Vlees heeft geen plek in onze toekomst

Een tijdje terug belde een radioprogramma me op over een petitie die we met Even Geen Vlees hebben aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze petitie is een oproep om vleesreclames te verbieden. De oproep wordt gesteund door meer dan 20.000 ondertekenaars en een lijst van prominenten. Uit de vragen die mij werden gesteld werd echter duidelijk dat veel mensen nog steeds niet echt begrijpen waarom vlees geen plek heeft in onze toekomst.

Waarom nou juist vlees?

Zo werd mij gevraagd waarom wel een verbod op vleesreclames en niet op reclame voor kaas. Daar zat wat in, gaf ik gelijk toe. Kaas is namelijk slechter voor het klimaat dan varkensvlees. Voor een kilo kaas is tien liter melk nodig en herkauwers (koeien, geiten, schapen) stoten zware broeikasgassen uit. Ook is er veel voer nodig voor deze dieren, wat een enorme weerslag heeft op het klimaat. Maar de gemiddelde Nederlander eet een stuk meer kilo vlees dan kaas.

En het vervoer, vroeg de programmamaker, het vliegtuig pakken is toch ook funest voor het klimaat? Hier liep ik vast. Ik pak zelf namelijk nooit het vliegtuig, omdat ik me grote zorgen maak over het klimaat. Maar al snel werd mij weer duidelijk dat vlees en andere dierlijke producten een fundamenteel ander onderwerp zijn dan andere thema’s die duurzaam moeten worden.

Dieren nooit klimaatneutraal

Dat heeft er alles mee te maken dat je dieren beter niet als producten kan zien. Dieren moeten eten, net als wij. Een koe eet wel zestig kilo gras per dag. Er is dus nogal wat weiland nodig om ons te voorzien van biefstuk en kaas. De natuur moet plaats maken voor die weilanden. De koe zet het gras om in warmte, energie en poep. En de mens eigent zich het vlees en de zuivel toe. Dit proces zal je nooit klimaatneutraal kunnen maken. Een dier blijft een levend organisme dat moet eten en poepen.

Gebouwen, woningen, vervoer, wegen, afval: dit kan in principe allemaal klimaatneutraal en circulair. Stuk voor stuk kunnen ze energie opwekken of opslaan in plaats van energie te verspillen. Bij vlees en andere dierlijke producten kan dit niet. Er zullen altijd grondstoffen en energie verloren gaan omdat het dier geen vleesfabriek is, maar een levend organisme. De enige manier om vlees en kaas klimaatneutraal te maken, is door het dier uit de voedselketen te halen en grondstoffen direct om te zetten in plantaardig "vlees" en "kaas" - zonder tussenkomst van het dier.

Eiwittransitie

Momenteel zijn er goede vleesvervangers/opvolgers die zijn gemaakt van granen, soja en erwten. In plaats van deze aan de dieren te voeren, maken innoverende producenten hier direct “vlees” van, maar ook plantaardige zuivel en zelfs vis- en eivervangers. Dit heeft de toekomst. Hier moeten we zo snel mogelijk naartoe als we de mensheid nog een kans willen geven in de strijd tegen klimaatverandering. De eiwittransitie is dan ook net zo belangrijk als de energietransitie.

Deze transitie wordt echter sterk tegengewerkt door de boodschap die we continu meekrijgen van supermarktketens: vlees, vlees en nog een vlees. Vleesreclames zijn niet meer van deze tijd. En inderdaad: dit geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor kaas en voor alle andere dierlijke producten.

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!



Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet