Nierstichting: zout maakt ziek

In januari hoorde ik een spotje van de Nierstichting op de radio:

“De ongezouten waarheid. We krijgen allemaal teveel zout binnen. Maar dat heb je niet door, want het zit verstopt in alledaagse producten. Rookworst, mosterd, kant-en-klare pastasaus. Teveel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Dus… Wie van z’n nieren houdt, eet minder zout.”

Januari is traditioneel de maand van de goede voornemens en het is goed dat de Nierstichting deze maand opriep om minder zout te eten. Er lopen namelijk enorm veel mensen rond met nierschade. Een groot deel van die mensen weet dat niet eens van zichzelf: het gaat hier om 680.000 mensen volgens de Nierstichting. En het is best gevaarlijk dat veel mensen zich hier totaal niet van bewust zijn, want nierschade kan je leven aanzienlijk verkorten. Op de website van de Nierstichting kan je hier meer over lezen.

Lees ook: “Supermarktketens begrijpen de boodschap… half!”

Winterkost? Doe maar even zonder vlees!

Januari en februari zijn niet alleen de maanden van de goede voornemens, maar ook van de winterkost. En die winterkost wordt traditioneel vergezeld van vlees. Eind januari knalde Unox er dan ook hard tegenaan met een enorme campagne om haar ongezonde rookworst in het zonnetje te zetten. Je zou kunnen zeggen dat Unox mensen letterlijk sneller op weg helpt naar hun ‘eindbestemming’.

Kan de Nierstichting hier tegenop boksen? Nee, natuurlijk niet. Ik heb het spotje van de Nierstichting één keer op de radio gehoord, de posters van Unox heb ik in drie verschillende steden op verschillende plekken gezien. Deze reclamecampagne van Unox duurt nu al een maand. De meeste mensen krijgen dus vooral mee dat die ziekmakende rookworst gewoon bij de Hollandse kost hoort. Maar het is van een koude kermis thuiskomen als je (onbewust) met nierschade rondloopt.

Belangrijke oorzaken nierziekten

Op de website van de Nierstichting is te lezen dat maar liefst 10% van de Nederlanders (1,7 miljoen mensen dus) nierschade heeft. Diabetes en hoge bloeddruk zijn twee belangrijke oorzaken voor het ontstaan van chronische nierschade. En wat is een risicofactor voor diabetes type II en hoge bloeddruk? Je raadt het al: vlees. Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over diabetes type II en hoge bloeddruk.

Maar hoe lossen we/de overheid het probleem met de enorme omvang van de nierschade op? Niet door op grote schaal gezond, plantaardig eten te promoten, maar door het aantal orgaandonoren te vergroten. Als ik toch eens de baas van dit land was…

Lees ook: “Waarom wel BOB en geen BEP?”

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.