Foto: Arjan Spannenburg. Model: Nederlands kampioen powerlifting Sanne Visser.

Planten eten = gezond

De Amerikaanse organisatie van diëtisten nam in 2009 al het standpunt aan dat een dieet zonder vlees en zelfs geheel zonder dierlijke producten gezond is voor mensen van alle leeftijden (inclusief zwangere vrouwen, jonge kinderen en atleten) en zelfs gezondheidsvoordelen kan opleveren ten opzichte van een standaard dieet (bron: NCBI). Ook in Nederland klinkt het wetenschappelijke geluid dat veganisten meestal gezonder zijn dan vleeseters (bron: Volkskrant).

Lees ook: "Zo maak je gezond eten makkelijk"

Het eten van teveel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid (bron: Voedingscentrum).

Lees ook: "Waarom wel BOB en geen BEP?"

Ziekteverwekkers

Ook vormt de intensieve veehouderij een gevaar voor volksgezondheid vanwege antibioticagebruik en dierziekten. Dierziekten kunnen via fijnstof en de producten zelf op mensen overgebracht kunnen worden, wat kan resulteren in een epidemie (bron: infectieziektebestrijder Jos van de Sande). Door de antibiotica ontstaan ook resistente bacteriën, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn (bron: Rijksoverheid).

Momenteel zit in 80% van leverworst en pate Hepatitis E, omdat enorm veel Nederlandse varkens aan Hepatitis E lijden (bron: RIVM). Dit virus vormt met name een risico voor mensen met een lage weerstand en zwangere vrouwen.

Mensen die in de buurt van intensieve veehouderijen wonen hebben een verminderde longfunctie vanwege de slechte luchtkwaliteit rondom veehouderijen (bron: RIVM).

Lees ook: "Supermarktketens begrijpen de boodschap... half!"