Postercampagne op NS-stations!

Mensen worden dagelijks beïnvloed om keuzes te maken die vaak niet in hun eigen belang zijn. Onze reclame-uitingen (zie onderaan deze pagina) zijn bedoeld om mensen betere keuzes te laten maken op het gebied van voeding. Voeding die goed is voor mens, milieu en dier! Om dit te bereiken kiezen we ervoor om op diverse NS-stations posters te plaatsen met informatie over de impact van vlees op onze planeet, de wereldvoedselverdeling- en watervoorraad, dierenlevens en volksgezondheid. 


Op NS-stations komen voornamelijk mensen van 18-34 jaar en deze zijn veelal werkend of studerend. Een goede doelgroep om deze boodschap op over te brengen. Reclame maken kost flink wat geld: 1 poster op een NS-station kost 136 euro per week en daar komen nog drukwerkkosten bovenop.  Even Geen Vlees roept daarom vegetariërs, veganisten, flexitariërs, vega-minded mensen, dierenvrienden, duurzaamheidsdenkers, idealisten en wereldverbeteraars op om ons te steunen. 


Want hoe meer inkomsten, hoe meer posters en locaties. Het doel voor de komende tijd is: 12 ontwerpen, vanaf september het eerste ontwerp op 10 NS-stations (10 posters dus). Na twee weken volgt een ander ontwerp, waardoor het een zes maanden durende campagne wordt. Hier is per maand zo'n 8000 euro voor nodig. Met naar schatting 800.000 vegetariers en 50.000 veganisten in Nederland moet dat lukken toch? 

De posters zijn voor nu ontworpen met picmonkey.com. Ze moeten dus nog door een professionele vormgever worden ontworpen en zullen er zodoende uiteindelijk anders -beter- uitzien.

Voor Mens

Even geen vlees eten kentgezondheidsvoordelen voor de mens: zo bleek uit onderzoek met 44.500 Britten dat mensen die geen vis en geen vlees aten 32% minder kans hadden op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn in Nederland de nr. 1 doodsoorzaak onder vrouwen en nr. 2 onder mannen. "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases." Kijktip: Uprooting the Leading Causes of Death

Daarnaast is de bio-industrie een gevaar voor de volksgezondheid door het overmatig gebruik van antibiotica en de broedplek van ziektes als ESBL, hepatitis E, MRSA, salmonella, Q-koorts, E.coli en meer.

Voor Milieu

Wie goed wil zijn voor onze planeet (en zodoende voor toekomstige generaties), kan grote stappen maken door minder vlees te eten. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig, 25 kilo voer (nota bene: een koe eet zestig kilo gras per dag), 7 liter benzine en even veel grond als nodig is voor 160 kilo aardappels. Als we minder vlees eten kunnen we landbouwgrond teruggeven aan de natuur en bovendien meer monden voeden. Het is vele malen efficiënter om een plant te eten dan om een dier te eten, omdat het dier op zijn beurt ook weer moet eten en drinken. Terwijl wereldwijd 1 miljard mensen honger lijden, worden 65 miljard landbouwhuisdieren (vissen niet meegeteld) vetgemest. In Nederland neemt de productie van vlees en zuivel 40% van het totale zoetwaterverbruik voor z'n rekening, terwijl de VN in maart vorig jaar nog waarschuwde voor conflicten rondom waterschaarste. Kijktip: Cowspiracy

Voor Dier

Even geen vlees eten is ook diervriendelijker. Er worden in Nederland alleen al 500 miljoen dieren op jaarbasis gedood, dat zijn er bijna 1000 per minuut. Vanwege efficiency worden de dieren op zeer beangstigende wijze gedood. Zo worden jaarlijks miljoenen varkens vergast: ze worden in groepen in een lift naar een ruimte onder de grond gebracht, waar ze CO2 inademen en stikken. Vrijwel alle kippen in Nederland worden "halal" geslacht: ze worden opgehangen aan een lopende band en hun keel wordt machinaal doorgesneden. Het is geen uitzondering dat het dier nog niet dood is voor het ontleed wordt. Kijktip: Earthlings

Ook is er steeds meer bewijs dat vissen pijn, angst en stress kunnen ervaren en dat het intelligente dieren zijn. Daar wordt echter totaal geen rekening mee gehouden bij de visvangst.