In september vorig jaar lanceerde de overheid een campagne om burgers bewustere keuzes te laten maken voor het klimaat: iedereendoetwat.nl. Deze website geeft tips op verschillende vlakken: energie, voedsel, vervoer en hergebruik.
Tapas-avond met restjes
Maar onder het kopje over voedsel stond toen alleen iets over lokaal voedsel en voedselverspilling, in de trant van: ‘plan je boodschappen beter en organiseer een tapas-avond met restjes’. De impact van vlees werd met geen enkel woord beschreven. Hierop kwam een scherpe reactie van de directeur van Compassion in World Farming, welke tevens een mailactie initieerde richting het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Ook opiniemakers en veel andere mensen spraken op social media over deze actie van de overheid.
Noten, peulvruchten en vegakip
Maar de tijden veranderen. Gelukkig maar. Inmiddels is op de website iedereendoetwat.nl onder het kopje voedsel namelijk te lezen:
“Wat ligt er op jouw bord? De keuzes die je maakt op je boodschappenlijst hebben invloed op het klimaat. Zo zijn sommige groente- en fruitsoorten een betere keuze dan andere en bespaar je CO2-uitstoot door vaker voor noten en peulvruchten te kiezen in plaats van vlees.”
Het is wel een beetje jammer dat ze eerst de aandacht vestigen op de impact van groente- en fruitsoorten, terwijl de verschillen hierin minimaal zijn vergeleken met de impact van dierlijke producten. Meer daarover lees je in dit blog dat ik een tijdje terug schreef.
Goed om te zien is dat ze vleesvervangers aanraden:
“Naast noten en peulvruchten liggen er steeds meer alternatieven voor vlees in het schap van de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan een alternatief dat op kip lijkt op basis van plantaardige eiwitten, aan vegetarische gehaktballetjes of shoarmareepjes, of aan een burger gemaakt van kikkererwten of bonen. Door zulke alternatieven hoef je je huidige kookgewoontes niet aan te passen en heb je toch wat anders op je bord.”
En ze laten met deze overzichtelijke grafiek zien wat de meest duurzame keuzes zijn:
Ministeries
Toch is het natuurlijk vrij absurd dat dit er niet vanaf het begin al op stond. Was het dan echt nodig dat zoveel burgers de overheid op de vingers tikten? Je mag toch verwachten dat er op de initiatiefnemende ministeries (Economische Zaken & Klimaat, Landbouw, Natuur & Voedsel en Infrastructuur & Waterstaat) mensen werken die weten dat plantaardig eten de beste voedselkeuze is voor het klimaat. Hoewel…
Begin november ging ik met drie anderen naar het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedsel. We hadden namelijk met een aantal organisaties een brief gestuurd aan minister Schouten met de oproep om meer onderzoek te doen naar de kansen van een vegan voedselvoorziening. Omdat vegan niet alleen de meeste ethische keuze is, maar ook de meest duurzame keuze.
Toen we eenmaal op het ministerie waren keken de aanwezige beleidsmedewerkers ons met glazige ogen aan. “Nu moeten jullie toch eens uitleggen wat vegan landbouw is, want ik kan me er niks bij voorstellen.” zei iemand. Daarnaast hadden ze de mond vol van kringlooplandbouw, maar toen ik ze confronteerde met de zwakte van deze theorie (onderbouwd met uitgeprinte grafieken en al), keken ze ons wederom glazig aan. Ik ben in het gesprek zelfs een klein beetje boos geworden: “Jullie laten kansen liggen, dat is echt zo enorm zonde.”
Toen we weer naar buiten liepen zei een beleidsmedewerker dat we goed voorbereid waren (dat vond ik dan weer sympathiek). Wie weet heeft ons bezoek toch wat plantaardige zaadjes geplant. Het geeft de veganburger in ieder geval moed dat de overheid nu eindelijk op de website iedereendoetwat.nl aangeeft dat plantaardig eten beter is voor het klimaat!