Voedingsrichtlijn 'meer plantaardig, minder dierlijk' krijgt geen gehoor

In november 2015 kwamen de meest recente Richtlijnen Goede Voeding uit van de Gezondheidsraad. De raad gaf hierbij aan dat "de invloed van ongezonde voeding op de ziektelast in omvang vergelijkbaar is met die van roken". Voeding is dus nogal belangrijk voor je gezondheid.

Het belangrijkste advies van deze Richtlijnen? Méér plantaardig en mínder dierlijk voedsel. En daarnaast minder suikerhoudende dranken. Maar goed, we wisten allemaal allang dat cola en sinas slecht zijn voor de gezondheid. En de consumptie van frisdrank is dan ook flink gedaald (bron: Volkskrant). Maar dat we echt veel minder vlees zouden moeten consumeren wordt door veel mensen weggewuifd.

Als je rondkijkt op de website van het Voedingscentrum, maar ook de sites van het KWF en de Hartstichting, dan kan je lezen dat de consumptie van vlees, met name bewerkt en rood vlees, beperkt zou moeten blijven. "Maar ik eet niet zoveel vlees" is iets dat steeds meer mensen zeggen. De norm verandert dus. Maar eten mensen echt minder vlees? Nee, niet echt. Sinds 2010 nam de vleesconsumptie met mondjesmaat af, maar in 2016 aten we weer net iets meer vlees dan in 2015 (bron: NOS).

Hoe is dat toch mogelijk? Dat is volgens mij omdat de meeste mensen, inclusief de mensen die het zouden moeten weten, niet goed op de hoogte zijn van het advies van de Gezondheidsraad om meer plantaardig en minder dierlijk te eten.

Lees ook: 'Supermarktketens begrijpen de boodschap... half!'

Wist je dat....

Wist jij dat vleeswaren níet in de Schijf van Vijf staan? Ham, kipfilet voor op brood, filet americain, rosbief: allemaal niet in de Schijf van Vijf. Net als cola dus. Dit is omdat bewerkt vlees het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verhoogt. En dat is nogal wat als je beseft dat er elke dag 750 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen met hart- en vaatziekten (bron: Hartstichting) en er vorig jaar bij meer dan 13.000 mensen darmkanker gediagnosticeerd werd (bron: Maag Lever Darm Stichting).

En wist je dat een dagelijkse consumptie van 100-120 gram rood vlees het risico op longkanker verhoogt (bron: Gezondheidsraad)? Door elke dag rood vlees (onder andere varkensvlees, rundvlees, lamsvlees) te eten wordt de kans op longkanker met 20% verhoogd, evenveel als door meeroken (bron: KWF).

Werkelijk iedereen die ik dit vertel is verbaasd. De meeste mensen denken waarschijnlijk dat kipfilet of rosbief gezond broodbeleg is. Dit is best wel problematisch. Van de hart- en vaatziekten is 80% te voorkomen met leefstijl (bron: NOS). Helaas denkt 60% van de Nederlanders dat hart- en vaatziekten niet te voorkomen zijn met leefstijl (bron: VUMC). Hier gaat toch echt iets mis, nietwaar?

Lees ook: 'Waarom wel BOB en geen BEP?'

GGD: "Meer plantaardig, minder dierlijk, wat is dat?"

Onderzoekers aan de Harvard University schatten dat een derde van de sterfgevallen in het VK, 200.000 levens per jaar, gered kunnen worden als mensen stoppen met vlees eten (bron: Telegraph UK). Ze stellen dat de gezondheidsvoordelen van een plantaardig eetpatroon zwaar onderschat worden.

Dat merk ik in de praktijk zeker. Voor Onsje Minder Vleesreclame hadden we contact opgenomen met een aantal GGD's. Degenen die reageerden waren niet of nauwelijks op de hoogte van de richtlijn meer plantaardig, minder dierlijk. Daarnaast wezen ze naar de politiek. Opvallend was dat de Gezondheidsraad dit zelf ook deed toen ik met hen belde of ze het een goed idee vonden om reclames voor vlees te verminderen. Immers was het de Gezondheidsraad die in 1974 aanbeval om tabaksreclame te verbieden (naast andere maatregelen om roken te ontmoedigen).

De tijd is rijp voor plantvertising

Blijkbaar heeft het echt tijd nodig voordat de boodschap doordringt. Het zou wel fijn zijn als het wat sneller gaat, met name nu de zorgkosten zo enorm oplopen. Het is momenteel de nummer één kostenpost van de overheid met 80,4 miljard euro per jaar (bron: Rijksoverheid). Dat is maar liefst vijf miljard meer dan vorig jaar.

Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat de overheid niet ingrijpt met grootschalige bewustwordingscampagnes en het verduurzamen van onze voedselomgeving. Eerlijk is eerlijk: de overheid steunt de ontwikkeling van vleesvervangers en het Voedingscentrum doet haar best om haar 'Vaker Vega' boodschap te verspreiden. Maar dat gebeurt op relatief kleine schaal en het is dweilen met de kraan open zolang supermarktketens vlees promoten alsof het een eerste levensbehoefte is. Het is tijd om er meer power achter te zetten: plant power!

Lees ook: 'Reclames voor vlees versus vleesvervangers'

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!



Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet