Ik heb een Google alert voor berichten over vlees. En vanochtend werd ik er even goed misselijk van: Wakker Dier bericht dat supermarkten de consument maar blijven bestoken met reclame voor vlees van dieren die een rotleven hebben gehad. In België klagen ouders supermarktketen Lidl aan, omdat hun zoontje gehandicapt is geworden door het eten van vlees (en hij is niet de enige). En de agrarische sector is trots op de toegenomen export van vlees, zuivel en levende dieren. 

Als ik hierover nadenk: dieren met een rotleven, kinderen van wie het leven is verwoest en de industrie die (net als vroegere slavenhandelaren) over de rug van stemlozen geld verdienen, dan word ik echt heel, heel erg verdrietig. Vooral dat laatste nieuws geeft me een machteloos en wanhopig gevoel. Want wie wil er nou leven in zo’n wereld… en zal het goede ooit overwinnen van het kwade?

Het antwoord is ja, het goede zal overwinnen van het kwade. De toekomst is plantaardig, het is slechts een kwestie van tijd. Als je kijkt naar de menselijke geschiedenis, dan blijkt keer op keer weer dat er een einde komt aan onderdrukking en ongelijkheid. Het kan soms honderden jaren duren, maar op een gegeven moment zien we collectief in dat je beter geluk kan nastreven voor een zo groot mogelijke groep, dan geluk van een kleine groep over de rug van de grootste groep. Want laten we eerlijk zijn: de aantallen dieren die lijden onder de heerschappij van de mens zijn zo enorm, dan het een logisch gevolg is dat steeds meer mensen inzien dat onze smaakbeleving niet zwaarder weegt dan al die miljarden dierenlevens. 

Misschien denk je nu: maar hoe lang gaat het nog duren? En hoeveel dieren moeten er nog sterven, voordat we het collectief inzien? De afgelopen vijf jaar is in Nederland de vleesconsumptie met een kilo per jaar per persoon afgenomen. Momenteel wordt er zo’n 75 kilo vlees geproduceerd per persoon, waarvan de helft werkelijk eetbaar is/wordt opgegeten. Dat zou betekenen dat als deze trend doorzet, Nederland over veertig jaar volledig vegetarisch zou zijn. Ik heb nog geen concreet idee hoe lang het zal duren voordat Nederland vegan is, maar er is dit jaar wel minder melk gedronken dan voorheen: er zijn steeds meer ‘melkweigeraars’. 

Of het nu lang of kort duurt, dat is natuurlijk allemaal aan ons. Het begint met het uitspreken van de verandering die jij graag ziet. Maak concreet hoe die plantaardige wereld eruit ziet: wat is ervoor nodig? Bewustwording, smakelijke producten, leuke festivals, mooie boeken, vega kookprogramma’s, blogs en social media accounts met praktische, ontroerende, rake, informatieve en positieve content, bedenk het maar!

Richt je energie op hoe jij die ‘vegatrein’ kan versnellen: waar ligt jouw talent en waar heb je plezier in? Zet jouw talent en jouw plezier optimaal in voor de dieren en gebruik negatieve berichten als brandstof. Ga er niet over peinzen, maar stel jezelf als je je rot voelt over die toestanden de vraag: wat wil ik? Zeg hardop tegen jezelf wat je wilt en doe iets constructiefs om dichterbij dat doel te komen. Zo komt die plantaardige toekomst er vroeger dan later, let maar op.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.