Ga op ontdekkingsreis!

Minder vlees eten leidt tot een heerlijke zoektocht naar het nieuwe eten. Eten dat niet eens veel hoeft te verschillen van wat jij gewend bent! Zo kan je via YouTube of gewoon via Google intypen waar je trek in hebt, met het woordje "vegetarian of vegan" ervoor (in het Engels is er heel veel te vinden) bijvoorbeeld "vegan pizza" en je krijgt een uitgebreid aanbod aan recepten. Een website die we ook kunnen aanraden is www.gewoonvegan.nl, hier staan allerlei producten op die helemaal vrij zijn van vlees en dierlijke producten! 

Zie hieronder onze aanraders om je in te verdiepen bij het ontdekken van jouw nieuwe favoriete eten! Ook op ons Instagram account vind je inspiratie!

Mocht je de stap willen maken naar vegetarisme of veganisme, dan raden we je ook van harte aan om mee te doen met de VeggieChallenge respectievelijk de VeganChallenge. Hierdoor krijg je prima begeleiding op weg naar een gebalanceerd dieet!

in de supermarkt

Hieronder zie je een greep uit verschillende vleesvervangers. Er is natuurlijk nog veel meer aanbod, voor iedereen wat wils dus! Wil je een uitgebreide lijst van vleesvervangers met beoordeling erbij zien? De Hippe Vegetarier heeft er werk van gemaakt!

als je uit gaat

op internet

in je boekenkast

voor een betere wereld

Eiwitten & IJzer

Veel mensen zijn bang dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt als je geen vlees eet. Maak je geen zorgen, want een eiwittekort komt nauwelijks voor in Nederland. Sterker nog: het is gezond om minder of zelfs geen dierlijke eiwitten te eten. Als je geen vlees eet, dan is het goed om een vleesvervanger of peulvruchten te eten met granen (rijst, pasta, brood), dan heb je een volwaardig eiwit. IJzer zit veel in volkorenbrood, broccoli en sperziebonen. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer, belangrijk dus om bij je maaltijd wat groenten of fruit te nuttigen. Thee, rode wijn en druiven bemoeilijken vermoedelijk de opname van ijzer, vermijd dit dus bij de maaltijd. 

Vitamine B12 & D3

Voor vegetariers en veganisten is het belangrijk om vitamine B12 te slikken, want dat is het enige dat je niet uit plantaardig voedsel haalt. Je haalt het ook niet voldoende uit eieren en zuivel, tenzij je 40 eieren per dag eet of een halve liter koemelk per dag, maar dat is niet aan te raden. 

Vitamine D3 is ook een belangrijke, voor de opname van calcium. Voor vrijwel alle Nederlanders geldt dat we te weinig D3 binnen krijgen, doordat we te weinig zonlicht op onze huid krijgen. Verstandig dus om regelmatig een D3-supplement te nemen, of je nu wel of geen vlees eet. 

Cholesterol & Transvet

Cholesterol en transvet komen van nature alleen voor in dierlijke producten. Het is dan ook een beter voor je hart en bloedvaten als je een maaltijd zonder dierlijke producten nuttigt. Al helemaal als deze maaltijd bestaat uit onbewerkt eten zoals granen, peulvruchten, noten, fruit en groente. Van deze producten kan je veel eten, zonder dat je aankomt en je lichaam schade toebrengt. Je zou wel kunnen zeggen vleesvrij = guilt free! 

Dierlijke producten bevatten geen vezels, plantaardig voedsel wel. Vezels zijn enorm belangrijk voor je gezondheid. Eet daarom liever plantaardig in plaats van vlees.