Vee = verspilling

Opgeslokt

De dieren die we fokken voor vlees, zuivel en eieren eten veel granen : zo blijkt uit de graanbalans van de Europese Commissie dat meer dan 60% van de graanvoorraad in de Europese Unie op gaat aan veevoer (bron: AkkerWijzer). Dit terwijl uit cijfers van de Wereldvoedselorganisatie van de VN blijkt dat iedere dag meer dan 6000 kinderen sterven van de honger (bron: FAO).

Lees ook: "Hoe lossen we honger in de wereld op?"

Soja

Uit onderzoek gedaan door het WNF bleek dat de gemiddelde inwoner van Europa 61 kilo soja per jaar eet, 93% daarvan via vlees, melk en eieren (bron: WNF). Voor het maken van 1 kilo kip is bijvoorbeeld 1,5 kilo soja nodig. Voor het maken van rundvlees is zelfs 35 kilo voer nodig (bron: NRC). Een koe eet zo'n zestig kilo gras per dag, tegenwoordig komt daar deels krachtvoer en mais voor in de plaats (bron: ZuivelOnline). Vlees en zuivel zijn zodoende een inefficiënte manier van voedselproductie.

Nooit meer honger

We zijn nu met 7 miljard mensen op aarde en elk jaar worden er tientallen miljarden landbouwhuisdieren gefokt, gevoed en geslacht. Koeien en varkens eten veel meer dan mensen. Kan je nagaan: als we deze dieren niet meer zouden fokken, zou niemand in de wereld honger hoeven te lijden.

Lees ook: "Het verband tussen vlees eten en kindersterfte..."

Zoet water

Ook nemen vlees en zuivel volgens professor in water management Arjen Hoekstra 40% van Nederlands zoetwaterverbruik voor hun rekening (bron: One Single Planet). Voor 1 kilo biefstuk is wel 15.000 liter water nodig. Van het water dat nodig is voor de productie van 1 hamburger, kan je twee maanden douchen. Dit terwijl de VN waarschuwt voor de ernstige gevolgen van gebrek aan zoet water: mislukte oogsten, de afbraak van ecosystemen en gewelddadige conflicten over waterbronnen (nu.nl).

Lees ook: "Waarom juist nu plantaardig eten?"

Voor biologische producten geldt hetzelfde bezwaar dat landbouwgrond inefficient wordt ingezet, namelijk voor de veehouderij in plaats van hongerbestrijding.