Op 28 mei berichtte de Efteling op Facebook dat ze op zoek waren naar een ‘Burgerkoning’ die zijn of haar favoriete burgerrecept mocht klaarmaken in de Efteling voor drie vrienden.

Onder de reacties zaten meer dan vijftig suggesties en wensen voor vegan burgers. Een aantal van deze vegan foodies kregen veel likes, met aan de top een sprookje over Jaap en de Bonenburger. In het sprookje moet Jaap z’n koe naar de slacht brengen, maar hij ruilt de koe toch om voor een zak bonen. De koe leeft nog lang en gelukkig en er groeit een gigantische bonenstaak uit de bonen die Jaap mee naar huis brengt. Hij maakt van de bonen heerlijke vegaburgers. Jaap en z’n familie hoeven nooit meer honger te lijden en deze manier van voedselproductie heeft ook nog eens fijne voordelen, want efficiënter, beter voor het milieu en voor de dieren. En zelfs de koning in het sprookje verliest z’n overtollige kilootjes en komt weer op een gezond gewicht.

Jaap en de Bonenburger kreeg maar liefst 115 likes! Helaas besloot de Efteling dit sprookje geen werkelijkheid te laten worden.

Uit verbazing besloot ik even te kijken naar de reacties die binnenkwamen. Toegegeven: er zaten veel vleesburgers bij. Burgers waar je als wereldverbeteraar niet blij van wordt: meestal rundvlees met daarop zelfs gebakken eieren, bacon en kaas. De Efteling reageerde hier enthousiast op, terwijl ze amper reageerden op de vegan burgers… Blijkbaar zijn ze nog niet zo bekend met plantaardige burgers. Maar het ergste wat ik voorbij zag komen was toch wel de ‘mega burger xxl’: een ciabattabrood met maar liefst vier hamburgers! De Efteling reageerde met: “Klinkt ook nog eens MEGA lekker!” Waarop de indiener zei: “Dat is het zeker!!! Heb nog niemand gevonden die hem compleet op eet.” Niet alleen maximaal dierenleed dus, maar ook nog eens verspilling. Met de Efteling als cheerleader.

Gelukkig was dit niet de winnaar. Niet dat de winnaar een vegan burger was, maar er is nog wel hoop: de winnaar was een meisje met een kipburger – ze kreeg overigens maar 4 likes, dus blijkbaar was het meer een loting dan een wedstrijd. Ik gaf de suggestie aan haar dat ze voor deze burger de 100% plantaardige krokante kipschnitzel van Vivera zou kunnen gebruiken en daar stond ze voor open. 

Voor de Efteling is dit hele gebeuren echt een gemiste kans: mocht er een vegan burger hebben gewonnen, dan zou er ongetwijfeld een groot gezelschap naar de Efteling komen en de vegan doelgroep kennende zou de Efteling helemaal de hemel in worden geprezen. Want er zou een sprookje worden waargemaakt. Misschien zou het zelfs een leuk persmomentje worden. Maar helaas, de Efteling laat deze kans voorbij schieten en negeert de veganistische klant. 

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.