Afgelopen donderdag was voor de 42e keer de parlementaire barbecue, welke elk jaar wordt georganiseerd door de vleesindustrie. Dit jaar waren wij met 100 veganburgers aan het protesteren tegen deze lobby-activiteit. We stonden met 15 mensen voor de ingang van Nieuwspoort, waar de barbecue werd gehouden, met 25 mensen op het Plein, met 50 mensen op Hofplaats en nog eens met 10 tegenover het torentje van Rutte. We hielden protestborden vast met de boodschap: Make it Climate Friendly/Make it Nature Loving/Make it Healthier/Make it Cruelty Free/Make it Vegan! Deze teksten werden vergezeld van prachtige illustraties van Brenda de Groot. Tegelijkertijd was op het Plein een plantaardige barbecue. Deze organiseerde Een DIER een VRIEND voor het vierde jaar op rij.

Maar wat was nou de impact van onze gezamenlijke inspanningen? Hoe werd er gereageerd?

Spraakmakend

Heel interessant was dat het ANP onze actie al vroeg had opgepikt. Anderhalve week voor de actie stuurden zij een uitnodiging aan alle media voor de parlementaire barbecue. Daarin was te lezen: ‘Er is een tegenactie aangekondigd door stichting Even Geen Vlees, in samenwerking met o.a. Extinction Rebellion en Animal Rights. Met de actie ‘Veganburgers omsingelen het parlement’ willen activisten met 500 mensen een ‘mensenmuur’ vormen vanaf de Lange Vijverberg naar de Hofplaats.’ Ik had dus nog niets uitgestuurd over de actie, maar het ANP had onze actie zelf gevonden, hoe tof is dat! Waarschijnlijk vonden ze het vooral spannend dat Extinction Rebellion en Animal Rights op Facebook als co-hosts bekend waren (Bite Back, de NVV en Save Movement waren trouwens ook co-hosts). De media hoopte waarschijnlijk op spraakmakende, illegale actie. Maar stiekem waren we in dit geval erg braaf. Dat is ook de ware aard van activisten die proberen om de wereld en alles wat erop leeft te redden.

Media-aandacht

Toch werd de actie uiteindelijk anders dan de omsingeling met 500 mensen, omdat het Binnenhof volledig werd afgesloten in verband met de dapperheidsonderscheidingen die dag. Ik stuurde de dag voor de actie een persbericht uit met het nieuwe plan. ANP nam het weer over en Algemeen Dagblad (AD), Volkskrant, maar ook WNL en het extreemrechtse De Dagelijkse Standaard schreven erover. In het AD verscheen ook een column van Özcan Akyol over de actie. Na de actie zelf werd het genoemd bij RTL Boulevard, was het te zien bij het programma In Goed Gezelschap (van de verslaggever van Jinek: Jair) en werd erover geschreven in Telegraaf en op GeenStijl.

Online en in de krant

Ondanks dat er vrijwel geen inhoudelijke aandacht was voor de destructieve effecten van de vee-industrie, ben ik toch erg tevreden over de aandacht die er was voor de bedenkingen bij de parlementaire barbecue en vlees eten in het algemeen.

Algemeen Dagblad beschreef de belangrijkste zaken: ‘Volgens de demonstranten werkt de overheid de overstap tegen naar een plantaardige voedselvoorziening en moet daar een eind aan komen.’ en ‘“Barbecueën mag wat ons betreft nog steeds, maar in de toekomst liever diervrij zodat het niet langer ten koste gaat van de dieren en onze planeet”, zegt initiatiefnemer Armanda Govers van de stichting Even Geen Vlees.’

Volkskrant kopte ‘Nog een traditie die onder druk staat: de parlementaire barbecue’. Ik ben er heel blij mee dat er een stevige quote van mij in staat: ‘Wat ons betreft is dit de laatste keer’, zegt organisator Armanda Govers van Even geen Vlees. ‘Het dier moet uit de voedselketen. Voor politici zal het steeds moeilijker worden om dit soort barbecues nog te verantwoorden. Het wordt gewoon niet meer geaccepteerd. Het is tijd voor meer protest.’

De ‘vrolijk rechtse’ omroep WNL schreef onder andere: ‘De demonstranten die morgen naar het Binnenhof trekken, noemen zichzelf ‘veganburgers’, waarmee ze aandacht willen vragen voor het plan voor een verbod op vleesnamen voor vegaproducten. Verder willen ze met hun protest de politiek ertoe bewegen om de voedselvoorziening te verduurzamen.’

De extreem-rechtse website De Dagelijke Standaard schreef echt een baggerstukje met verwijten dat wij de democratie bedreigen omdat we bij het Binnenhof gingen demonstreren. En dat we boos zijn dat de overheid vlees niet verbiedt, terwijl in ons bericht duidelijk stond dat wij willen dat de overheid stopt met de miljoenensubsidies, het negeren van ernstig dierenleed en het verlenen van illegale vergunningen. Maar goed, negatieve aandacht bestaat niet, zullen we maar zeggen. Het is toch goed dat ook deze mensen ervan op de hoogte zijn dat wij het niet meer pikken.

Columnist van het AD Özcan Akyol‏ sluit zich aan bij de extreem-rechtse galspuwers en schrijft dat wij veganisme door de strot van anderen willen duwen. Jong & Vegan schreef hier een fantastische reactie op, waarin ze onder andere uitleggen: ‘Dus, nee, beste Özcan, wij willen niet onze levenswijze door de strot van anderen duwen. We hebben het enkel moeilijk met het feit dat vleeseters hun levenswijze vaak letterlijk door de strot van dieren duwen! Denk daarbij maar aan ganzen voor foie gras.’

Telegraaf noemde ons protest op een beetje flauwe wijze, maar het leuke is dat er wel een foto bij staat van onze actie. Telegraaf: ‘Opkomende politieke correctheid maakt het eetfestijn voor sommige mensen moeilijk te verteren.’ en ‘Sommigen kiezen voor het jongere vegetarische zusje op het Plein. Maar deze ’groene barbecue’ trekt vooral B-garnituur als aanwezigen. Televisieploegen en fotografen reizen liever af naar de binnentuin van Sociëteit Nieuwspoort. Bewindslieden kregen vanwege protesten het advies om niet buitenom te arriveren. De dierenactivisten bleven echter keurig in hun kooi van dranghekken.’ Dat van de B-garnituur is overigens onwaar, want bij de plantaardige barbecue was het erg druk. Bovendien was hier mooi wel een prominente leider van een regeringspartij: Rob Jetten van D66, terwijl bij de parlementaire vleesbarbecue volgens mij geen enkele partijleider van de regeringspartijen aanwezig was. Of het moet de leider van CDA zijn geweest, want zij zijn blinde volgers van de vee-industrie. Daarnaast waren NOS, ANP en allerlei andere media bij de plantaardige barbecue. Als Telegraaf nou ook was gegaan, dan hadden ze het zelf kunnen zien. Wel weer tof: in Telegraaf staat een mooie qoute van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid):“Ik neem geen hap vlees vandaag. Als de hele wereld dit elke dag zo gaat doen hebben we wel een probleem.”

GeenStijl schreef een kort stukje over de parlementaire barbecue en plaatste daarbij een foto: ‘Deze tjappies waren er ook weer natuurlijk’. Beetje vreemd, want het was de eerste keer dat we dit deden, maar toch leuk dat ze ons even noemen.

Op televisie

Op televisie was het allemaal nog leuker. Bij RTL Boulevard hadden ze een uitgebreid item over de parlementaire barbecue. Eigenlijk ging het helemaal nergens over, zoals bij de meeste items over de barbecue ging het er alleen over dat politici zich niet willen laten fotograferen terwijl ze vlees happen. Dries Roelvink was zowel naar de parlemenatire vleesbarbecue als de plantaardige barbecue geweest. Hij zei dat de sfeer bij de vleesbarbecue ver te zoeken was en dat de politieke kopstukken hier niet naartoe kwamen, omdat vlees een beladen onderwerp is geworden. Hij noemde ons protest en vertelde dat hij lekker had gegeten bij de plantaardige barbecue. Ik vind dit overigens al helemaal fantastisch omdat de woordvoerder van de vleesindustrie van tevoren in Volkskrant blufte dat er door ons aangekondigde protest alleen maar meer aanmeldingen binnenkwamen voor de vleesbarbecue. Zo proberen ze dierenactivisten altijd af te straffen: ‘jullie actie werkt averechts, muahahahaha!’ Maar het is duidelijk: onze actie had effect.

Bij het programma ‘In Goed Gezelschap’ op NPO, waren (vanaf minuut 14:45) ook beelden te zien van ons protest en van de plantaardige barbecue. Ik moet zeggen: ik vind de plantaardige barbecue er veel drukker, smakelijker en gezelliger uitzien dan de vleesbarbecue. Vind je ook niet?

Het is ook nog uitgezonden op Radio 1, vanaf minuut 15:00. Erg leuk interview waarin onder andere een vrouw aan het woord komt die al 50 jaar vega(n) is! Radio 1 is ook lekker kritisch naar de politici toe: ‘Vindt u dat u als bewindspersoon wel naar zo’n lobby-barbecue kan?’.

Bereik in cijfers

Dagelijks komen ruim 2,5 miljoen lezers in aanraking met het AD; op papier, online en via hun app. Ruim een miljoen mensen worden elke dag wijzer van het nieuws dat de Volkskrant 24/7 brengt via krant, magazine, mobiel en op tablet. Het online bereik van Telegraaf is 5 miljoen. GeenStijl heeft een bereik van een miljoen lezers. RTL Boulevard heeft meer dan een half miljoen kijkers. In Goed Gezelschap heeft een half miljoen kijkers.

Conclusie

We hebben een zeer gevarieerd publiek bereikt en we kunnen veilig stellen dat we minstens een miljoen Nederlanders hebben bereikt met ons protest. Maar het allerbelangrijkste: het komt duidelijk naar voren dat vlees een omstreden onderwerp is en dat de politiek de parlementaire barbecue begint te vermijden. Tegelijkertijd groeit het aantal geïnteresseerden in de plantaardige barbecue. Met andere woorden: als de barbecue van de vleeslobby volgend jaar weer plaatsvindt, laten wij onze stem weer luid en duidelijk horen. Net zolang totdat dit bizarre schouwspel eindigt. En het mooie is: er is door onze actie al twijfel ontstaan binnen de agrarische sector over de parlementaire barbecue, laat deze column Boerderij.nl zien.

Alle foto’s van de actie vind je op de eventpagina op Facebook.

Zie hier een mini-docu van 4 minuten over de acties waarin ondergetekende, de woordvoerder van de vleesindustrie, een PvdA-politicius, de landbouwminister, de organisator van de plantaardige barbecue en een diëtist aan het woord komen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.