Oproep aan jonge klimaatactivisten: met deze klimaatreddingsactie hoeven we niet te wachten op de politiek

In een interview met Volkskrant (‘Spijbelen voor het klimaat is ook onderwijs’, 2 februari) vertelt Stijn Warmenhoven (16) dat hij en alle andere jongeren over vijftig jaar nog op aarde rondlopen, in tegenstelling tot de beleidsmakers van vandaag de dag. Deze beleidsmakers lijken niet in te zien wat de jonge klimaatactivisten duidelijk willen maken: ons huis staat in brand.

Ik leef erg mee met de jongeren en maak me zorgen om de toekomst. Maar dan lees ik dat Stijn in een slagerij werkt. Hij zegt: “Wij verkopen alleen goed vlees.” Hier slaat de jonge klimaatactivist helaas de plank mis.

Binnen een generatie

Laat ik eerst duidelijk maken dat de dieren bij de slager en de dieren in de supermarkt precies dezelfde broeikasgassen uitstoten. Ze moeten ook allemaal eten en ze produceren allemaal mest. Wat betreft het klimaat is er dus geen ‘goed’ of ‘fout’ vlees. Vlees krijg je überhaupt niet klimaatneutraal. Het ironische is zelfs dat langer levende of langzamer groeiende dieren nog meer CO2-uitstoot per kilo product veroorzaken. Wat dat betreft is ‘beter’ vlees dus nog fouter voor het klimaat.

Ik zou Stijn en alle andere klimaatactivisten graag meegeven dat stoppen met dierlijke producten de snelste manier is om het klimaat te helpen. Want ons vee produceert sterke broeikasgassen, zoals methaan. Methaan is 34 keer zo schadelijk als CO2, maar blijft veel korter in de atmosfeer. Volgens Wageningen University & Research (WUR) leidt methaanreductie daarom tot resultaten die al binnen één generatie te zien zijn.

Bomen absorberen CO2

Als we met dierlijke producten stoppen, kunnen we bovendien massaal bomen planten op de landbouwgrond en weilanden die niet langer nodig zijn om veevoer te verbouwen voor kippen, varkens en koeien. Wanneer we mondiaal afstappen van vlees en zuivel, dan is er volgens onderzoekers aan de Universiteit van Oxford 75 procent minder landbouwgrond nodig. Het gaat hier om een grondoppervlak groter dan de Verenigde Staten, de Europese Unie en China bij elkaar dat weer natuur zou kunnen worden. En dat is cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering, want bomen slaan meer CO2 op dan weiland, blijkt uit een uitgebreid rapport van de Universiteit van Oxford over grasgevoerd vee. Daarnaast zijn bossen nodig om de verwachte extreme regenval op te vangen en het water weer af te geven aan de atmosfeer. Zo helpen bossen om droogte te voorkomen, blijkt uit onderzoeken van onder meer de WUR.

In Nederland is ongeveer 40 procent van ons totale landoppervlak in gebruik voor de teelt van veevoer. Al die weilanden en maisvelden die je ziet, zouden we kunnen herbebossen als we het dier overbodig zouden maken in onze voedselketens. Bovendien wordt waardevolle Braziliaanse natuur verwoest voor de import van sojaveevoer. Nederland is wereldwijd de op een na grootste importeur van sojaveevoer.

In het najaar kwamen veertig wetenschappers uit onder meer de VS, Brazilië en Frankrijk met het statement dat bossen momenteel de enige bewezen manier zijn om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan op een schaal die aanzienlijk bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering. “Bossen zijn echt de onbezongen helden in onze strijd tegen klimaatverandering”, zegt Deborah Lawrence, hoogleraar Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Virginia en een van de ondertekenaars van het statement.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over kunstmestgebruik. De productie en het gebruik hiervan - en de uitstoot van broeikasgassen die hiermee gepaard gaat - kunnen sterk verminderd worden als we geen veevoer meer hoeven te verbouwen.

Toekomst

In plaats van granen en peulvruchten te voeren aan dieren, kunnen we dit voedsel beter direct zelf eten, zonder tussenkomst van het verspillende dier. En dit is ongetwijfeld ook wat we zullen zien gebeuren in de toekomst. Net zoals paard en wagen werden vervangen door tractoren en wegwerpcamera’s door smartphones, zo zullen ook dieren overbodig worden in onze voedselketens door kweekvlees en plantaardige producten.

Gelukkig hoeven we voor deze klimaatreddingsactie niet te wachten op onze politiek leiders. Alle plantaardige alternatieven liggen nu al in de supermarkt. Vandaag is een perfecte dag om die overstap te maken.

Bronnen:

Methaanreductie Wageningen University & Research: http://edepot.wur.nl/402128

Bossen helpen droogtes voorkomen WUR: https://www.wur.nl/en/newsarticle/Amazon-forests-stabilise-each-other-during-drought.htm en https://www.wur.nl/en/Dossiers/file/Climate-and-forests-2.htm

University of Oxford 75 procent minder landbouwgrond nodig: https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

University of Oxford over grasgevoerd vee en het klimaat: https://www.fcrn.org.uk/sites/default/files/project-files/fcrn_gnc_report.pdf

In Nederland is 54 procent van het totale landoppervlak landbouwgrond: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/49/meer-agrarisch-gebied-wordt-open-natuurlijk-terrein

Waarvan minstens 70 procent voor veevoer: https://www.clo.nl/sites/default/files/infographics/2119_001g_clo_07_nl.png?fbclid=IwAR3O3b_qaSP4z5bWxGK2dLXaw5n3KpuZjWlA7NRyZ3JcxVKecydt2MV3pTA

Nederland wereldwijd de op een na grootste importeur van sojaveevoer: https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/onze-aanpak/grondstoffen-en-keurmerken/soja-rtrs.htm

Statement van veertig wetenschappers over bos: http://www.climateandlandusealliance.org/scientists-statement/

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet