Doe eens normaal: Hoe maken we vegan de nieuwe norm?

Auteur: Mirjam Reijnders

Uitzondering op de regel

Mijn levensmissie is om er alles aan te doen om de wereld te Veganizen. Maar veel mensen vinden veganisme iets extreems. Het staat namelijk ver af van de huidige norm; een combinatie van plantaardige en dierlijke producten eten. Dat betekent dat veganisme wordt gezien als iets dat niet normaal is, waardoor er ook veel stigmatisering is (hokjesdenken) en de levensstijl meteen veroordeeld wordt. Dus om mijn missie te kunnen volbrengen zal hier iets aan moeten veranderen, want op deze manier blijft veganisme een uitzondering op de regel. Veganisme moet de nieuwe norm worden. Maar hoe krijgen we dit voor elkaar?

In de goede richting

Gelukkig hoeven we niet opnieuw het wiel uit te vinden om een antwoord te krijgen op deze vraag. Dr. Tobias Leenaert, a.k.a. The Vegan Strategist, beschrijft op zijn blog hoe deze normalisatie precies werkt en ook waarom het noodzakelijk is voor het creëren van een vegan wereld. Hij geeft een praktisch voorbeeld waarin 30 scholen in zijn woonplaats Gent (België) op donderdag de catering volledig vegetarisch aanbieden. Wanneer leerlingen toch vlees willen dan moeten zij dit van te voren aangeven. Dit is dus een omgekeerde wereld; vegan is normaal en vlees eten is de uitzondering waar je moeite voor moet doen om dit voor elkaar te krijgen. Dr. Leenaert legt uit dat we op die manier mensen nudgen; in de goede richting duwen. In een tweede blog stelt hij dat het aanbieden van veganistische maaltijden niet alleen op scholen zou moeten plaatsvinden, maar vooral ook bij vliegtuigmaatschappijen! Onder ander vanwege voedselveiligheid, het versimpelen van de maaltijdopties (vegan is vaak erg allergievriendelijk), het respecteren van godsdienstvrijheid (vegan is geschikt voor elke religie), het is goedkoper en het is uiteraard veel beter voor het milieu.

Voorbeeld: Erasmus Universiteit Rotterdam

Duurzaamheid is een insteek die prof. Jan Stoop van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft benut als voornaamste reden om zijn faculteit te Veganizen. Ook hij heeft uitgebreid omschreven hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen op een niet al te ingewikkelde manier. Door in te spelen op de doelstelling om een duurzame universiteit te zijn heeft prof. Stoop het bestuur weten te overtuigen dat het aanbieden van plantaardige maaltijden een goede en haalbare stap zou zijn in de goede richting. Door te berekenen hoeveel water en CO2 uitstoot hiermee bespaard zou kunnen worden, door te overleggen met de cateraar, en door handtekeningen te verzamelen van een aantal prominente mensen in de faculteit heeft hij de decaan weten te overtuigen. Klinkt logisch, toch?

Initiatieven vanuit het individu net zo belangrijk als nationaal beleid

Ook buiten Nederland zijn er al veel organisaties, voornamelijk universiteiten, overgestapt naar veganistische maaltijden als het standaardaanbod. Een lijst van Britse organisaties is te vinden op de site van DefaultVeg, net als een voorbeeldbrief die je naar je organisatie zou kunnen sturen. De Britse Food Research Collaboration benadrukt dat dit soort initiatieven vanuit individuen even belangrijk zijn om vegan de nieuwe norm te maken als beleidsmatige stappen, zoals het goedkoper maken van plantaardig voedsel en het aanpassen van eetrichtlijnen. Actie ondernemen, al is het op kleine schaal, maakt dus echt iets uit!

Al met al zijn er dus hele concrete stappen die individuen kunnen nemen om hun omgeving te Veganizen. Aan wilskracht schort het zeker niet binnen de vegan community, dus ik roep bij deze iedereen op om dit serieus op te pakken! Zet een plan-de-campagne op papier voor een organisatie, instelling, vereniging, school, of welke plek dan ook die voedsel serveert, gebruik het stappenplan van prof. Jan Stoop, of de brief van DefaultVeg. Als je hier hulp bij nodig hebt of gewoon je plan eens aan iemand wil voorleggen, dan kan je mij bereiken via . Want samen kunnen we veganisme de nieuwe norm maken. Ready for action? GO!!!

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!



Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet