolang iemand maar een beetje creatief is. Bovendien loont het. Wie namelijk op de kaart klein erbij zet dat iets vegan is, zal zien dat het de aandacht trekt en veel wordt besteld.” vertelt culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan aan EntreeMagazine.

Lees ook: '24x goed nieuws voor de vegan beweging'

8. Dierenrechten

Onderzoekster en filosofe Eva Meijer schreef twee boeken over dierenrechten: 'Dierentalen' en 'De soldaat was een dolfijn'. Twee jaar geleden vroeg bekend primatoloog Frans de Waal zich al af: "Is de mens slim genoeg om dieren te begrijpen?" (bron: NRC). Eva Meijer is dat. Ze beschrijft de talen, culturen, omgangsvormen, gedachtes, gevoelens, talenten en het bewustzijn van diverse diersoorten. Niet-menselijke diersoorten verschillen dus helemaal niet zoveel van mensen. Wij mensen doen alleen totaal geen moeite om diersoorten te begrijpen, onderschatten ze daardoor en kennen geen rechten toe aan dieren. Meijers boek 'De soldaat was een dolfijn' werd onlangs onderscheiden met de Hypatia prijs voor beste filosofische boek geschreven door een vrouw (bron: Trouw). En terecht.

9. Zelfs slagers geven toe dat de toekomst plantaardig is

"Om toch aantrekkelijk te blijven voor jonge mensen, legt de Slagerijschool sinds kort de focus ook op nieuwe trends, zoals vegetarisch koken of slaatjes en stoofpotjes voor de traiteurzaak." schreef Belgische krant HNL. Het gaat hier over de grootste slagersschool van België. Ook culinair specialist Robby Dubois gaat zich met zijn kookschool alleen nog toespitsen op AGF en granen. Hoewel hij de slagersopleising heeft gedaan, past hij de bereidingswijzen voor vlees alleen nog maar toe op groentes. Dubois ziet namelijk de toekomst in de groene keuken die bestaat uit plantaardige voeding. En hij is niet de enige! Een bekende Belgische gehaktballenondernemer stelt dat we over twintig jaar geen vlees meer zullen eten (bron: Het Laatste Nieuws). Ok, dit speelt allemaal in België, maar hier hebben we natuurlijk allang een Vegetarische Slager dus wat dat betreft lopen wij hier voor. ;)

10. Steeds meer bedrijven op de vegantrein

New York Pizza lanceerde twee vegan pizza's en Domino's drie. Cornetto heeft een vegan variant die bij Albert Heijn verkrijgbaar is. Ben&Jerry's heeft maar liefst drie smaken vegan icecream bij de Albert Heijn in het vriesvak staan. Baileys heeft een vegan variant (hier te koop). Er zijn steeds meer soorten vegan boters en boterhamspreads verkrijgbaar in de supermarkten. De Vegan Junk Food Bar opende zijn derde vestiging in Amsterdam - McDonalds: eat your heart out. Zelfs in 'vleesstad' Oss produceert vleesvervangerfabriek Dalco Food bijna net zoveel als de bekende Osse Unox fabriek (bron: Brabants Dagblad). In België schreeuwt Albert Heijn van de daken dat ze de Belg helpen om minder vaak vlees en vis te eten (bron: RetailDetail) en Colruyt kondigde aan zich te storten op vleesvervangers (bron: De Tijd). Lidl maakt in Nederland best veel reclame voor vleesvervangers (bron: Adfact). Maar eerlijk is eerlijk: Nederlandse supermarkten maken nog steeds veel te veel reclame voor vlees. Had jij onze petitie voor een stop op vleesreclames al getekend?


Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet