DOE nu EEN DONATIE 

Klik op een van de onderstaande bedragen om via iDEAL te doneren.

5,-

10,-

15,-

20,-

25,-

30,-

50,-

75,-

100,-

150,-

Je kan ook een bedrag over maken op rekeningnummer

NL08 TRIO 0391 1671 38 t.n.v. Stichting Even Geen Vlees 

onder vermelding van "postercampagne"! 

Deze donatie is eenmalig, we werken nog niet met vaste/maandelijkse donateurs. Jouw bijdrage is aftrekbaar van je belastingaangifte, klik hier voor meer informatie.

OFFLINE CAMPAGNE

Met 15.000 euro kunnen we ten minste 100 grote Even Geen Vlees posters op diverse NS-stations laten plaatsen. We zullen ze laten plaatsen op NS-stations waar zoveel mogelijk reizigers komen die binnen onze doelgroep vallen, zoals station Amsterdam Zuid WTC (41.000 reizigers per dag) of Den Haag Centraal (72.000 reizigers per dag).

We hebben een aantal posterconcepten in vier verschillende thema's die zijn gerelateerd aan vleesproductie- en consumptie: gezondheid, milieu, dierenwelzijn, de wereldvoedselverdeling. Donateurs voor de postercampagne mogen STEMMEN welke posters het meest aanspreken, dan gebruiken we die ontwerpen voor de NS-campagne.

Uit recente bevindingen van onderzoekers aan de TU Delft blijkt dat slechts 12% van de Nederlandse consumenten beseft hoe groot de impact is van vlees eten op het klimaat.

De onderzoekers adviseren om de burger beter voor te lichten over vlees, om zo gedrag te veranderen en CO2 uitstoot drastisch te verminderen.

En dat is precies we gaan doen met Even Geen Vlees.

REACTIES OP ONZE EERSTE POSTER

Voor onszelf

Even geen vlees eten heeft gezondheidsvoordelen voor de mens: zo bleek uit onderzoek met 44.500 Britten dat mensen die geen vis en geen vlees aten 32% minder kans hadden op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn in Nederland de nr. 1 doodsoorzaak onder vrouwen en nr. 2 onder mannen. "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases." Kijktip: Uprooting the Leading Causes of Death

Daarnaast is de bio-industrie een gevaar voor de volksgezondheid door het overmatig gebruik van antibiotica en de broedplek van ziektes als ESBL, hepatitis E, MRSA, salmonella, Q-koorts, E.coli en meer.

Voor het milieu

Wie goed wil zijn voor onze planeet (en zodoende voor toekomstige generaties), kan grote stappen maken door minder vlees te eten. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig en ruim 35 kilo voer, en dat betekent veel landbouwgrond. Als we minder vlees eten kunnen we een deel van die grond teruggeven aan de natuur en bovendien meer monden voeden. Het is vele malen efficiënter om een plant te eten dan om een dier te eten, omdat het dier op zijn beurt ook weer moet eten en drinken. Terwijl wereldwijd honderden miljoenen mensen honger lijden, worden tientallen miljarden landbouwhuisdieren vetgemest. In Nederland neemt de productie van vlees en zuivel 40% van het totale zoetwaterverbruik voor z'n rekening, terwijl de VN in maart vorig jaar nog waarschuwde voor conflicten rondom waterschaarste. Kijktip: Cowspiracy (te bekijken via Netflix)

Voor de dieren

Even geen vlees eten is ook diervriendelijker. Er worden in Nederland alleen al 500 miljoen dieren op jaarbasis gedood, dat zijn er bijna 1000 per minuut. Vanwege efficiency worden de dieren op zeer beangstigende wijze gedood. Zo worden jaarlijks miljoenen varkens vergast: ze worden in groepen in een lift naar een ruimte onder de grond gebracht, waar ze CO2 inademen en stikken. Vrijwel alle kippen in Nederland worden "halal" geslacht: ze worden opgehangen aan een lopende band en hun keel wordt machinaal doorgesneden. Het is geen uitzondering dat het dier nog niet dood is voor het ontleed wordt. Kijktip: Earthlings

Ook is er steeds meer bewijs dat vissen pijn en stress kunnen voelen en dat het intelligente dieren zijn. Daar wordt echter totaal geen rekening mee gehouden bij de visvangst.