Foto: Arjan Spannenburg. Model: Nederlands kampioen powerlifting Sanne Visser.

Planten eten = gezond

De Amerikaanse organisatie van diëtisten nam in 2009 al het standpunt aan dat een dieet zonder vlees en zelfs geheel zonder dierlijke producten gezond is voor mensen van alle leeftijden (inclusief zwangere vrouwen, jonge kinderen en atleten) en zelfs gezondheidsvoordelen kan opleveren ten opzichte van een standaard dieet (bron: NCBI). Ook in Nederland klinkt het wetenschappelijke geluid dat veganisten meestal gezonder zijn dan vleeseters (bron: Volkskrant).

Lees ook: "Wat ik zoal eet op een dag: 100% plantaardig"

Hart- en vaatziekten

Een op de vier Nederlandse vrouwen sterft aan hart- en vaatziekten (bron: Hartstichting). Uit een Brits onderzoek met meer dan 44.500 mensen, bleek dat de mensen die geen vis en vlees aten 32% minder kans hadden op hart- en vaatziekten dan de mensen die met regelmaat vis en vlees aten (bron: BBC).

Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende in 2014 samen met een groep internationale onderzoekers wat er zou gebeuren als inwoners van Europa de helft minder vlees, zuivel en eieren zouden eten. Een van de conclusies was dat het aantal hartpatiënten fors zou dalen (bron: PBL).

De Finse overheid slaagde er in de jaren '70 in het hoge aantal hartpatiënten in Finland drastisch te verlagen, onder andere door melkveehouders te helpen om over te stappen op het kweken van gezonder voedsel dan volvette zuivel en roomboter, zoals bessen (bron: NCBI).

Lees ook: "Waarom wel BOB en geen BEP?"

Kanker

Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vleesvrije leefstijl de mens goed doet. De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN en het Voedingscentrum raden de burger dan ook aan om minder vlees te eten, omdat rood en bewerkt vlees het risico op darm, borst- en longkanker verhogen (bron: Voedingscentrum). Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat darmkanker op long, borst- en prostaatkanker na voor de meeste kankersterfte in Nederland zorgt (bron: CBS).

Lees ook: "Supermarktketens begrijpen de boodschap... half!"

Ouderdomsziekten

Het dagelijks eten van rood en bewerkt vlees vergroot volgens de Gezondheidsraad ook de kans op diabetes type II en beroerte (bron: Gezondheidsraad).

Australische onderzoekers kwamen tot de conclusie dat vlees even dikmakend is als suiker (bron: University of Adelaide). Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de consumptie van rood vlees de veroudering van het lichaam kan versnellen (bron: University of Glasgow). Mogelijk vergroot gebakken vlees bovendien de kans op Alzheimer (bron: NCBI) en dementie (bron: PNAS).

Let op: bovenstaande gezondheidsrisico's gelden zowel voor biologisch als regulier vlees.

Ziekteverwekkers

Tot slot vormt de intensieve veehouderij een gevaar voor volksgezondheid vanwege antibioticagebruik en dierziekten. Dierziekten kunnen via fijnstof en de producten zelf op mensen overgebracht kunnen worden, wat kan resulteren in een epidemie (bron: infectieziektebestrijder Jos van de Sande). Door de antibiotica ontstaan ook resistente bacteriën, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn (bron: Rijksoverheid).

Momenteel zit in 80% van leverworst en pate Hepatitis E, omdat enorm veel Nederlandse varkens aan Hepatitis E lijden (bron: RIVM). Dit virus vormt met name een risico voor mensen met een lage weerstand en zwangere vrouwen.

Mensen die in de buurt van veehouderijen wonen hebben een verminderde longfunctie vanwege de slechte luchtkwaliteit rondom veehouderijen (bron: RIVM).