Tien jaar geleden gingen mijn ogen open voor de impact van vlees op het milieu. Tachtig procent van de kap van de Amazone is een gevolg van de veehouderij. Toen ik naar het lapje vlees op mijn bord keek, kreeg ik er een slecht gevoel bij. ‘Even geen vlees voor mij’, zei ik tegen mijn ouders.

Toen ik op mezelf ging wonen kocht ik vaak vleesvervangers. Hoewel er toen nog een heel klein vegaschapje was, vond ik het super makkelijk en lekker. Ik maakte er dankbaar gebruik van.

Dit was de tijd dat ik voor het eerst bewust werd van voeding en de impact ervan op het milieu en later ook op de dieren. De impact op mijn eigen lichaam merkte ik al vrij snel: ik viel vijf kilo af toen ik vlees ging vervangen.

In 2014 werd ik dan eindelijk echt veganist, na een fase van: ‘ik wil eigenlijk vegan zijn, maaarrr… ok doe maar een stuk cheesecake!’

Hoe staat het nu, zes jaar later, met mijn gezondheid?

Allereerst de feiten op een rijtje: ik ben gestopt met dierlijke producten voor het milieu en voor de dieren. Maar omdat ik daarmee stopte, ging ik me er wel in verdiepen wat dan een gezond eetpatroon is. Je ziet dus vaak dat veganisten gezonder leven, puur omdat ze zich erin verdiepen: ‘wat kan ik het beste eten?’

Mijn voedseladviezen haalde ik in het begin van het Voedingscentrum. Dit was niet het beste advies moet ik zeggen: ‘Vegetariërs zijn voor vitamine B12 afhankelijk van het eten van eieren, kaas en melkproducten’. Dus toen ik vlees dumpte, ging ik helaas veel zuivel consumeren.

In 2012 kwam ik in aanraking met diëtiste Lisa Steltenpool. Zij was/is echt een godsgeschenk voor de vegan beweging in Nederland. Door haar adviezen wordt het duidelijk waar je als vegan aan moet denken.

Inmiddels probeer ik me vooral te houden aan de Daily Dozen van NutritionFacts.org. Dit is een gratis app waarop staat wat je elke dag zou moeten eten. Nou, als je dit gaat doen, dan zal je zien dat je best veel moet eten. En wie houdt daar niet van? Ik wel in ieder geval!

Oké, maar hoe staat het dan met mijn gezondheid? Heeft een vegan eetpatroon mij gezonder gemaakt? Het korte antwoord daarop is: ja!

En dit is ook echt het geval, want ik had een hormonale aandoening, genaamd PCOS. Dit houdt in dat je niet elke maand ovuleert. Ik denk dat ik als tiener in het begin gewoon elke maand ongesteld werd, maar op een gegeven moment werd het heel onregelmatig.

En in de periode dat ik elke dag een liter magere yoghurt naar binnen werkte (vanwege het Voedingscentrum met hun B12-zit-in-zuivel-advies), stopte mijn menstruatie helemaal. In zuivel (vooral magere zuivel) zitten van nature hormonen die thuishoren in moedermelk. Ik kan me voorstellen dat dit mijn hormoonhuishouding nog verder verslechterde. Uiteindelijk werd ik gewoon helemaal niet meer ongesteld. Kan je je zoiets voorstellen?

PCOS komt bij 5-15% van de vrouwen voor. PCOS verhoogt de kans op baarmoederhalskanker en is dus een risico voor je gezondheid. Daarnaast is het vooral een probleem voor vrouwen die een kinderwens hebben.

Toen ik op mijn 24e naar de gynaecoloog ging zei hij: ‘Je hebt PCOS en als je kinderen wil, moet je hier uiterlijk op je 30e aan beginnen, anders gaat het niet meer op de natuurlijke manier lukken’.

Nu heb ik geen kinderwens en mijn vriend ook niet, maar ik wil wel gewoon dat mijn lichaam helemaal functioneert zoals het hoort te functioneren. En dat gun ik overigens iedereen. Vooral vrouwen met een kinderwens die aan de IVF gaan, terwijl dat niet nodig is.

Is het dan echt niet nodig? Dat kan ik niet met 100% zekerheid zeggen. Maar ik kan je wel vertellen dat ik inmiddels weer elke maand menstrueer en dus ovuleer. Mijn cyclus is nu regelmatiger dan het ooit was. Als tiener was ik ook altijd verbaasd als andere meisjes precies wisten wanneer ze ongesteld zouden worden. Bij mij was het namelijk altijd een verrassing. Tot nu dus.

Nu ben ik 33 en mijn gynaecoloog was verbaasd over de resultaten: ‘Bij de meeste vrouwen wordt het erger en jij bent juist beter geworden.’ Overigens was dit vorig jaar pas, omdat ik een spiraaltje had. Ik liet het spiraaltje verwijderen omdat ik benieuwd was of mijn lichaam hersteld was. En dat was dus zo!

Een ander voordeel is dat ik nu moeiteloos op een gezond gewicht blijf. Maar ik moet toegeven: het was in het begin een zoektocht. Door het Voedingscentrum maakte ik bepaalde keuzes die niet goed voor mij waren. Zo vulde ik hun eetdagboek dagelijks in, waardoor ik geobsedeerd raakte met calorieën tellen. Vandaar ook die liter magere yoghurt elke dag. Ik wilde dolgraag 55 kilo wegen en deed dat door mijn calorie-inname te beperken. Uiteindelijk kreeg ik daardoor vreetbuien en de kilo’s vlogen eraan. Doodongelukkig werd ik van dit gedoe.

Vandaag de dag weeg ik 56 kilo. Ik tel geen calorieën en ik heb geen weegschaal in huis. Ik haal gewoon de ‘Daily Dozen’ dingen (en nog wat andere dingen) in huis die ik elke dag optimaal kan eten voor een goede gezondheid: boerenkool, spinazie, bessen, bananen, gebroken lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, kurmuma, peper, appels, dadels, rozijnen, volkorenbrood, havermout, hummus, pindakaas, kaneel, sla, radijsjes, tomaat, komkommer, andere groenten, bonen, tofu, tempeh, vleesvervangers, sojayoghurt, bulgur, quinoa, zoete aardappels, aardappels, sojamelk, walnoten, andere soorten noten, groene thee, kamillethee, koffie. Daarnaast eet ik regelmatig een pizza bij Domino’s, nacho’s en ijs van Ben&Jerry’s of Magnum. En daar voel ik me dan ook totaal niet schuldig over. Ik geniet er gewoon van. Want het is vegan!

Ik weet dat dit onhaalbaar lijkt voor veel mensen. En het was voor mij ook zoeken naar een goed gebalanceerd vegan eetpatroon. Het advies van het Voedingscentrum hielp daar absoluut niet bij. Het goede advies van Lisa Steltenpool en van NutritionFacts.org heeft mij daarentegen enorm goed geholpen.

Ik voel me gezond en energiek. Andere dingen die ik nog lichamelijk merk is dat ik wat slanker ben geworden in mijn gezicht. Dat vind ik prettig. Daarnaast had ik vroeger altijd knalrode ellebogen en knokkels. Dat is ook een stuk rustiger geworden. Ook fijn, want vroeger kreeg ik met regelmaat bezorgde vragen over of ik was gevallen ofzo.

Dat zijn zo’n beetje de gezondheidsvoordelen die ik ervaar op een gezond vegan eetpatroon. Ik gun iedereen een goede gezondheid. Maar ik gun iedereen tegelijkertijd dat ze echt genieten van het leven en lekker eten.

Daarom kan ik iedereen aanraden om rustig aan (het is een proces) de adviezen van Lisa Steltenpool en/of NutritionFacts over te nemen. Bedenk wel: het is een kwestie van tijd voordat je nieuwe gewoontes aanleert. Neem rustig de tijd om gezondere eetgewoontes aan te leren. En ga vooral niet calorieën tellen en te veel opletten en nadenken over wat je eet.

Als het vegan is, is het in ieder geval al veel beter voor het milieu en oneindig veel beter voor de dieren. Dus daar mag je ook al enorm van genieten. En of je verder gezond wilt leven of niet, dat is een geheel persoonlijke keuze.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.