Wil je graag vegan worden, maar weet je niet hoe? Met deze vier V’s beland je zo in het awesome VeganVille!
1. Veducate yourself
Voordat je nieuwe gewoontes wil aanleren is het belangrijk dat je het wel echt, echt, echt wilt. Als de motivatie er niet is en je zelf niet heel goed weet waarom je het eigenlijk doet, dan is het lastiger om er echt voor te gaan.
Het is leuk om zelf op onderzoek uit te gaan en nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld over het milieu, voedselproductie, over gezondheid en over ethiek. Dat laatste is misschien nog wel het meest interessante voor je kijk op de wereld om ons heen.
Ik ga je geen kijk- of leestips geven, maar wil alleen maar zeggen: ga op onderzoek uit waarom het beter is om dierlijke producten te laten staan. Spoiler alert: dit kan jouw leven veranderen. Nou oké een paar tips dan: Okja | What the Health | Cowspiracy | 101 reasons to go vegan | Dieren Eten.
2. Vervang alles
Er is niks makkelijker dan gewoon naar het schap vlees- en zuivelvervangers (er moet eigenlijk nog een ei-vervanger schap bij, vind je ook niet?) in de supermarkt te lopen en daar gewoon alles van uit te proberen. Je zal waarschijnlijk niet alles even lekker vinden en dat mag. Ik vind zelf sommige vervangers niet zo super en andere juist weer geweldig. Rijstmelk vind ik zelf bijvoorbeeld geen succes, maar ongezoete sojamelk van Alpro juist weer wel. Smaken verschillen en jij moet zelf gewoon kijken wat jij lekker vindt.
Heb je vervangers echt nodig? Nee, je kan ook puur plantaardig eten en veel variëren met granen, aardappels, groente, peulvruchten, tofu, tempeh, noten. Maar vervangers zijn wel erg makkelijk -vooral als je net begint met de stap naar vegan. En het is ook gewoon erg lekker. Voor een vegan burger night bijvoorbeeld: zet diverse toppings op tafel geef iedereen een broodje en een burger en laat ze verder zelf hun burger samenstellen!
3. Veel eten
Als je honger hebt en je hebt niet zoveel in huis, dan is het risico groter dat je keuzes maakt waar je achteraf niet blij mee bent. Je wil gewoon iets eten, nu meteen, wat het ook is. En als je dan eieren in de koelkast hebt liggen, ja dan bak je gauw even een ei zoals je je hele leven al hebt gedaan.
Om dit te voorkomen kan je er gewoon voor zorgen dat je veel goed eten in je keuken hebt liggen. Denk aan vlees- en zuivelvervangers, volkoren brood, havermout, fruit, pindakaas (een bammetje met pindakaas is ideaal om die trek even weg te werken), noten, gedroogd fruit. En van tofu kan je ook een lekker (en gezonder) tofu-eitje bakken, met zwart zout/kala namak, wat een ei-smaak heeft.
Dit zijn trouwens dingen die je echt elke dag wilt eten omdat ze mega gezond zijn:
– Bessen, lijnzaad, volkoren granen: handig te combineren in een havermout ontbijtje waar je lekker veel mee kan variëren: warm met sojamelk of water, koud met sojayoghurt of gewoon met fruit.
– Bonen: maak bijvoorbeeld hummus (of koop het, ook lekker makkelijk) om bij je lunch te eten of voeg bij je avondeten standaard wat boontjes, linzen of kikkererwten toe.
– Noten: lekker tussendoor of in je havermout zijn ongebrande noten. Een boterham met onbewerkte pindakaas volstaat trouwens ook als je dagelijkse portie noten.
– Fruit: eet naast je dagelijkse portie bessen lekker een appel, kiwi, peer, sinaasappel, banaan of ander stuk fruit dat je lekker vindt.
– Groentes: vooral donkergroene bladgroentes (dit kan je handig binnenkrijgen via groene smoothies, of eet bijvoorbeeld spinazie of sla op brood of bij het avondeten) en kolen (broccoli, bloemkool, spruitjes, witte kool, rode kool, zuurkool, koolraap) zijn megagezond. Zorg er voor dat je hier dagelijks een portie van eet, evenals nog een ander soort groente (wortel, tomaat, champignons, bleekselderij, keuze te over natuurlijk!).
Belangrijke tip: je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetgewoontes. Bouw het dus rustig op. Als je normaal nooit bonen eet en je eet nu opeens 300 gram bonen per dag, dan kan je verwachten dat je darmen daar even van schrikken. Neem dus in het begin kleinere porties vezelrijke producten, zodat je darmflora zich erop kan aanpassen.
Nog een belangrijke tip: als je vegan wordt (of vegetarisch) neem dan dagelijks een B12 en D3 supplement. Kijk hier voor verdere informatie over voedingswaarden.
Fijne tip: je mag best wat meer eten. Plantaardig voedsel bevat doorgaans minder calorieën, eet dus een extra boterham of twee om te voorkomen dat je zometeen met een hongergevoel rondloopt.
Makkelijke tip: kijk op gewoonvegan.nl voor allerlei producten in de supermarkt of biowinkel die toevallig ook vegan zijn. Dit maakt de zoektocht naar lekker vegan eten echt een stuk makkelijker.
4. Vrienden maken
Het meest lastige aan een vegan leefstijl is het sociale aspect. Hoewel er steeds meer vega’s bijkomen en vegetarisch inmiddels hartstikke normaal is, wordt er met vegans op veel plekken nog niet heel veel rekening gehouden. Ook kan het zijn dat mensen in je omgeving soms geprikkeld reageren op jouw nieuwe eetgewoontes: vanwege jouw principiële keuze, voelen veel mensen zich minder principieel. Daarom is het voor hen niet atijd fijn als ze met jouw principiële keuze geconfronteerd worden. Dat is van beide kanten natuurlijk niet persé zo bedoeld, maar het gebeurt ondertussen wel. Probeer het daarom voor jezelf en de ander leuk te maken: neem wat dingen mee om te proeven! Of het nou visvrije vissticks zijn, vegan boterhamworst of vegan Ben&Jerry’s: dit breekt het ijs en laat zien dat je ook gewoon lekker en gezellig kan blijven eten.
Als je je toch een ‘lone ranger’ voelt in jouw omgeving is het natuurlijk ook fijn om mensen te vinden die er net zo over denken als jij en met wie je ervaringen en tips kan delen. Je kan bijvoorbeeld lid worden van Vegan Nederland op Facebook of je kan naar een vegan potluck of ander evenement gaan, kijk hiervoor op veganevents.nl.
Ik hoop dat deze tips je verder op weg helpen. En vergeet niet om extra te genieten van je eten, want je bent super goed bezig!