12x goed nieuws voor de vegan beweging

De vegan revolutie is in volle gang. Goed nieuws dus voor de dieren, het milieu en onszelf! Hier zie je een greep uit het nieuws van de afgelopen tijd.

1. Reclame voor vega(n) food neemt toe

Ben jij al bekend met de reclamecampagnes van Oatly havermelk? Die zijn werkelijk briljant. Onlangs hebben ze een grote campagne gelanceerd: ‘It’s like milk but made for humans’. Nog een andere die zo lekker out of the box denkt: Becel. ‘Planten zijn de nieuwe koeien’ riepen hun vrolijke abri’s die overal in het land te zien waren. Wat een krachtige statements. Zelfs Unox lanceerde niet alleen hun vegetarische rookworst, ze maakten er ook grootschalig reclame voor. Dit soort campagnes zijn best wel stoer en helpen bij de omarming van vegetarisch en vegan eten bij de consument.

2. De horeca is aan zet

Dankzij merken als Mora en Beckers kan de horeca er nu echt niet meer om heen: de kroket, frikandel en de bitterballen kunnen nu gewoon overal vegetarisch worden aangeboden. Mora begon een relatie met De Vegetarische Slager en Beckers kwam met een hele vegetarische snacklijn. Op EetGeenDierendag en nationale krokettendag deelde Beckers de kroketten nog eens gratis uit. Best wel netjes! Smullers verkoopt de Vega Slager burgers trouwens ook al, voor dezelfde prijs als de dierlijke burger. Hopelijk worden de snacks gauw vegan, zodat iedereen ervan kan genieten! Vivera kwam wel met een vegan innovatie die erg geschikt is voor de horeca: de quarter pounder. Erg gezond zijn al deze vegan snacks natuurlijk niet. Gelukkig is er ook een gezonder trekmuur in het leven geroepen: de Health Food Wall. Want fast food hoeft niet alleen maar ongezond te zijn toch?

3. Urgenda won voor de tweede keer de klimaatzaak

Stichting Urgenda daagde de Nederlandse overheid voor de rechter wegens gevaarzetting: de overheid doet te weinig tegen klimaatverandering. De rechter gaf Urgenda gelijk. De overheid ging in hoger beroep, maar het gerechtshof bekrachtigde gelukkig het vonnis van de rechter. Dit betekent dat de overheid nu echt aan de bak moet met goede maatregelen tegen klimaatverandering. Dit zal noodzakelijkerwijs ook betekenen dat de veestapel moet inkrimpen. Wil jij meer weten over waarom de veestapel slecht is voor het klimaat? Kijk dan hier.

4. Vegan sushi is hier, met rauwe ‘zalmon’ en ‘no tuna’

Onder de naam Vegan Seastar hebben de Vegan Junk Food Bar en Vegan XL samen vegan vis gelanceerd. En dan niet die lekkere gepaneerde visburgers (denk Vegafit, Vivera en SoFine), nee echt van die rauwe sashimi. Ik heb het geproefd en hij is wat mij betreft nog lekkerder dat de echte vis. Supernice met wasabi, sojasaus en gember. Dit is een knap staaltje culinair toverwerk, en dat met maar een handjevol ingrediënten. Vegan XL heeft de ambitie om deze vegan sushi in elke sushitent in Nederland verkrijgbaar te maken. Wil jij ze hierbij helpen? Neem dan hier contact met ze op.

5. Vegan ijs: Magnum, Ikea, Alpro

Alsof Ben & Jerry’s en Cornetto nog niet genoeg was, heeft ook Alpro vier smaken vegan ijs gelanceerd voor het supermarktschap: vanille, kokos, chocolade en amandel-karamel. Maar ook Magnum komt met een vegan magnum. In België is ie al verkrijgbaar. Hopelijk gauw ook in Nederland. Ikea kondigde trouwens ook aan dat ze bezig zijn met vegan softijs. Goed nieuws dus voor wie cruelty free ice cream wil bingen.

6. Jumbo en Albert Heijn strijden om vegan klant

Albert Heijn was Jumbo net voor, maar Jumbo pakte het net even iets beter aan: een vegan schap. Albert Heijn lanceerde het vegan schap in meer winkels, maar echt vernieuwend schijnt het vegan schap niet te zijn: het is meer een verzameling van de vegan/plantaardige producten die ze al in het assortiment hadden. Jumbo heeft daarentegen allerlei nieuwe vegan producten van salami, tot pizza, tot wijn, tot slagroom. In samenwerking met de helden van Vegan XL heeft Jumbo Foodmarkt Groningen een tien meter breed (!) vegan schap gelanceerd. Hopelijk nemen andere Jumbo’s het over, hoewel het schap dan misschien ietsje kleiner zal zijn. To be continued…

7. Diervriendelijk kweekvlees is in aantocht

Kennen jullie het Amerikaanse merk ‘Just’ al? Ze staan bekend om hun eivrije mayo, koekjesdeeg en roerei. Maar ze hebben nu ook kweekvlees waarbij geen enkel dier gekrenkt is. Ze wilden het als wereldprimeur in Nederland laten proeven aan een lucky few people, maar daar stak de NVWA helaas een stokje voor. Kweekvlees krijgt veel aandacht en dat is maar goed ook. Het zou dé doorbraak kunnen zijn waardoor het dier voorgoed overbodig wordt en dus bevrijd uit de voedselketens. Van belang is wel dat er ook echt geen dierlijke producten aan te pas komen, zoals bij het kweekvlees van Just. Momenteel is het soms nog zo dat er serum van ongeboren kalfjes wordt gebruikt als voedingsbodem voor de kweekcellen, brrrrr. Nederlandse kweekvleesontwikkelaar Nienke van den Akker geeft aan: pas als de productie van kweekvlees volledig diervrij is, door een plantaardige voedingsbodem voor de kweekcellen te gebruiken zoals Just doet, kunnen we ook in Nederland op grote schaal verder. We can’t wait! Maar eigenlijk hoeven we helemaal niet te wachten tot die tijd, want we hebben natuurlijk al de fantastische plantaardige vleesvervangers van Vivera, de Vegetarische Slager, Vegafit, SoFine, Goodbite, Garden Gourmet en meer.

8. Jongeren vinden vegan zijn cooler dan roken

Uit een onderzoek van het Engelse BOLfoods onder 2000 jongeren bleek dat 44% vegan zijn cooler vindt dan roken. Dat geeft hoop dat de volgende generaties wijzer zijn dan onze en voorgaande generaties. Deze ‘coolness’ van het vegan zijn zal ermee te maken hebben dat je best stevig in je schoenen moet staan, vooral als man, als je de keuze maakt voor vegan food. Je gaat namelijk in tegen de groepsdruk en het beeld dat mannen vlees horen te eten. Gelukkig zijn er steeds meer mannelijke vegan celebrities zoals Will.I.Am en F1 coureur Lewis Hamilton die uitdragen dat vegan zijn de bom is. Meer lezen over waarom vooral mannen het moeilijk vinden om geen vlees te eten? Kijk dan hier.

9. Vegan lunchbroodje met zalm en creamcheese genomineerd als lekkerste van Nederland

In Gouda heeft vegan queen Marleen het plantaardige eettentje Your Foodprint opgericht. Ze is lekker bezig, want haar broodje vegan zalm en kruidenkaas is genomineerd als lekkerste lunchbroodje van Nederland. Wij gaan ‘m zeker een keertje proeven!

11. Partij voor de Dieren op acht zetels in opiniepeilingen

Marianne Thieme is na twaalf jaar knokken in de Tweede Kamer en het opbouwen van een wereldwijde beweging voor dierenpolitiek nu met ziekteverlof. Hopelijk voelt ze zich snel beter. Met de partij gaat het goed: Partij voor de Dieren staat bij de meest recente opiniepeilingen op maar liefst acht zetels. Dat is toch onvoorstelbaar voor een partij die voor veel mensen de schijn heeft alleen op te komen voor dieren? Gelukkig zien steeds meer mensen dat de Partij voor de Dieren dé partij is die onze toekomst veilig wil stellen. Zij is de groenste partij en een aanjager van groene en diervriendelijke politiek. Het klimaat was amper een issue tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Identiteitspolitiek leek veel belangrijker. Door de voortdurende roep van Marianne Thieme dat het klimaat de grootste dreiging is voor de mens, is het onderwerp uiteindelijk toch op de agenda gekomen. Niks dan respect voor deze vrouw en haar partij die opkomt voor alles wat leeft op Aarde.

12. Vegan food verplichte optie in Californische ziekenhuizen en gevangenissen

Californië staat er om bekend best wel vooruitstrevend te zijn. We like! Zo is het nu wettelijk verplicht dat ziekenhuizen en gevangenissen naast halal, vegetarische en koosjer maaltijden ook vegan maaltijden als optie aanbieden. Wel zo eerlijk, zou eigenlijk overal zo moeten zijn toch?

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet