Succes: TImberland mag leren schoenen niet 'dierenleedvrij' noemen

Schoenenmerk Timberland schreef in een advertentie over haar schoenen: "Als je een paar leren Timberlands vasthoudt, weet je het zeker: hier is geen dierenleed aan vooraf gegaan." Ik diende een klacht in tegen deze claim. De Reclame Code Commissie oordeelt nu dat Timberlands claim inderdaad misleidend is. Voor leer worden immers dieren geslacht en Timberland heeft niet weerlegd dat daar ernstig dierenleed mee gemoeid kan gaan, stelt de Commissie.

Kalf reageerde nog

Als ik denk aan dierenleedvrij, dan denk ik aan vegan. Heel even leek het alsof Timberland vegan schoenen had geïntroduceerd. Maar helaas: Timberland bleek het niet te hebben over plantaardig of synthetisch leer, maar echt leer van dieren. Daarbij kan je natuurlijk geen garanties afgeven dat er geen dierenleed voorkomt. Uit rapporten van de NVWA blijkt bijvoorbeeld dat het ernstig mis kan gaan bij de slacht. Zo observeerde een NVWA-inspecteur meerdere keren dat een kalf werd gevild terwijl het dier nog leefde. De kalfjes reageerden op het moment dat er met het mes in ze werd gesneden. De slachter ging door tot het moment dat de inspecteur ingreep. Wat een horror.

Geen garantie

Timberland geeft aan het belangrijk te vinden dat dieren met zorg worden behandeld. Zij hanteert hiervoor de ‘Five Freedoms’ beginselen: vrijheid van honger en dorst; ongemak; pijn, verwonding en ziekte; angst en nood en de vrijheid om normaal gedrag tot uitdrukking te brengen. Ook gebruiken ze bepaalde dierlijke producten niet, zoals bont, exotische huiden en het beruchte Angora wol waarbij konijnen levend kaalgeplukt worden. Dit beleid biedt volgens de Reclame Code Commissie echter geen garantie dat de leren schoenen dierenleedvrij zijn, aangezien dieren geslacht moeten worden voor leer.

Kortom: dierenleedvrij leer bestaat niet. Diervriendelijke dierlijke producten bestaan überhaupt niet.

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet