“Ik zag net een tv-reclame van Grutto: direct van de boer vlees bestellen! Is dat geen oplossing?” appte een kennis mij.

Hier kan ik kort over zijn. Direct vlees van de veehouder bestellen is géén oplossing. Of de veehouder nou levert aan een supermarkt of direct aan de consument, dieren eten is en blijft inherent inefficiënt, anti-duurzaam en dieronvriendelijk.

Toen meer mensen mij vertelden over de tv-reclame van Grutto, besloot ik toch even te kijken op de website. Tot mijn grote schrik zag ik daar totaal absurde, foutieve claims die Grutto maakte.

Ik diende hierover een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Die geeft mij nu gelijk op vijf punten.

Misleidende claims van Grutto over gezondheid

1.“Elimineren van vlees in je dieet doet meer kwaad dan goed! Om goed te functioneren hebben we proteïne (eiwitten) nodig en om hier voldoende van binnen te krijgen kunnen we het beste dierlijke producten eten, met name vlees en vis.”

Zulke uitspraken stammen echt uit het stenen tijdperk.

De Reclame Code Commissie oordeelt dat deze claim van Grutto onjuist is, misleidend, oneerlijk en onterecht appelleert aan gevoelens van angst.

Het Voedingscentrum schrijft immers dat vegetarisch eten binnen de Schijf van Vijf past, dat je eiwitten zowel uit dierlijke als plantaardige bronnen kunt halen en dat veel vlees eten een gezondheidsrisico is.

De wereldwijd grootste vereniging van diëtisten stelt bovendien dat een zorgvuldig gepland plantaardig eetpatroon gezondheidsvoordelen kan opleveren bij mensen van alle leeftijden en in elke levensfase. 

Grutto heeft hun claim inmiddels aangepast naar: “Om ons lichaam goed te laten functioneren, hebben we eiwitten nodig! Door af en toe vlees en vis in onze voeding op te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat we de nodige hoeveelheid eiwitten binnenkrijgen.”

Dat kan. Maar je kunt eiwitten ook uit plantaardige bronnen halen. Dat is wel zo slim, want plantaardige bronnen zijn gezonder… Waarom? Dat leg ik hieronder uit.

2. “Veel mineralen en vitaminen, zoals ijzer, vitamine B12 maar ook vetten, kunnen wij het beste uit vlees en vis halen.”

De Reclame Code Commissie oordeelt dat Grutto niet kan stellen dat vlees en vis de beste bronnen zijn.

Ook de juiste plantaardige voeding zoals volkoren granen, pseudogranen (zoals quinoa), peulvruchten (zoals bonen), (groene blad)groenten, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, pitten en zeewier levert immers ijzer, eiwit, calcium, omega 3, jodium en daarbij nog eens vezels en ontstekingsremmende stoffen.

Daarnaast is het suppleren van B12 en D3 gewoon prima (D3 is trouwens voor iedereen aan te bevelen, vegan of niet). Ik durf zelfs te stellen dat B12 uit een supplement veiliger is dan B12 uit vlees, aangezien vlees komt met transvet, verzadigd vet, cholesterol, heemijzer en hormonen.

Grutto heeft hun claim inmiddels aangepast naar: “Vlees en vis zijn een rijke bron van mineralen en vitaminen, zoals ijzer, vitamine B12 en ook vetten.”

Maar, Grutto: in vlees en vis zitten géén vezels. Wat dat betreft is vlees en vis armoedig voedsel. De hierboven genoemde plantaardige voedingsmiddelen zijn echt beter. Want naast vitaminen, mineralen en gezonde vetten, levert plantaardig voeding vezels. En hoe meer vezels je eet, hoe gezonder!

Dus ik zou zeggen: eet onbewerkt plantaardig, want dat is pas echt rijk voedsel!

3. “Wereldwijd heeft 1 op de 4 mensen bloedarmoede, een puur plantaardig dieet zou ijzer en B12 tekort vergroten met als gevolg haaruitval, vermoeidheid en een verslechterd immuunsysteem.”

Toen ik dit zag was ik flabbergasted: zegt Grutto dit nou echt?!! 🤯🤯🤯

De Reclame Code Commissie oordeelt wederom deze claim van Grutto onjuist is, misleidend, oneerlijk en onterecht appelleert aan gevoelens van angst.

Grutto heeft hun claim aangepast naar: “Wereldwijd heeft 1 op de 4 mensen bloedarmoede, wat vaak komt door een gebrek aan vitamine B12 en ijzer. Bloedarmoede kan leiden tot haaruitval, vermoeidheid en een verslechterd immuunsysteem. Je kan bloedarmoede voorkomen met een gevarieerde, gezonde voeding. Vlees is een goede bron van B12 en ijzer.”

Grutto houdt hiermee de suggestie in stand dat vlees nodig is.

Terwijl juist dierlijke producten zoals vlees de kans op welvaartsziekten vergroten. Het belangrijkste voedingsadvies van de Nederlandse Gezondheidsraad is sinds 2015: eet meer plantaardig en minder dierlijk (en drink minder suikerhoudende dranken).  

Een vrij recente meta-analyse van de Erasmus Universiteit bevestigt de wetenschappelijke consensus dat plantaardige eiwitten (bijv uit bonen, noten en granen) de levensverwachting verhogen, terwijl dierlijke eiwitten (bijv uit vlees en zuivel) de levensverwachting juist verlagen.  

Als Grutto integer was, zouden ze hun suggestieve passage over bloedarmoede en haaruitval gewoonweg schrappen.

Misleidende claim van Grutto over klimaatverandering

4. “Grazers zorgen voor een gezonde bodem (door grazen en bemesten) waardoor meer koolstof ondergronds opgeslagen wordt, wat een deel van de oplossing voor de klimaatproblematiek vormt.”

Met het opwarmende klimaat hebben we écht geen tijd voor dit soort leugens.

Gelukkig oordeelt de Reclame Code Commissie dat Grutto’s claim onjuist en misleidend is.

In Nederland wordt minder dan 0,5 procent van de CO2-uitstoot opgenomen door grasland. De veestapel veroorzaakt ondertussen 12 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot.

Rundvlees is dan ook zeker geen oplossing, maar heeft juist een ongunstige impact op het milieu, concludeert de Commissie. 

Toch laat Grutto het eerste deel staan, waardoor mensen in de veronderstelling kunnen zijn dat runderen het klimaat helpen: “Grazers zorgen voor een gezonde bodem (door grazen en bemesten) waardoor meer koolstof ondergronds opgeslagen wordt.”

Uit een recent onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt overigens dat bodems meer koolstof opslaan wanneer er níet gegraasd en bemest wordt: “The results for grassland show an average carbon supply from crop residues of 5.1 t C/ha for treatments that are exclusively mown without supply of animal manure and of 3.7 t C/ha for treatments that are also grazed and treated with animal manure.”

Met andere woorden: een stuk grond neemt meer CO2 op wanneer er geen koe op staat. En dan hebben we ook geen uitstoot van broeikasgassen meer door die koe. Dit betekent ook dat er meer organische stof wordt opgebouwd wat wordt verteerd door bacteriën, schimmels en andere organismen. Er ontstaat dus meer bodemleven bij het gebruik van plantenresten dan bij het gebruik van dierlijke mest.

Grutto misleiding

Misleidende claim van Grutto over dierenwelzijn

5. “1. Dieren moeten een goed leven hebben gehad. 2. Dieren moeten zonder stress geslacht worden. Daar zorgen wij voor door alleen te werken met boeren die wij kennen, waarvan we weten dat hun dieren verzorgen met liefde.”

De Commissie oordeelt dat hoewel Grutto stress probeert te voorkomen, het bedrijf geen garantie kan geven dat de dieren geen stress ondervinden bij de slacht.

Daarom wordt ook deze claim van Grutto beoordeeld als misleidend.

Grutto heeft het nu aangepast, zie de afbeelding hieronder. Ze wekken dus nog steeds de suggestie dat vlees eten hartstikke diervriendelijk is.

Don’t buy it.

De volledige uitspraak over Grutto

Ik heb niet op alle punten gelijk gekregen, maar ik ben toch blij dat de Commissie wat betreft bovenstaande claims van Grutto duidelijk heeft gemaakt dat dit echt niet door de beugel kan.

Ben je benieuwd naar de hele uitspraak van de Reclame Code Commissie? Die kun je hieronder downloaden.

Vind je het waardevol wat wij doen met Even Geen Vlees? Doe dan een donatie, of word donateur. Zo help jij ons om alle stakeholders steeds beter te informeren over vlees versus vegan.

Dankjewel!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.