Doe mij maar een groen kerstdiner!

Doe mij maar een groen kerstdiner

Het schijnt dat de meeste Nederlandse restaurants met kerst nog steeds hert serveren als hoofdgerecht van het kerstdiner. Ik weet nog dat ik in een restaurant met kerst voor het eerst aanschoof als vegetariër. Hoewel ik tot die tijd een ‘gewone vleeseter’ was die graag kipfilet, frikandellen en stoofvlees naar binnen schoof, was ik blij verrast door mijn nieuwe keuze. Ik voelde me verwend vergeleken bij de karige bruin-gele bordjes die ik om me heen zag.

Fijne smaken

Iedereen had het bekende stukje hert met daarnaast wat aardappelpuree en rode saus. Ik had een bord vol kleurrijk eten. Met elke hap weer verbaasde ik me over de fijne smaken, structuren en combinaties. Ook met het voorgerecht kreeg ik groenten die uitzonderlijk lekker bereid waren. Ik merkte tot mijn verbazing dat ik meer genoot van dit kerstdiner dan ik voorheen had gedaan.

Taaie bal

Voorheen was het altijd maar van hetzelfde: die eeuwige coquille als voorgerecht. Sinds wanneer is een dikke, witte, rubberachtige schijf een prikkeling voor je smaakpappillen? De persoon die dit heeft bedacht moet een uitstekende verkoper zijn geweest. En dan een lapje bruin vlees met gele brij erbij als hoofdgerecht: nou, nou wat een feest. Bij die traditionele kerstdiners keek ik nog het meest uit naar de toetjes. Eindelijk iets waar je op los kon gaan zonder dat je voorzichtig een stukje afsnijdt en in je mond stopt met de hoop dat het niet taai is.

Biefstuk heb ik ook nooit begrepen. Je kauwt en kauwt, op een gegeven moment wordt het zo’n smakeloze taaie bal in je mond die je maar met een flinke slok water of iets anders te eten weg moet krijgen. Biefstuk was echt alleen lekker met kruidenboter, peper en zout en als het mals was.

Meer genieten

Gelukkig zijn vleesvervangers altijd mals. Daarnaast geen gekke zenuwtjes, geen botschilfers, geen rode plekjes en vieze vetjes. Wat mij betreft zijn de betere vleesvervangers zeer geschikt als vleesopvolgers: lekkerder dan het origineel. En schuldgevoelvrij. Dat geeft ook een lekker gevoel. Het is alsof je groene in plaats van grijze stroom gebruikt om jezelf te voorzien van energie.

Ik werd vegetariër voor het milieu en vegan voor de dieren. Ik moet zeggen: ik geniet nu meer van mijn eten dan ooit. Plantaardig eten is kleurrijk, gevarieerd, overvloedig en toch licht verteerbaar. Het is gewoon een feestje. Doe mij ook dit jaar maar weer een groen kerstdiner!

Check hier mijn ultieme kerstdiner!

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet