burgers voorlichten OVER VLEES

Uit recente bevindingen van onderzoekers aan de TU Delft blijkt dat slechts 12% van de Nederlandse consumenten beseft hoe groot de impact is van vlees eten op het klimaat. De onderzoekers adviseren om de burger beter voor te lichten over vlees, om zo gedrag te veranderen en CO2 uitstoot drastisch te verminderen.

En dat is precies wat ik ga doen met mijn initiatief Even Geen Vlees: mensen op heldere en laagdrempelige wijze via social media informeren en uitnodigen om mee te doen met de Even Geen Vlees week, waarbij we vleesvrije “foodie pakketten” verloten inclusief het te gekke boek Vlees is dood, lang leve groente! De grootste vleesminderaars en de grootste uitdagers maken ook nog eens kans op een weekend weg met de trein naar Berlijn, Londen of Parijs. Deze campagne duurt van september tot en met januari en er zijn een aantal sponsoren die de kosten hiervan dekken. 

Omdat het belangrijk is om ook mensen te bereiken die niet via social media te bereiken zijn, wil ik geld inzamelen om posters te plaatsen op NS-stations. Hier komt een goede doelgroep: 18-34 jaar oud, werkend, studerend. Bovendien is er gemiddeld zeven minuten wachttijd op de treinstations en wordt reclame hier gezien als welkome afleiding.

OFFLINE CAMPAGNE: NS-STATIONS

Voor de offline campagne op NS-stations wil ik 15.000 euro ophalen. Hiermee kunnen we vijf maanden lang elke week twee grote Even Geen Vlees posters op een NS-station laten plaatsen. We zullen ze laten plaatsen op NS-stations waar zoveel mogelijk reizigers komen die binnen onze doelgroep vallen, zoals station Amsterdam Zuid WTC (41.000 reizigers per dag) of Den Haag Centraal (72.000 reizigers per dag). Daarnaast maken we filmpjes zoals hieronder, zodat jullie kunnen zien hoe mensen erop reageren.

Veertig grote posters dus met elke maand een ander thema dat is gerelateerd aan vleesproductie- en consumptie: gezondheid, milieu, dierenwelzijn, de wereldvoedselverdeling met in januari als afsluiter een boodschap over vlees die lijkt op het affiche van de vleesindustrie uit 1973, maar juist het tegenovergestelde uitdraagt. 

Natuurlijk geldt: hoe meer donaties, hoe groter de campagne! Samen met ongeveer 800.000 vegetariers, 50.000 veganisten en nog veel meer flexitariers in Nederland kunnen we een grote impact maken voor een duurzame, gezonde, dier- en mensvriendelijke voedselvoorziening! Dank voor je donatie.

DOE nu EEN DONATIE 

Klik op een van de onderstaande bedragen om via iDEAL te doneren of koop een leuke truckerspet, beker of tas! Beide mag ook natuurlijk. ;) 

5,- 10,- 15,- 20,- 25,-
30,- 50,- 75,- 100,- 150,-

Je kan ook een bedrag over maken op rekeningnummer NL08 TRIO 0391 1671 38 t.n.v. Stichting Even Geen Vlees onder vermelding van "NS-campagne"! 

Deze donatie is eenmalig, we werken niet met vaste/maandelijkse donateurs. Jouw bijdrage is aftrekbaar van je belastingaangifte, klik hier voor meer informatie.

Enorm bedankt voor jouw bijdrage aan een betere wereld!!!

Twijfel je nog, laat je dan overtuigen door het filmpje en onze posterontwerpen hieronder. De posters zijn voor nu ontworpen met picmonkey.com. Ze worden dus nog door een professionele vormgever ontworpen en zullen er zodoende uiteindelijk nog veel mooier uitzien. In totaal hebben we 20 ontwerpen gemaakt. Je ziet ze allemaal met achtergrondinformatie onder het kopje "De Feiten".

Voor onszelf

Even geen vlees eten heeft gezondheidsvoordelen voor de mens: zo bleek uit onderzoek met 44.500 Britten dat mensen die geen vis en geen vlees aten 32% minder kans hadden op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn in Nederland de nr. 1 doodsoorzaak onder vrouwen en nr. 2 onder mannen. "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases." Kijktip: Uprooting the Leading Causes of Death

Daarnaast is de bio-industrie een gevaar voor de volksgezondheid door het overmatig gebruik van antibiotica en de broedplek van ziektes als ESBL, hepatitis E, MRSA, salmonella, Q-koorts, E.coli en meer.

Voor het milieu

Wie goed wil zijn voor onze planeet (en zodoende voor toekomstige generaties), kan grote stappen maken door minder vlees te eten. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig en ruim 35 kilo voer, en dat betekent veel landbouwgrond. Als we minder vlees eten kunnen we een deel van die grond teruggeven aan de natuur en bovendien meer monden voeden. Het is vele malen efficiënter om een plant te eten dan om een dier te eten, omdat het dier op zijn beurt ook weer moet eten en drinken. Terwijl wereldwijd honderden miljoenen mensen honger lijden, worden tientallen miljarden landbouwhuisdieren vetgemest. In Nederland neemt de productie van vlees en zuivel 40% van het totale zoetwaterverbruik voor z'n rekening, terwijl de VN in maart vorig jaar nog waarschuwde voor conflicten rondom waterschaarste. Kijktip: Cowspiracy (te bekijken via Netflix)

Voor de dieren

Even geen vlees eten is ook diervriendelijker. Er worden in Nederland alleen al 500 miljoen dieren op jaarbasis gedood, dat zijn er bijna 1000 per minuut. Vanwege efficiency worden de dieren op zeer beangstigende wijze gedood. Zo worden jaarlijks miljoenen varkens vergast: ze worden in groepen in een lift naar een ruimte onder de grond gebracht, waar ze CO2 inademen en stikken. Vrijwel alle kippen in Nederland worden "halal" geslacht: ze worden opgehangen aan een lopende band en hun keel wordt machinaal doorgesneden. Het is geen uitzondering dat het dier nog niet dood is voor het ontleed wordt. Kijktip: Earthlings

Ook is er steeds meer bewijs dat vissen pijn en stress kunnen voelen en dat het intelligente dieren zijn. Daar wordt echter totaal geen rekening mee gehouden bij de visvangst.