Afgelopen week zag ik weer een interessant item bij EditieNL, namelijk over het varken. Sinds kort bestaat er namelijk een heuse winkel speciaal voor varkens! Deze winkel is door de eigenaar geopend om de samenleving bewust te maken van welke rol het varken speelt in ons leven. Helaas bedoelt hij hiermee niet hoe lief en prachtig varkens zijn, maar wat voor producten we allemaal kunnen maken van geslachte varkens.

Volgens de eigenaar heeft het varken op dit moment imagoprobleem en is de beeldvorming erg negatief. Met de winkel wil hij laten zien dat het varken een hele belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld bij de productie van shampoo en snoep. Maar hebben wij varkens wel nodig voor al deze producten? Bestaan er niet al meer dan genoeg vegan alternatieven?!

In het item wordt ook Toine Timmermans van de WUR, de Universiteit Wageningen geïnterviewd. Hij vertelt dat het varken een essentiële rol in onze kringlooplandbouw speelt. Over dit onderwerp heb ik het al meerdere malen gehad. Ook schreef ik een artikel met mijn visie op deze kringlooplandbouw. Spoiler alert: het varken hoeft helemaal geen rol te spelen in onze kringloop!

De wetenschappers van de WUR bestuderen al jaren dieren en de ”belangrijke rol” van dieren in de veesector in onze samenleving. Helaas zien zij dieren nog steeds als producten en niet als individuen die liefde en aandacht verdienen. Een gemiste kans!

Hoe denk jij hierover? Ik hoor het graag in de comments!Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.